Liderii australieni sărbătoresc eliberarea lui Julian Assange

Julian Assange şi-a petrecut prima noapte din ultimii 14 ani ca om liber acasă, în Australia, în timp ce opoziţia conservatoare a avertizat joi guvernul să nu-l aclame pe fondatorul WikiLeaks drept erou, scrie Reuters.

Urmărește
478 afișări
Imaginea articolului Liderii australieni sărbătoresc eliberarea lui Julian Assange

Liderii australieni sărbătoresc eliberarea lui Julian Assange

Assange a aterizat în Australia şi a fost întâmpinat cu extaz miercuri seara, după ce a pledat vinovat pentru încălcarea Legii americane privind spionajul şi a fost eliberat de un tribunal american pe insula Saipan din Pacific, după ce a stat mai mult de cinci ani într-o închisoare britanică de înaltă securitate.

Soţia sa, Stella Assange, a declarat că este prea devreme să spună ce va face soţul ei în continuare şi a cerut intimitate pentru el.

„Julian plănuieşte să înoate în ocean în fiecare zi. Plănuieşte să doarmă într-un pat adevărat. Plănuieşte să guste mâncare adevărată şi plănuieşte să se bucure de libertate”, a declarat ea joi, la o conferinţă de presă în Canberra.

Assange nu a vorbit public de când a fost eliberat.

Ea a repetat apelurile pentru o graţiere prezidenţială pentru Assange. Peste noapte, un judecător din statul american Virginia a respins în mod oficial toate acuzaţiile rămase împotriva sa.

Assange, care s-a refugiat în ambasada ecuadoriană din Londra timp de şapte ani înainte de a intra în închisoare, s-a luptat cu extrădarea în Suedia pentru acuzaţii de agresiune sexuală şi în SUA, unde s-a confruntat cu 18 acuzaţii penale legate de publicarea de către WikiLeaks, în 2010, a sute de mii de documente militare clasificate şi telegrame diplomatice americane.

Premierul australian Anthony Albanese, care a solicitat eliberarea lui Assange de mai mulţi ani, i-a urat bun venit acasă într-un apel telefonic în care a declarat că „a avut o discuţie foarte caldă” cu Assange.

Opoziţia conservatoare, îngrijorată

Cu toate acestea, opoziţia conservatoare şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la portretizarea lui Assange ca erou, după ce acesta a petrecut mai mult de un deceniu încercând să evite urmărirea penală şi apoi a pledat vinovat la o acuzaţie penală de conspiraţie pentru obţinerea şi divulgarea de documente clasificate din domeniul apărării naţionale.

Liderul opoziţiei din Senat, Simon Birmingham, a salutat eliberarea lui Assange, dar a postat pe X că „el nu este un martir şi nu a fost niciodată un prizonier politic căruia i s-a refuzat accesul la justiţie”.

El l-a avertizat pe Albanese să nu se întâlnească cu Assange şi a declarat că eliberarea ar putea tensiona legăturile Australiei cu Statele Unite, dar acest lucru a fost respins de ministrul de externe Penny Wong. Wong a declarat joi la Radio ABC că eliberarea lui Assange nu reprezintă o ameninţare la adresa relaţiilor Australia-SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici