Polonia va creşte cheltuielile pentru apărare în 2025. Ce procent din PIB ar urma să fie alocat apărării

  • Polonia va cheltui 4,7% din PIB pentru apărare în 2025.
  • Decizia reprezintă o creştere cu 0,6% faţă de planurile de cheltuieli din acest an, potrivit planurilor pentru noul buget consultate de presa poloneză.
Urmărește
503 afișări
Imaginea articolului Polonia va creşte cheltuielile pentru apărare în 2025. Ce procent din PIB ar urma să fie alocat apărării

Polonia va creşte cheltuielile pentru apărare în 2025. Ce procent din PIB ar urma să fie alocat apărării

În anul 2025, Polonia va aloca 4,7% din PIB pentru cheltuielile privind industria apărării, potrivit draftului pentru bugetul de anul viitor consultat de presa poloneză şi citat de Euractiv.

În 2024, Polonia a depăşit 4% din PIB privind cheltuielile pentru apărare, dublu faţă de ţinta minimă stabilită în cadrul NATO odată cu debutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Această decizie va reprezenta un record atât în ceea ce priveşte ponderea în PIB, cât şi în privinţa sumei alocate pentru apărare, cea de anul acesta fiind estimată la 35 de miliarde de dolari.

Aceasta o transformă în al cincilea cel mai mare cheltuitor al NATO pentru industria apărării, liderul fiind SUA, cu o sumă estimată la 968 de miliarde de dolari, relevă sursa citată.

„Discutăm serios cu UE despre includerea unora dintre aceste elemente de apărare în bugetul UE, deoarece suntem o ţară de primă linie şi ne asumăm responsabilitatea pentru întreaga UE”, a declarat o sursă guvernamentală pentru presa poloneză.

Motivul invocat de Varşovia pentru creşterea cheltuielilor pentru apărare în 2025, de la 4,1% la 4,7%, este redat de războiul Rusiei în Ucraina, care se află la graniţă.

Bugetul pentru 2025 va fi primul elaborat de noul guvern condus de premierul Donald Tusk, care a înlocuit cabinetul conservator PiS (ECR) în decembrie anul trecut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici