IGN: "În 2023 te poate costa 1 miliard de dolari ca să dezvolţi un joc video"

Costul în creştere al jocurilor AAA: Cum cheltuiesc producătorii peste un miliard de dolari pentru a scoate blockbustere pe piaţă.

Urmărește
984 afișări
Imaginea articolului IGN: "În 2023 te poate costa 1 miliard de dolari ca să dezvolţi un joc video"

Rockstar

Industria jocurilor video se confruntă cu o nouă provocare: costul tot mai mare al dezvoltării şi comercializării jocurilor AAA.

Potrivit unui raport recent al Autorităţii de Concurenţă şi Pieţe din Marea Britanie (CMA), care a blocat fuziunea dintre Microsoft şi Activision Blizzard, unii producători mari raportează că jocurile lor AAA pot costa peste 1 miliard de dolari pentru a fi realizate.

Jocurile AAA sunt cele mai bune şi mai scumpe jocuri din industrie, având de obicei grafică de ultimă generaţie, gameplay imersiv şi conţinut extins.

Ele sunt şi cele mai profitabile, generând miliarde de dolari în venituri pentru producători precum Activision Blizzard, Sony,  Sega, Nintendo, Microsoft, Electronic Arts, Ubisoft şi Take-Two Interactive.

Cu toate acestea, pe măsură ce aşteptările jucătorilor cresc, editorii suportă impactul financiar pe măsură ce costurile devin mai mari de la an la an. Raportul CMA dezvăluie că jocurile AAA care sunt aprobate acum cu lansări potenţiale în 2024 sau 2025 primesc de obicei bugete de dezvoltare de 200 de milioane de dolari sau mai mult.

Pentru comparaţie, majoritatea jocurilor AAA aveau bugete între 50 şi 150 de milioane de dolari acum cinci ani. 

Unele dintre cele mai populare francize din industrie, cum ar fi Call of Duty şi Grand Theft Auto, necesită deja peste 250 de milioane de dolari în costuri de dezvoltare.

Call of Duty a depăşit 300 de milioane de dolari în costuri de dezvoltare, în timp ce următorul titlu Grand Theft Auto va necesita probabil un buget de dezvoltare de 250 de milioane de dolari sau mai mult. 

Dar costurile de dezvoltare sunt doar o parte din ecuaţie. Costurile de marketing pot adăuga şi ele sute de milioane de dolari, făcând ca costul total al producerii unui joc AAA să depăşească 1 miliard de dolari.

Raportul CMA citează un exemplu al unui studio mare care a raportat că o franciză majoră a costat 660 de milioane de dolari pentru dezvoltare şi aproape 550 de milioane de dolari pentru marketing. 

Costul tot mai mare al jocurilor AAA afectează şi procesul de producţie şi sarcina de lucru a dezvoltatorilor. Raportul CMA citează Activision spunând că trebuie să facă atât de mult conţinut pentru Call of Duty încât nu se mai pot baza pe un singur studio principal.

"Acum avem nevoie aproape de cinci studiouri principale pentru fiecare Call of Duty anual". 

Costul tot mai mare al jocurilor AAA ridică şi întrebări despre sustenabilitatea şi inovaţia industriei.

Vor putea producătorii să-şi recupereze investiţiile şi să facă profituriI, se întreabă GN? Vor fi dispuşi jucătorii să plătească mai mult pentru jocurile AAA sau să se aboneze la abonamente lunare precum Game Pass?

Vor putea dezvoltatorii să creeze jocuri noi şi originale sau vor rămâne la formule sigure şi familiare?

Acestea sunt unele dintre provocările cu care industria jocurilor video va trebui să se confrunte în următorii 3-5 ani. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici