Posibile scenarii după alegerile prezidenţiale din SUA

Dacă tandemul democrat Barack Obama/Joe Biden va ajunge la Casa Albă, în Senatul american se vor elibera două locuri, iar în cazul victoriei tandemului republican, va trebui înlocuit John McCain şi ales un nou guvernator al Statului Alaska în locul lui Sarah Palin.

Urmărește
252 afișări
Imaginea articolului Posibile scenarii după alegerile prezidenţiale din SUA

Posibile scenarii după alegerile prezidenţiale din SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Iată posibilele scenarii care ar putea modifica echilibrul partidelor în Senatul american, care dispune de 100 de locuri:

Dacă BARACK OBAMA va fi ales preşedinte al Statelor Unite, postul său de senator de Illinois va deveni vacant, iar guvernatorul democrat va numi un înlocuitor, cel mai probabil democrat, pentru perioada care a mai rămas din mandatul lui Obama, adică până în 2010. Jesse Jackson şi Jan Schakowsky, care sunt membri în Camera Reprezentanţilor, sunt posibili înlocuitori ai acestuia în Senat.

Dar dacă va fi învins, Obama va putea rămâne în Senat până în 2010.

În cazul în care JOHN MCCAIN va fi ales preşedinte, acesta va demisiona din funcţia de senator (cu un mandat reînnoibil în 2010), iar guvernatorul statului Arizona, Janet Napolitano, va desemna un succesor al acestuia. În aproape toate statele, guvernatorul poate alege un candidat fără a ţine cont de culoarea politică, cu excepţia a cinci state printre care şi Arizona: Napolitano va trebui deci să desemneze un republican, aceasta arătându-se interesată ea însăşi de postul care se va elibera în 2010.

Dacă nu va fi ales preşedinte, McCain îşi va păstra postul de senator până în 2010.

În cazul lui JOE BIDEN, locul de senator al statului Delaware pe care acesta îl ocupă din 1972, este reînnoibil la 4 noiembrie. Biden este în acelaşi timp candidat la postul de vicepreşedinte al Statelor Unite şi la cel de senator.

În cazul în care acesta va fi ales şi vicepreşedinte şi ca senator, va demisiona din cel de al doilea post, iar guvernatorul de Delaware va numi un înlocuitor, probabil pe fiul lui Biden, Beau Biden.

Beau Biden trebuie să îşi îndeplinească stagiul în Irak până în octombrie 2009 şi nu este clar din punct de vedere juridic dacă între timp poate deţine funcţia de sentor. Indiferent cine va fi desemnat succesorul lui Biden în Senat, acesta nu va rămâne în acest post până în 2014, când se încheie mandatul, ci până în 2010, când vor avea loc noi alegeri senatoriale parţiale.

Dacă Biden nu va fi ales vicepreşedinte al Statelor Unite, dar va fi ales senator, acesta îşi va încheia cel de al şaptelea mandat de senator în ianuarie 2014.

Dacă Joe Biden nu ar fi ales nici vicepreşedinte nici senator, această situaţie ar echivala cu retragerea lui, senatorul deţinând în prezent şi funcţia de preşedinte al Comisiei de Afaceri Externe din Senat.

În cazul lui SARAH PALIN, dacă aceasta va deveni vicepreşedinte al Statelor Unite, adjunctul guvernatorului (lieutenant governor) de Alaska, republicanul Sean Parnell, va deveni în mod automat guvernator până la alegerile din 2010.

Dacă nu va fi aleasă în funcţia de vicepreşedinte, Sarah Palin îşi va păstra funcţia de guvernator până la încheierea mandatului, în 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici