NATO lansează un plan ambiţios pentru a stimula producţia de arme şi echipamente militare

  • NATO va împărtăşi obiective de producţie militară cu industria, pentru a stimula capacităţile de apărare.
  • Colaborarea cu Uniunea Europeană vizează armonizarea normelor şi asigurarea interoperabilităţii forţelor armate.
  • Mark Rutte a cerut creşterea producţiei de echipamente şi a susţinut o politică de apărare mai puternică în cadrul alianţei.
Urmărește
4261 afișări
Imaginea articolului NATO lansează un plan ambiţios pentru a stimula producţia de arme şi echipamente militare

NATO a început un proces prin care va împărtăşi câteva dintre obiectivele sale extrem de clasificate, care stabilesc tipurile de arme şi echipamente pe care statele membre trebuie să le producă. Această măsură face parte dintr-o iniţiativă mai amplă a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, care vizează creşterea producţiei, în conformitate cu ceea ce noul secretar general, Mark Rutte, numeşte „schimbarea către o mentalitate de război”, scrie Bloomberg. Potrivit unor surse anonime, NATO intenţionează să exprime aceste obiective într-un format care să poată fi distribuit în siguranţă, pentru a convinge companiile să îşi crească capacitatea de producţie.

Iniţiativa vine pe fondul conflictului din Ucraina şi al presiunilor interne din cadrul alianţei, în special din partea preşedintelui SUA, Donald Trump, care a ameninţat anterior că va restricţiona sprijinul militar pentru statele NATO care nu îndeplinesc obiectivele de cheltuieli pentru apărare. În paralel, NATO a început şi un proces de partajare a unor standarde clasificate cu Uniunea Europeană, care include majoritatea membrilor NATO, cu scopul de a armoniza forţele armate şi de a asigura interoperabilitatea între aliaţi.

Aceste standarde se referă la criterii militare ce vizează unitatea forţelor armate, inclusiv calibrarea armelor sau vocabularul comun folosit în cadrul militar. Informaţiile vor fi eliberate treptat şi vor ajuta la sincronizarea normelor europene, inclusiv în ceea ce priveşte domeniile de utilizare duală, cum ar fi frecvenţele radio. Oficialii NATO au declarat că această colaborare mai strânsă cu industria de apărare şi cu Uniunea Europeană face parte din noile planuri de apărare ale alianţei.

Mark Rutte, fostul prim-ministru al Olandei şi actualul secretar general al NATO, a subliniat importanţa creşterii producţiei de echipamente militare, apelând la companii să îşi extindă liniile de producţie şi să îşi asume „schimburi suplimentare” pentru a sprijini aceste obiective. NATO se pregăteşte, de asemenea, să propună noi obiective de capacitate, ceea ce ar putea duce la creşterea cheltuielilor pentru apărare, cu scopul de a atinge 2% din PIB-ul fiecărui membru al alianţei, în cadrul summitului anual din această vară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici