- Home
- Externe
- TOKYO, (07.11.2013, 14:07)
- Iuliana Enache
Japonia debarcă rachete pe o insulă din Pacific
Forţele japoneze au transferat două rachete fără încărcătură pe o insulă din Pacificul de Sud a arhipelagului nipon, în cadrul unui important exerciţiu militar care irită clar Beijingul.
Urmărește
424 afișări
Japonia debarcă rachete pe o insulă din Pacific (Imagine: Cosmin Deaconescu/Mediafax Foto)
Potrivit unor oficiali, aceste rachete au ajuns miercuri pe această insulă strategică, Miyako, situată la 300 de kilometri sud de insula cea mai importantă, Okinawa (sudul Japoniei). Aceste arme au fost debarcate de forţele de autoapărare (SDF, numele oficial al armatei japoneze) cu un sistem de lansare de rachete antinavă de suprafaţă.
"Aceasta este prima dată când astfel de armament este debarcat pe această insulă îndepărtată", a declarat joi un purtător de cuvânt al Statului Major japonez, potrivit căruia aceste rachete sunt inoperabile pentru moment.
În perioada 1-18 noiembrie, 34.000 de persoane, distrugătoare şi avioane de vânătoare participă la aceste manevre, care includ şi manevre de debarcare pe atolul nelocuit Okidaitojima, situat la 400 de kilometri sud-est de principala insulă Okinawa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
A greşit Zelenski că nu a acceptat propunerile Franţei şi ale SUA de la finalul anului 2022 şi din vara lui 2023, pentru un acord de încetare a focului?
-
Incendiile din California pun sub semnul întrebării organizarea Jocurilor Olimpice din 2028 la LA
Oficial, aceste manevre urmăresc "să menţină şi să amelioreze capacităţile operaţionale ale Forţelor de autoapărare" în caz de atac armat, în special într-un moment în care Tokyo şi alte ţări din regiune se îngrijorează în legătură cu creşterea puterii militare şi ambiţiilor maritime ale Chinei.
Japonia lucrează, astfel, la crearea unei unităţi amfibie specială destinată apărării sau recuceririi unor insule mici.
Japonia a organizat deja astfel de manevre în 2011, dar într-un context mai puţin tensionat cu Beijingul decât în prezent.
De peste un an, relaţiile sino-japoneze sunt la cel mai scăzut nivel din cauza unui conflict teritorial în Marea Chinei de Est.
Lucrurile s-au tensionat în septembrie 2012, când Japonia a naţionalizat trei dintre cele cinci insule ale arhipelagului Senkaku, revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu.
De atunci, Beijingul trimite periodic patrule ale pazei de coastă în apele teritoriale ale acestor insule situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi la 400 de kilometri vest de Okinawa, generând temeri privind un incident cu nave japoneze care se întâlnesc cu acestea.
Joi, Global Times, apropiat puterii chineze, prezenta pe prima pagină decizia Tokyo de a instala sisteme de rachete pe insula Miyako, vorbind despre o "mişcare fără precedent care, potrivit experţilor, vizează blocarea marinei chineze".
La sfârşitul lui octombrie, tensiunea a crescut brusc între cele două ţări: pentru prima dată de la agravarea diferendului lor teritorial, Beijingul şi Tokyo au folosit în ultimele zile cuvinte care se referă la război şi pace, sugerând o posibilă escaladă.
Evocând incursiunile chineze în jurul arhipelagului, ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera, a apreciat că acestea ameninţă pacea şi constituie "o zonă gri" între "timp de pace şi situaţie de urgenţă".
Cu câteva zile mai devreme, Ministerul chinez al Apărării a folosit expresia "act de război" pentru a avertiza Tokyo împotriva oricărei eventuale acţiuni împotriva avioanelor sale de vânătoare.
Citește pe alephnews.ro: Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum afectează muzica modul în care iubești? Ana Maria Ambrosă, psiholog: „Muzica reflectă adesea trăsături de personalitate”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
CANCAN.RO
Cât a plătit un turist român pentru intrarea într-un aquapark cu apă termală, aflat la 20 km de granița României, după aderarea la Spațiul Schengen
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe