Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să se întâmple

  • Un înalt oficial politic al Hamas a declarat că gruparea militantă islamică va depune armele, propunând o soluţie.
  • Gruparea este dispusă să accepte un armistiţiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul şi s-ar transforma într-un partid politic dacă se va stabili un stat palestinian independent de-a lungul graniţelor de dinainte de 1967.
  • Negocierile privind încetarea focului se află în impas de luni de zile.
3643 afișări
Imaginea articolului Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să se întâmple

Khalil Al-Hayya, în timpul unui protest din Fâşia Gaza în 2017. Sursa foto: Hepta / Mediafax Foto

Soluţia a fost propusă de Khalil al-Hayya, un înalt oficial politic al Hamas, în cadrul unui interviu pentru Associated Press (AP), dat publicităţii miercuri. Această propunere vine contextul în care negocierile de luni de zile pentru încetarea focului sunt în impas, iar sugestia că Hamas ar urma să se dezarmeze a părut a fi o concesie semnificativă din partea grupului militant care s-a angajat oficial să distrugă Israelul.

Vorbind pentru AP la Istanbul, al-Hayya a declarat că Hamas ar accepta ,,un stat palestinian pe deplin suveran în Cisiordania şi în Fâşia Gaza şi întoarcerea refugiaţilor palestinieni în conformitate cu rezoluţiile internaţionale", de-a lungul graniţelor de dinainte de 1967 ale Israelului.

Oficialul a subliniat că dacă se va întâmpla acest lucru (stabilirea unui stat palestinian independent – n.r.), aripa militară a grupului se va dizolva.

Cu toate acestea, este puţin probabil ca o astfel de măsură să fie pusă în aplicare de Israel, întrucât premierul Benjamin Netanyahu a jurat să zdrobească Hamas în urma atacurilor mortale din 7 octombrie care au declanşat războiul.

Soluţia existenţei a două state este sprijinită de comunitatea internaţională, însă conducerea Israelului respinge această variantă, notează AP.

Atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului a ucis aproximativ 1200 de persoane. Până în prezent, răspunsul ulterior al armatei israeliene a ucis peste 34000 de persoane în Fâşia Gaza, iar mai multe state din întreaga lume au criticat Israelul pentru aceste acţiuni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici