Politico: Este acesta sfârşitul NATO? „Avem acum o alianţă între un preşedinte rus care vrea să distrugă Europa şi un preşedinte american care vrea, de asemenea, să distrugă Europa”

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, este un mare admirator al lui Winston Churchill. Dar ce ar spune liderul britanic emblematic din timpul celui de-al doilea război mondial despre Conferinţa de Securitate de la Munchen din 2025?

Urmărește
2547 afișări
Imaginea articolului Politico: Este acesta sfârşitul NATO? „Avem acum o alianţă între un preşedinte rus care vrea să distrugă Europa şi un preşedinte american care vrea, de asemenea, să distrugă Europa”

„Vi s-a dat de ales între război şi dezonoare. Aţi ales dezonoarea şi veţi avea război”. Acestea sunt cuvintele pe care Churchill le-a rostit în 1938 atunci când prim-ministrul Marii Britanii de atunci, Neville Chamberlain, a semnat acordul de la Munchen cu Adolf Hitler.

Ar fi aceasta reacţia lui Churchill la încercarea lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, în condiţii de care Kievul şi aliaţii săi europeni se tem că vor fi favorabile Moscovei şi vor însemna doar un alt război mai mare pe viitor?

În timp ce se adunau pentru Conferinţa de Securitate de la Munchen, oficialii europeni încă se mai gândeau la convorbirea telefonică de 90 de minute dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, precum şi la declaraţiile făcute la mijlocul săptămânii la Bruxelles de secretarul american al apărării, Peter Hegseth, relatează Politico.

Pentru fostul ministru lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, cea mai neglijată şi înfricoşătoare replică a lui Hegseth a fost avertismentul său că „realităţile” vor împiedica SUA să fie garantul securităţii Europei.

Cu alte cuvinte, nu va exista niciun mecanism de protecţie din partea Statelor Unite.

Ca şi alţi diplomaţi europeni, Landsbergis simte sfârşitul unei ere. „S-ar putea să marcheze începutul apusului NATO”, a spus el. „Mai ales când o combini cu ceea ce cred că Washingtonul va anunţa în curând - retragerea a 20 000 de soldaţi americani din Europa”.

În timp ce politicianul din Lituania vorbea cu Politico la Munchen, Hegseth se afla la Varşovia, prefigurând o retragere a trupelor şi avertizându-i pe europeni că „acum este momentul să investiţi, deoarece nu puteţi presupune că prezenţa Americii va dura pentru totdeauna”.

În urmă cu trei ani, invazia Rusiei în Ucraina părea să facă Alianţa Nord-Atlantică mai relevantă, însă declaraţiile oficialilor americani din ultimele zile dau sentimentul că asistăm la începutul unei rupturi.

Succesorul lui Landsbergis, Kęstutis Budrys, este de acord că Europa s-a mişcat prea greu în ceea ce priveşte investiţiile în apărare, bazându-se prea mult pe SUA. „Trebuie să accelerăm şi să arătăm că avem o apărare reală şi că suntem pregătiţi, capabili şi antrenaţi să luptăm”, a declarat el pentru Politico.

Dar Budrys speră că acesta nu este un „moment Munchen” ca acum 87 de ani. „Faptul că menţionăm 1938 arată că suntem conştienţi şi este un semn că încercăm să evităm acest lucru. Da, există riscul ca unele elemente să se repete, dar putem, de asemenea, să vedem cum să evităm acest lucru”, a spus el. Şi acest lucru va necesita ca toţi aliaţii să împărtăşească „gravitatea situaţiei cu care ne confruntăm”, dacă vor să păstreze NATO.

Dar alţii se întreabă dacă nu cumva totul este prea târziu şi se tem că administraţia Trump nu este un prieten, ci un duşman. Un înalt diplomat al UE, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis, a declarat: „Avem acum o alianţă între un preşedinte rus care vrea să distrugă Europa şi un preşedinte american care vrea, de asemenea, să distrugă Europa”.

„Alianţa transatlantică a luat sfârşit”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici