- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (20.03.2014, 10:22)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liderul separatist de la Tiraspol se află la Moscova, pentru discuţii privind Transnistria
Liderul separatist Evgheni Şevciuk se află într-o vizită la Moscova, în contextul în care Guvernul rus examinează, joi, într-o reuniune specială, situaţia din regiunea transnistreană, după ce Tiraspolul a cerut Rusiei să examineze posibilitatea anexării Transnistriei la Federaţia Rusă.
Urmărește
1820 afișări
Liderul separatist de la Tiraspol se află la Moscova, pentru discuţii privind Transnistria
Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a plecat miercuri seară la Moscova, pentru discuţii privind dosarul transnistrean şi "blocada" instituită de Ucraina regiunii separatiste, relatează Timpul, în ediţia online.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului în dosarul transnistrean, a acuzat, marţi, Ucraina că a blocat la frontieră trenuri cu mărfuri destinate forţelor ruse de "menţinere a păcii" din Transnistria şi a interzis accesul unor cetăţeni ruşi din regiunea separatistă pe teritoriul ucrainean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Situaţia se va complica şi mai mult în cazul în care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Chişinăul nu se gândeşte aproape deloc la Transnistria şi toate acţiunile conducerii Republicii Moldova arată că Transnistria, de fapt, nu mai este pământul R.Moldova. Ne vom baza pe aceste fapte şi vom trage propriile concluzii", a afirmat Rogozin, citat de agenţia Itar-Tass.
El a acuzat Kievul că urmăreşte izolarea Transnistriei, unde trăiesc aproximativ 200.000 de cetăţeni ruşi.
Ministerul ucrainean de Externe a respins acuzaţiile oficialului rus, calificându-le nefondate şi parte "a unei campanii care urmăreşte discreditarea rolului pe care îl are Ucraina în reglementarea conflictului transnistrean", relatează Europa Liberă, în pagina electronică.
Discuţiile programate la Moscova pe tema situaţiei din regiunea transnistreană au loc în contextul în care preşedintele Parlamentului de la Tiraspol, Mihail Burla, a solicitat marţi Moscovei să analizeze posibilitatea alipirii legale a Transnistriei la Rusia.
Cererea Tiraspolului a intervenit după ce locuitorii din peninsula ucraineană Crimeea s-au pronunţat masiv în favoarea alipirii teritoriului la Rusia.
În replică, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat că o eventuală recunoaştere a regiunii separatiste ar afecta negativ şi imaginea Rusiei.
La rândul său, premierul Iurie Leancă a declarat, miercuri, că "nu este prima dată când Tiraspolul întreprinde astfel de acţiuni". "Nu e nimic nou sub soare. Reacţia noastră trebuie să fie una foarte calmă. Avem un obiectiv clar - cel de reintegrare a regiunii transnistrene la Republica Moldova", a declarat Iurie Leancă.
El a afirmat că la ultimele întâlniri în formatul de negocieri 5+2, toate părţile, inclusiv cea rusă, au "consfinţit" integritatea teritorială a Republicii Moldova.
Cu o populaţie de aproximativ 555.000 de locuitori, regiunea transnistreană este controlată de un regim separatist prorus, iar Rusia are un contingent de aproape 1.500 de militari în acest teritoriu şi participă la "misiunea de menţinere a păcii" în regiune.
Comunitatea internaţională încearcă de mai mulţi ani să negocieze o soluţie pentru "conflictul îngheţat" din regiunea transnistreană, în cadrul unei formule complexe, cunoscută sub numele de "5+2", din care, în afară de Chişinău şi Tiraspol, mai fac parte Rusia, Ucraina şi OSCE în calitate de mediatori, iar SUA şi UE ca observatori. Negocierile se află însă în impas în ultima perioadă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Transnistria vrea să intre în componenţa Rusiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36