Măsură disperată într-un stat african. Vor fi introduse monede de aur pe piaţă în încercarea de a opri inflaţia

Banca centrală din Zimbabwe a declarat că va începe să vândă monede de aur în această lună ca rezervă de valoare pentru a controla inflaţia galopantă, care a slăbit considerabil moneda locală.

Urmărește
19331 afișări
Imaginea articolului Măsură disperată într-un stat african. Vor fi introduse monede de aur pe piaţă în încercarea de a opri inflaţia

Sursa foto: Twitter Africa View Facts

Guvernatorul băncii centrale, John Mangudya, a declarat luni, într-o declaraţie, că monedele vor fi disponibile pentru vânzare începând cu 25 iulie în monedă locală, dolari americani şi alte valute străine, la un preţ bazat pe preţul internaţional al aurului şi pe costul de producţie, notează Reuters.

Moneda "Mosi-oa-tunya", denumită după cascada Victoria, poate fi convertită în numerar şi poate fi tranzacţionată la nivel local şi internaţional, a precizat banca centrală.

Monedele de aur sunt folosite de investitori la nivel internaţional pentru a se proteja împotriva inflaţiei şi a războaielor.

Săptămâna trecută, Zimbabwe a crescut rata dobânzii de politică monetară, de la 80% la 200%, şi a prezentat planurile de a face din dolarul american mijloc legal de plată pentru următorii cinci ani, pentru a stimula încrederea.

Inflaţia în creştere în ţara din sudul Africii a exercitat presiuni asupra unei populaţii care se confruntă deja cu lipsuri şi a stârnit amintiri ale haosului economic din trecut, în timpul guvernării de aproape patru decenii a liderului Robert Mugabe.

Inflaţia anuală, care a atins aproape 192% în iunie, pune sub semnul întrebării încercările preşedintelui Emmerson Mangagwa de a revitaliza economia.

Zimbabwe a renunţat la dolarul său, afectat de inflaţie, în 2009, optând în schimb să folosească valute străine, în principal dolarul american. Guvernul a reintrodus moneda locală în 2019, dar aceasta şi-a pierdut rapid din nou valoarea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici