- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premiul Nobel pentru Pace, acordat disidentului chinez Liu Xiaobo
Premiul Nobel pentru Pace pentru 2010 a fost acordat, vineri, disidentului chinez Liu Xiaobo, relatează site-ul nobelprize.org
Premiul Nobel pentru Pace, acordat disidentului chinez Liu Xiaobo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Timp de aproape două decenii, Liu Xiaobo a promovat aplicarea drepturilor omului în China. El a participat la protestele din piaţa Tiananmen în 1989 şi a fost unul dintre autorii Cartei 08, un manifest pentru democratizarea Chinei, publicat la aniversarea a 60 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, la 10 decembrie 2008.
În anul următor, Liu a fost condamnat la 11 ani de închisoare şi doi ani de privare de drepturi politice pentru "incitare la subminarea puterii de stat". El a susţinut permanent că sentinţa sa încalcă atât Constituţia Chinei, cât şi drepturile fundamentale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Liu Xiaobo, un intelectual chinez care pledează pentru democraţie şi un simbol al mişcării Tienanmen
Liu Xiaobo este un intelectual chinez de renume, condamnat pentru convingerile sale democratice şi simbol al protestului care a avut loc în 1989 în Piaţa Tiananmen, comentează AFP.
Liu, în vârstă de 54 de ani, ispăşeşte în prezent o condamnare la 11 ani de închisoare pentru "subminarea puterii de stat", după ce a fost unul dintre autorii "Cartei 08", un text care pleda pentru o Chină democratică.
Anterior, Xiaobo a fost deţinut de mai multe ori pentru ideile critice la adresa regimului comunist chinez.
În 1989, la revenirea din SUA, unde predase la Universitatea Columbia din New York, Xiaobo a participat la mişcarea de protest din Piaţa Tiananmen. A fost arestat şi a stat un an şi jumătate la închisoare, fără a fi condamnat.
După ce a criticat din nou regimul comunist, a fost trimis într-un lagăr de reeducare prin muncă silnică în perioada 1996 - 1999, pentru că ceruse reforme politice şi eliberarea protestatarilor arestaţi în 1989.
Exclus de la Universitatea din Beijing, unde predase, Xiaobo a devenit membru al Centrului Independent Pen, o organizaţie a studenţilor. Va menţine legăturile cu lumea academică, iar cărţile sale, deşi interzise în China, pot fi publicate în Hong Kong.
Într-un interviu acordat recent, Xiaobo îşi exprima speranţa în democratizarea progresivă a Chinei: "Vor exista progrese foarte lente, dar solicitările de libertate făcute atât de oameni de rând, cât şi de membri ai Partidului sunt greu de oprit".
Liu Xiaobo este căsătorit şi nu are copii.
Regimul de la Beijing a atras atenţia că acordarea Premiului Nobel disidentului Liu Xiaobo ar putea fi interpretată ca "un gest neamical", riscând să afecteze relaţiile dintre China şi Norvegia.
Comitetul Nobel nu ştie cine va ridica premiul Nobel pentru Pace
Preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland, a declarat vineri că nu ştie cine va veni la Oslo pentru a ridica premiul Nobel pentru Pace, acordat disidentului chinez Liu Xiaobo, care execută o pedeapsă de 11 ani de închisoare în ţara sa.
"Cine va fi prezent la ceremonia Nobel ? Nu ştim încă. Nu este ceva de care ţinem cont când se alege laureatul", a declarat Jagland, în timpul unei conferinţe de presă.
Fost lider al mişcării democratice din piaţa Tiananmen, el a fost condamnat în ziua de Crăciun a anului trecut la 11 ani de închisoare, pentru "subminarea puterii de stat".
Lui i se impută şi faptul că a fost unul dintre cei 300 de cosemnatari ai "Cartei 08", text care face apel la o Chină democratică.
"Nu am putut să îl sunăm pe Liu sau pe soţia sa", pentru a anunţa premierea disidentului, a adăugat Jagland.
"Vom cere autorităţilor chineze să transmită mesajul lui Liu", a precizat el.
Premiul este în mod tradiţional înmânat la Oslo la 10 decembrie, dată aniversară a morţii fondatorului său, industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO