Care sunt şansele Kamalei Harris împotriva lui Donald Trump dacă va fi nominalizată oficial pentru Casa Albă

  • Mai multe sondaje de opinie au măsurat recent şansele mai multor alţi potenţiali candidaţi democraţi, inclusiv a vicepreşedintei Kamala Harris.
  • La nivel general, sondajele o plasează mai bine pe Kamala Harris faţă de Joe Biden împotriva lui Trump, dar se află în continuare în spatele candidatului republican.
  • Cele 11 mari sondaje au fost realizate din momentul dezbaterii dintre Joe Biden şi Donald Trump şi până înainte de anunţu retragerii lui Biden din cursă, iar rezultatele se pot schimba în perioada următoare.
Urmărește
3866 afișări
Imaginea articolului Care sunt şansele Kamalei Harris împotriva lui Donald Trump dacă va fi nominalizată oficial pentru Casa Albă

Care sunt şansele Kamalei Harris împotriva lui Donald Trump dacă va fi nominalizată oficial pentru Casa Albă

Preşedintele american Joe Biden s-a retras duminică din cursa pentru Casa Albă, iar anunţul ar putea produce schimbări la nivelul rezultatelor sondajelor de opinie realizate anterior. Cu toate acestea, cursa va fi foarte strânsă, după cum au arătat majoritatea sondajelor publicate în presa americană în ultimele săptămâni.

După dezbaterea eşuată a lui Joe Biden cu Donald Trump, numeroase sondaje de opinie au măsurat şansele mai multor alţi potenţiali candidaţi democraţi, inclusiv a vicepreşedintelui Kamala Harris, care a primit sprijinul lui Joe Biden la scurt timp după ce şi-a anunţat retragerea din cursă.

Publicaţia franceză Le Figaro trece în revistă principalele sondaje realizate în ultima perioadă, de la momentul în care a avut loc dezbaterea din Joe Biden şi Donald Trump în 27 iunie şi până înainte de anunţul retragerii preşedintelui american din cursă.

Kamala Harris e în spatele lui Donald Trump în mai multe sondaje

Situaţia Kamalei Harris în faţa lui Trump nu este, per total, mai bună semnificativ faţă de sondajele în care apărea Joe Biden.

Le Figaro citează o sinteză a 11 sondaje de opinie realizate în ultima lună, realizată de Washington Post-ABC News-Ipsos. În două sondaje, unul realizat de NPR/PBS News Hour/Marist şi unul de către de ABC-Ipsos, Kamala Harris conduce în faţa lui Trump. În sondajul NPR, vicepreşedinta SUA are 50% din intenţiile de vot dacă ar candida oficial din partea democraţilor, faţă de 49% pentru Trump.

Sondajul realizat de ABC-Ipsos îi conferă Kamalei Harris un avans de 2% în faţa lui Trump, cu 49% din intenţiile de vot, spre deosebire de 47% pentru candidatul republican.

Cu excepţia sondajului făcut de Reuters-Ipsos, unde Kamala Harris se află la egalitate cu Donald Trump, cu câte 44% din intenţiile de vot fiecare, vicepreşedinta SUA se află în spatele candidatului republican, la diferenţe de 3-5% din vot.

Publicaţia The New York Times notează că Harris ar putea obţine rezultate mai bune decât Joe Biden în unele state oscilante. În Virginia, vicepreşedintele măreşte diferenţa faţă de Biden, care deja era avantajat în sondaje. Harris ar putea obţine într-adevăr un scor mai bun în rândul tinerilor alegători, al alegătorilor de culoare şi al femeilor. Cu toate acestea, cotidianul american punctează că vicepreşedinta SUA a câştigat teren în sondajele recente, deşi sondajele generale arătau că ea se afla cu mult în urma preşedintelui american.

Un alt sondaj Yougov pentru The Economist arată că susţinătorii democraţilor aprobă în primul rând candidatura lui Kamala Harris cu 73%.

Consens fragil în jurul Kamalei Harris

În orice caz, un sondaj Ipsos arăta în iulie că 70% dintre alegătorii simpatizanţi ai Partidului Democrat se declarau „mulţumiţi” dacă Joe Biden se retrage în favoarea vicepreşedintelui său. În acelaşi sondaj, 29% dintre aceştia o susţin pe Kamala Harris. Cu toate acestea, consensul în jurul Kamalei Harris este unul fragil, iar tentativa de asasinat asupra lui Trump şi retragerea bruscă a lui Biden din cursa prezidenţială ar putea schimba rezultatele sondajelor de opinie.

Convenţia Naţională Democrată se reuneşte miercuri pentru a stabili procesul de selecţie a unui nou candidat.

Până în acest moment, Joe Biden a făcut apel în rândul democraţilor să îşi anunţe sprijinul pentru Kamala Harris în calitate de candidat oficial al partidului în cursa pentru Casa Albă. Mai multe personalităţi ale partidului şi-au acordat deja sprijinul pentru Kamala Harris, însă fostul preşedinte american Barack Obama şi Nancy Peloni nu s-au pronunţat în privinţa susţinerii Kamalei Harris pentru alegeri.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici