Olanda se înarmează: cresc cheltuielile în domeniul apărării cu 2,4 de miliarde de euro pe an

Ţările de Jos plănuiesc întărirea forţelor lor armate prin reconstituirea unui batalion de tancuri, achiziţii noi de avioane F-35 şi de fregate, întrucât olandezii vor să devină o forţă militară credibilă în cadrul NATO, scrie Monitorul Apărării, care citează Defense News.

Urmărește
165 afișări
Imaginea articolului Olanda se înarmează: cresc cheltuielile în domeniul apărării cu 2,4 de miliarde de euro pe an

Olanda se înarmează: cresc cheltuielile în domeniul apărării cu 2,4 de miliarde de euro pe an

Guvernul olandez plănuieşte creşterea cheltuielilor în domeniul apărării cu 2,4 miliarde de euro pe an, inclusiv adăugând cheltuieli de 1,5 miliarde de euro pentru „puterea de luptă”, se arată într-un document publicat zilele trecute, care setează politica ţării pe următorii ani. Ţările de Jos vor creşte bugetul dedicat apărării la aproximativ 24 de miliarde pe an, aproape dublul sumei îndreptate spre apărare în 2022.

Potrivit documentului citat, ţara trebuie să se pregătească pentru diverse scenarii, inclusiv posibilul atac de către Rusia a membrelor NATO Lituania şi Polonia, în ajutorul cărora trebuie să sară. Secretarul apărării, Gijs Tuinman, a transmis, la publicarea documentului, că Ţările de Jos trebuie să fie gata să desfăşoare un „război de necesitate”.

„Agresiunea crudă (n.r. a Rusiei) arată că un atac asupra Alianţei nu mai este un lucru de neimaginat. Ţările de Jos trebuie să îşi protejeze securitatea. Trebuie să lucrăm spre descurajarea inamicilor noştri, spre protejarea graniţelor externe ale NATO şi prevenirea unui război în Europa. Nu avem timp de pierdut”, a spus ministrul apărării, Ruben Brekelmans. Acesta a definit poziţia ţării ca „o zonă gri”, aflată nici în pace, nici în război, având în vedere că se confruntă cu atacuri cibernetice şi acţiuni de spionaj pe teritoriul său.

Şi şeful armatei olandeze, generalul Otto Eichlsheim, a fost de acord şi spune că asistăm „la un punct de cotitură în istoria forţelor armate olandeze, punct care cere un mod diferit de gândire”. Ţara deja a crescut bugetul dedicat apărării din 2023 - când a alocat 15,4 miliarde de dolari, adică 1,95% din PIB - până în 2024, când a dedicat 21,4 miliarde de euro acestui domeniu. În 2022, de exemplu, a alocat doar 12,9 miliarde de euro pentru apărare.

Astfel, olandezii vor să reconstituie un batalion de tancuri, după ce au vândut tancurile Leopard 2 în 2011 din cauza scăderilor de buget şi după ce au împrumutat 18 tancuri de la Germania, în 2015. Acum, armata ar putea cumpăra 50 de tancuri Leopard 2A8.

Vor cumpăra şi sisteme autonome, iar blindatele vor fi echipate cu tunuri mai grele şi arme antitanc. Forţele Navale vor primi încă două fregate anti-submarin (de la Thales şi Damen), elicoptere NH-90 şi nave autonome. De asemenea, Forţele Aeriene vor mai primi şase avioane F-35, pe lângă cele 52 deja anunţate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici