Marea Britanie încearcă să mute migranţii reţinuţi pe o insulă secretă în România

Marea Britanie le-a oferit zecilor de migranţi blocaţi, care au fost reţinuţi timp de ani de zile într-o tabără pe o insulă militară secretă UK-SUA din Oceanul Indian, o relocare temporară în România, informează BBC.

Urmărește
1666 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie încearcă să mute migranţii reţinuţi pe o insulă secretă în România

Marea Britanie încearcă să mute migranţii reţinuţi pe o insulă secretă în România

După şase luni de la relocare, aceştia ar putea fi mutaţi în Marea Britanie. Altor persoane din grup li se oferă stimulente financiare pentru a se întoarce în Sri Lanka, unde spun că se confruntă cu persecuţii, conform informaţiilor obţinute de BBC.

În 2021, zeci de tamili (grup etnic indian) au devenit primele persoane care au cerut azil pe insula Diego Garcia, după ce barca lor a avut probleme. Statutul neobişnuit al teritoriului a dus la o lungă dispută juridică. Oferta făcută migranţilor de către oficialii britanici de pe insulă marţi a venit după ce Marea Britanie a anunţat că va transfera suveranitatea Teritoriului Britanic din Oceanul Indian (Biot), care include Diego Garcia, către Mauritius. Cu toate acestea, baza militară va rămâne pe insulă.

Guvernul britanic a susţinut că Convenţia privind refugiaţii nu este în vigoare în Biot deoarece aceasta este „distinctă constituţional” de Regatul Unit, deşi este administrată de Ministerul de Externe din Londra. În schimb, administraţia Biot a stabilit un proces separat pentru a determina dacă tamilii se pot întoarce în Sri Lanka sau dacă li se poate acorda protecţie internaţională, pe care ONU o consideră echivalentă cu statutul de refugiat.

În prezent, 59 de tamili se află încă pe Diego Garcia. Aproximativ opt dintre aceştia se află momentan în Rwanda, unde au fost transferaţi pentru îngrijiri medicale în urma unor tentative de suicid sau automutilare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici