- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
„În sfârşit": Uşurare şi optimism la Kiev după ce SUA au aprobat un nou ajutor de 61 de miliarde de dolari
În ciuda vremii mohorâte, ucrainenii din capitala Kiev erau duminică veseli şi optimişti, după ce Washingtonul, cel mai mare aliat al lor, a aprobat un nou ajutor de război în valoare de 61 de miliarde de dolari.
Pachetul, pe care Camera Reprezentanţilor din SUA l-a adoptat sâmbătă după luni de lupte interne, vine în contextul în care forţele ucrainene se confruntă cu o lipsă critică de muniţie pe câmpul de luptă şi de apărare aeriană pentru protejarea civililor.
„În sfârşit s-a întâmplat", a declarat pentru AFP Oksana, o asistentă medicală în vârstă de 50 de ani.
„Aşteptăm cu nerăbdare. Ne va ajuta foarte mult", a adăugat ea. „Cel mai important lucru este să avem cu ce să ne apărăm. Atât civilii, cât şi băieţii noştri".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Washingtonul este principalul susţinător financiar şi militar al Kievului, furnizând o mare parte din echipamentele pe care le foloseşte pe câmpul de luptă.
Proiectul de lege adoptat sâmbătă ar oferi Ucrainei aproape 14 miliarde de dolari pentru a instrui, echipa şi finanţa nevoile armatei sale.
Dar Kievul ar primi, de asemenea, 10 miliarde de dolari sub formă de "împrumuturi cu clauză de renunţare" pentru un sprijin economic şi bugetar vital, inclusiv pentru sectoarele energetic şi de infrastructură grav afectate.
"Oamenii şi infrastructura suferă", a declarat Dmytro, un frizer de 19 ani.
Dar, în ciuda întârzierii, el era optimist. "Bineînţeles, nu este prea târziu", a spus el.
"Cu cantitatea de arme care ne-a fost dată", a adăugat el, "nu vom mai ceda niciun teritoriu şi cu siguranţă nu ne vom întoarce".
După ce votul a trecut, analiştii au avertizat că va dura ceva timp până când Ucraina va simţi beneficiile.
Proiectul de lege mai trebuie să treacă de Senat şi să fie semnat de preşedintele american Joe Biden, şi abia apoi va putea începe procesul îndelungat de transport al ajutoarelor către ţara devastată de război.
Acest lucru "va însemna probabil că noua asistenţă americană nu va începe să afecteze situaţia de pe linia frontului decât peste câteva săptămâni", a declarat Institutul pentru Studiul Războiului.
Subliniind presiunea cu care se confruntă armata înarmată a Kievului, Rusia a declarat duminică că a capturat un alt sat în apropierea oraşului-cheie din câmpul de luptă Chasiv Yar, unde şi-a concentrat ofensiva.
„Ar trebui să se ofere ajutor Ucrainei imediat. Pentru că băieţii suferă pe linia frontului", a declarat Stepan, un muncitor feroviar în vârstă de 61 de ani, pentru AFP la Kiev.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO