- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (12.03.2014, 18:30)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PE a adoptat Directiva privind facilitarea exercitării drepturilor muncitorilor europeni
Europarlamentarii au adoptat, miercuri, propunerea de Directivă privind măsurile de facilitare a exercitării drepturilor muncitorilor, care le oferă cetăţenilor europeni posibilitatea de a apela la justţie în cazul discriminării pe motiv de cetăţenie.
Urmărește
269 afișări
PE a adoptat Directiva privind facilitarea exercitării drepturilor muncitorilor europeni (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Libera circulaţie a lucrătorilor este un element esenţial pentru dezvoltarea unei veritabile pieţe a muncii în UE, care să permită lucrătorilor să se deplaseze din zonele cu rată ridicată a şomajului în zone în care există o penurie de forţă de muncă, să sprijine mai multe persoane să-şi găsească posturi mai bine adaptate competenţelor lor şi să elimine blocajele apărute pe piaţa muncii, se arată în textul adoptat în cadrul sesiunii de la Strasbourg.
Europarlamentarii precizează că libera circulaţie a lucrătorilor oferă fiecărui cetăţean dreptul de a circula liber în alt stat membru pentru a lucra şi a locui în statul respectiv în acest scop.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Parlamentul European consideră că, în pofida legislaţiei comunitare, "exercitarea efectivă a libertăţii de circulaţie a lucrătorilor este încă o provocare majoră şi, de foarte multe ori, lucrătorii nu îşi cunosc drepturile la liberă circulaţie". "Ei se confruntă încă cu problema discriminării pe motiv de cetăţenie sau naţionalitate atunci când se deplasează dintr-un stat membru al Uniunii Europene în altul. Aşadar, există o discrepanţă între legislaţia şi aplicarea sa în practică, discrepanţă care ar trebui eliminată", potrivit Directivei.
Directiva îşi propune protejarea împotriva discriminării pe motiv de cetăţenie sau naţionalitate în ceea ce priveşte încadrarea în muncă, remunerarea şi alte condiţii de lucru, asigurându-le un tratament egal în raport cu resortisanţii statului membru respectiv. În acest context, lucrătorii care au făcut obiectul unei discriminări pe motiv de cetăţenie sau naţionalitate sau al unei restricţii nejustificate în exercitarea dreptului lor la liberă circulaţie trebuie să dispună de mijloace de protecţie juridică şi de căi de atac adecvate şi eficiente. În cazul în care statele membre prevăd doar proceduri administrative, ele se asigură că orice decizie administrativă poate fi contestată în faţa unei instaaţe judecătoreşti.
Protecţia împotriva discriminării pe motiv de cetăţenie sau naţionalitate ar trebui consolidată prin existenţa în fiecare stat membru a unor organizaţii care să aibă competenţa de a promova egalitatea de tratament, de a analiza problemele cu care se confruntă cetăţenii şi de a acorda asistenţă specifică lucrătorilor din Uniune care îşi exercită dreptul la libera circulaţie.
Propunerea de Directivă a fost lansată de Comisia Europeană la 26 aprilie 2013, după ce s-a constatat că 15% dintre cetăţenii europeni nu iau în calcul posibilitatea de a lucra în alt stat membru din cauza mai multor obstacolele, precum condiţii de recrutare diferite, accesul la anumite posturi condiţionat de naţionalitate, condiţii de lucru diferite în practică (remunerarea, perspectivele de carieră), problemele legate de accesul la avantaje sociale care sunt supuse unor condiţii mai uşor de îndeplinit de către cetăţenii respectivului stat decât de către alţi cetăţeni europeni.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:10
-
astăzi, 11:01
WhatsApp introduce o funcţie de transcriere a mesajelor vocale