Cum ajung migranţii în Belarus? Metodele şi rutele folosite prin care pun presiune pe graniţele exterioare ale Uniunii Europene

  • Majoritatea migranţilor provin din Orient
  • Uniunea Europeană acuză Belarus că instigă, alături de Rusia, la destabilizarea frontierelor sale
  • Polonia, Lituania şi Letonia se confruntă cu o presiune crescută din partea migranţilor la graniţele lor cu Belarus
Urmărește
1398 afișări
Imaginea articolului Cum ajung migranţii în Belarus? Metodele şi rutele folosite prin care pun presiune pe graniţele exterioare ale Uniunii Europene

Sursa foto: Mediafaxfoto

Mii de migranţi sunt blocaţi de-a lungul graniţei dintre Polonia şi Belarus, iar criza declanşată la frontierele blocului comunitar european este de departe de a fi încheiată. Majoritatea celor care încearcă să treacă ilegal provin din Orient, mai exact din ţări precum Irak, Siria, Afganistan şi Iran.

Uniunea Europeană suspectează Belarus că a facilitat afluxul de migranţi după ce a permis călătoriile fără viză cu o şedere de până la 30 de zile pe teritoriul său tuturor cetăţenilor incluşi în lista celor 76 de ţări aprobate de guvern. Oficialii de la Bruxelles l-au acuzat pe Alexander Lukaşenko de atac hibrid prin direcţionarea în mod deliberat a maselor de migranţi către frontierele uniunii.

Belarusul are frontieră comună cu trei state europene: Polonia, Lituania şi Letonia. Toate cele trei ţări se confruntă cu probleme la graniţa cu fostul stat ex-sovietic. În urma unei anchete, s-a descoperit că din capitala statului condus de Lukaşenko, Minsk, sunt operate regulat zboruri din Istanbul, Beirut, Dubai şi Bagdad.

UE vrea să includă pe lista neagră toate companiile aeriene implicate activ în traficul ilegal cu migranţi. Compania bielorusă de stat Belavia are zboruri zilnice din Istanbul dar şi alţi transportatori internaţionali, printre care Turkish Airlines, Iraqi Airways şi Aeroflot, operează zboruri regulate către Minsk. Există, de asemenea, o serie de companii aeriene private care oferă zboruri săptămânale din Bagdad şi Dubai.

Preşedintele Alexander Lukaşenko neagă că ar încerca să provoace o criză de-a lungul frontierei nord estice a UE. Cei trei membri comunitari, vecinii Belarusului, au înăsprit controlul vamal şi încearcă să facă faţă situaţiei, relatează BBC.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici