De ce se mută pensionarii străini în masă în Ungaria? De ce e atractivă pentru pensionarii germani?

  • În ultimele decenii, Ungaria a devenit o destinaţie pentru migraţia internaţională a persoanelor în vârstă, relevă un studiu citat de Portfolio.
  • Studiului Centrului pentru Cercetare Economică şi Regională, arată că străinii aleg să se retragă în Ungaria pentru pensionare, scrie Ziarul Financiar.
Urmărește
139 afișări
Imaginea articolului De ce se mută pensionarii străini în masă în Ungaria? De ce e atractivă pentru pensionarii germani?

Pe termen lung se pune întrebarea dacă infrastructura locală, serviciile şi sistemul de sănătate şi asistenţă socială vor putea satisfice nevoile numărului tot mai mare de persoane în vârstă care sosesc acolo.

Unul dintre fenomenele spectacu¬loase ale ultimelor decenii este acela că, odată cu creşterea speranţei de viaţă, trecerea uşoară a graniţelor şi îmbunătăţirea situaţiei financiare a unor grupuri sociale, vârstnicii au devenit participanţi din ce în ce mai activi la procesele de migraţie internaţională.

În ultimele decenii, Ungaria a devenit o destinaţie pentru migraţia internaţională a persoanelor în vârstă, relevă un studiu citat de Portfolio.

În ultimii ani, tot mai mulţi străini au ales Ungaria ca noua lor casă pentru anii de pensionare, potrivit studiului realizat de Centrul pentru Cercetare Economică şi Regională (KRTK).

Cei mai mulţi dintre aceştia sunt cetăţeni germani, în timp ce olandezii, belgienii şi cetăţenii ţărilor învecinate sunt de asemenea reprezentaţi într-o proporţie mare în rândul străinilor vârstnici care locuiesc în Ungaria.

În timp ce în 2011 erau doar 22.000 de pensionari străini în Ungaria, conform recensământului din 2022 aproximativ 38.000 de cetăţeni străini cu vârsta de peste 60 de ani locuiau în această ţară, reprezentând aproape 1,5% din populaţia în vârstă. Acest raport este chiar mai mare în unele zone rurale.

De ce este Ungaria atractivă pentru pensionarii germani?

Întrucât costul vieţii şi preţurile imobiliare din Ungaria sunt mai mici decât în Europa de Vest, vârstnicii străini se pot bucura de o calitate relativ mai bună a vieţii în Ungaria din pensia lor.

Pe baza cercetărilor internaţio¬nale, se ştie că cei care participă la migraţia pentru bătrâneţe preferă să se mute în zone rurale atractive, unde pot duce o viaţă încetinită, liniştită, aproape de natură.
În rândul vârstnicilor germani, cele mai populare destinaţii din Ungaria nu sunt capitala sau aşezările turistice semnificative, ci zonele rurale, periferice.

În regiunile periferice ale destinaţiilor turistice populare se regăsesc aşezări cu un context extrem de nefavorabil, cu şomaj ridicat, dar este posibil să existe proprietăţi mai ieftine.

Pentru străinii vârstnici care locuiesc permanent în zonă, lipsa locurilor de muncă sau prosperitatea economică a localităţii respective nu este un aspect important în sine întrucât aceştia nu mai activează de obicei pe piaţa muncii.

Pe măsură ce numărul persoanelor în vârstă continuă să crească în ţările vest-europene, este de aşteptat ca Ungaria să atragă tot mai mulţi imigranţi vârstnici. Pe termen lung se pune întrebarea dacă infrastructura locală, serviciile şi sistemul de sănătate şi asistenţă socială va putea satisfice nevoile numărului tot mai mare de persoane în vârstă care sosesc acolo.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici