Premierul japonez şi-a anunţat demisia - VIDEO
Premierul japonez de centru-stânga, Yukio Hatoyama, şi-a anunţat demisia miercuri, după nouă luni de la sosirea la putere, din cauza modului dezastruos în care a gestionat mutarea unei baze americane şi unui nivel foarte mic de popularitate.
Premierul japonez şi-a anunţat demisia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Este vorba despre al patrulea premier care îşi întrerupe mandatul în mai puţin de patru ani, în Japonia.
Actualul vicepremier şi ministru al Finanţelor, Naoto Kan, în vârstă de 63 de ani, pare cel mai bine plasat pentru a-i lua locul, probabil chiar de vineri, potrivit presei.
Rezistând timp de patru zile unei presiuni tot mai puternice, alimentată de sondaje defavorabile, Hatoyama, în vârstă de 63 de ani, a acceptat să demisioneze cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile senatoriale, stabilite la 11 iulie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Alertă în Polonia. Avioanele de luptă au fost ridicate de la sol în timpul unui atac din Ucraina
-
Hamas acceptă proiectul de acord privind încetarea focului din Gaza şi eliberarea unor ostatici
-
Michelle Obama spune că va lipsi de la învestirea lui Donald Trump. Soţul său va fi prezent
În faţa principalilor lideri ai Partidului Democrat din Japonia (PDJ), al cărui preşedinte este, premierul a anunţat că a cerut, totodată, demisia secretarului general şi numărul doi în ierarhia partidului, Ichiro Ozawa, chemat de mai multe ori în faţa justiţiei din cauza unor finanţări oculte.
"Demisionez şi i-am cerut lui Ozawa să facă la fel", a declarat el, cu o expresie gravă şi lacrimi în ochi.
"Munca Guvernului nu a fost bine înţeleasă de către public. I-am pierdut atenţia", a admis el.
Hatoyama a prezentat două motive pentru plecarea sa, şi anume eşecul privind mutarea bazei aeriene Futenma de pe Insula Okinawa (sud) şi scandalul finanţării oculte, care i-a afectat anturajul.
Potrivit presei, PDJ ar urma să aleagă vineri un nou preşedinte, a cărui candidatură la postul de premier va fi, ulterior, supusă votului Parlamentului, probabil în aceeaşi zi.
Câştigător al alegerilor legislative din august 2009, care au pus capăt unei perioade de o jumătate de secol de dominaţie a conservatorilor, Hatoyama, moştenitorul unei bogate dinastii politico-industriale, a ajuns la putere cu ambiţii mari, şi anume schimbarea Japoniei, o politică în serviciul poporului şi reechilibrarea relaţiilor cu Statele Unite.
Creditat, la începutul mandatului, cu un nivel de popularitate de peste 70 la sută, el a înregistrat rapid o scădere în sondaje, din cauza nerespectării angajamentelor şi lipsei de hotărâre.
Cel mai mare reproş pe care japonezii îl adresează acestuia este că a renunţat la promisiunea de a îndepărta baza aeriană americană Futenma de pe Insula Okinawa, aşa cum a cerut populaţia locală.
Această renunţare, la presiunea Statelor Unite, a condus la spargerea coaliţiei guvernamentale tripartite de centru-stânga, formată între PDJ şi două formaţiuni mici. Partidul Social-Democrat (PSD), care se opune menţinerii în Okinawa a bazei Futenma, a ieşit din Guvern vineri şi a intrat în opoziţie.
"Cooperarea între Japonia şi Statele Unite este indispensabilă pentru pace şi securitate în Asia de Est şi am fost constrâns să cer locuitorilor din Okinawa, spre marele meu regret, să suporte această povară", a declarat el, exprimându-şi regretul şi faţă de plecarea social-democraţilor.
Referindu-se la transferuri ilicite de bani către formaţiunile politice, Hatoyama a apreciat că este necesară o "reconstruire a unui PDJ mai curat, o revenire la un PDJ în care oamenii să poată avea încredere".
Doi foşti colaboratori ai lui Hatoyama au fost inculpaţi pentru finanţarea ocultă a fondului de susţinere a acestuia, la sfârşitul lui 2009, dar justiţia a apreciat că el nu era la curent cu aceste fapte.
Secretarul general demisionar, Ozawa, în vârstă de 67 de ani, considerat eminenţa cenuşie a PDJ, a fost chemat în faţa justiţiei de mai multe ori, dar nu a fost niciodată inculpat.
În afară de Kan, ministrul Afacerilor Externe, Katsuya Okada, în vârstă de 56 de ani, şi ministrul Transporturilor, Seiji Maehara, în vârstă de 48 de ani, figurează printre posibilii candidaţi la succesiunea lui Katoyama.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:38
-
astăzi, 11:35
Consilierii lui Biden şi Trump s-au întâlnit pentru „a-şi preda ştafeta”