Guvernele se întrec în reglementarea instrumentelor de inteligenţă artificială

  • Avansurile rapide în domeniul inteligenţei artificiale (AI), precum ChatGPT al OpenAI, complică eforturile guvernelor de a ajunge la acorduri privind legile care reglementează utilizarea acestei tehnologii.
  • Statele şi organizaţiile globale, inclusiv SUA, Australia, Marea Britanie, China şi Uniunea Europeană, iau măsuri pentru a reglementa utilizarea instrumentelor AI, acoperind aspecte precum prevenirea distribuirii de conţinut abuziv, gestionarea riscurilor asociate tehnologiei şi promovarea unei inteligenţe artificiale sigure, securizate şi de încredere la nivel mondial.
Urmărește
277 afișări
Imaginea articolului Guvernele se întrec în reglementarea instrumentelor de inteligenţă artificială

Guvernele se întrec în reglementarea instrumentelor de inteligenţă artificială

Avansurile rapide în domeniul inteligenţei artificiale (AI), cum ar fi ChatGPT al institutului de cercetare OpenAI susţinut de Microsoft, complică eforturile guvernelor de a ajunge la acorduri privind legile care reglementează utilizarea acestei tehnologii.

Iată ultimele măsuri luate de organismele guvernamentale internaţionale pentru reglementarea instrumentelor AI:

UNIUNEA EUROPEANĂ

Franţa, Germania şi Italia au ajuns la un acord privind modul în care ar trebui reglementată inteligenţa artificială, potrivit unui document comun consultat de Reuters la 18 noiembrie. Documentul explică faptul că dezvoltatorii de modele fundamentale ar trebui să definească carduri de model, care oferă informaţii despre un model de învăţare automată.

Legiuitorii europeni au ajuns la un acord pe 24 octombrie asupra unei părţi critice a noilor norme privind AI, care descriu tipurile de sisteme care vor fi desemnate ca fiind de "risc ridicat", apropiindu-se de un acord mai larg referitor la legea istorică privind intelgenţa artificială, care este aşteptată în decembrie, potrivit unor surse.

MAREA BRITANIE

Dezvoltatorii de top de inteligenţă artificială au convenit, la 2 noiembrie, în cadrul primului Summit Global privind Siguranţa AI din Marea Britanie, să colaboreze cu guvernele pentru a testa noile modele de frontieră înainte de a fi lansate pentru a gestiona riscurile tehnologiei în curs de dezvoltare.

Peste 25 de ţări prezente la summit, inclusiv SUA şi China, precum şi UE, au semnat la 1 noiembrie "Declaraţia de la Bletchley" pentru a lucra împreună şi a stabili o abordare comună privind supravegherea.

Marea Britanie a declarat în cadrul summitului că îşi va tripla la 300 de milioane de lire sterline finanţarea pentru "AI Research Resource", care cuprinde două supercomputere ce vor sprijini cercetarea, pentru a face sigure modelele avansate de inteligenţă artificială, la o săptămână după ce premierul Rishi Sunak declarase că Marea Britanie va înfiinţa primul institut de siguranţă a inteligenţei artificiale din lume.

Organismul britanic de supraveghere a datelor a declarat în octombrie că a emis Snapchat al Snap Inc. (SNAP.N) o notificare preliminară de aplicare a legii pentru o posibilă incapacitate de a evalua în mod corespunzător riscurile de confidenţialitate ale chatbot-ului său de inteligenţă artificială generativă pentru utilizatori, în special pentru copii.

FRANŢA

Autoritatea franceză de protecţie a datelor a declarat în aprilie că investighează plângeri referitoare la ChatGPT.

ITALIA

Autoritatea italiană de protecţie a datelor intenţionează să revizuiască platformele de AI şi să angajeze experţi în domeniu. ChatGPT a fost interzis temporar în ţară în martie, dar a fost relansat în aprilie.

POLONIA

Biroul polonez pentru protecţia datelor personale a declarat în septembrie că investighează OpenAI în urma unei plângeri privind încălcarea legilor UE privind protecţia datelor.

SPANIA

Agenţia spaniolă de protecţie a datelor a lansat o anchetă preliminară în aprilie privind posibilele încălcări ale datelor de către ChatGPT.

STATELE UNITE ALE AMERICII

Statele Unite vor lansa un institut de siguranţă a AI pentru a evalua riscurile cunoscute şi emergente ale modelelor de inteligenţă artificială de "frontieră", a declarat secretarul de Comerţ, Gina Raimondo, la 1 noiembrie în cadrul Summitului privind Siguranţa AI din Marea Britanie.

Preşedintele Joe Biden a emis un nou decret la 30 octombrie pentru a cere dezvoltatorilor de sisteme AI care prezintă riscuri pentru securitatea naţională, economie, sănătatea sau siguranţa publică a SUA, să împărtăşească rezultatele testelor de siguranţă cu guvernul.

FTC, Comisia Federală pentru Comerţ, a deschis în iulie o investigaţie asupra OpenAI pe baza acuzaţiilor că ar fi încălcat legile privind protecţia consumatorilor.

G7

Grupul ţărilor G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA) a convenit, la 30 octombrie, asupra unui cod de conduită cu 11 puncte pentru companiile care dezvoltă sisteme AI avansate, menit să "promoveze o inteligenţă artificială sigură, securizată şi de încredere la nivel mondial".

NAŢIUNILE UNITE

Secretarul General al ONU, António Guterres, a anunţat la 26 octombrie crearea unui organism consultativ format din 39 de membri, compus din executivi ai companiilor tech, oficiali guvernamentali şi academicieni, pentru a aborda problemele privind guvernarea internaţională a AI.

AUSTRALIA

Australia va impune motoarelor de căutare să redacteze noi coduri pentru a preveni partajarea de materiale de abuz sexual asistate de AI şi producerea de versiuni deepfake ale aceloraşi materiale.

CHINA

Wu Zhaohui, vice-ministrul chinez al ştiinţei şi tehnologiei, a declarat la deschiderea Summitului privind Siguranţa AI în Marea Britanie la 1 noiembrie că Beijingul este pregătit să intensifice colaborarea privind siguranţa AI pentru a contribui la construirea unui "cadru de guvernare" internaţional.

JAPONIA

Japonia aşteaptă să introducă până la sfârşitul anului 2023 reglementări care sunt probabil mai aproape de atitudinea SUA decât cele stricte planificate în UE, a declarat un oficial în iulie.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici