- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (19.11.2021, 20:52)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport Comisia Europeană: Răspuns mai ferm împotriva terorismului şi mai multe drepturi pentru victime
Normele UE au dus la un răspuns mai ferm în materie de justiţie penală împotriva terorismului şi la mai multe drepturi pentru victime, dar există în continuare provocări
Urmărește
221 afișări
Sursa foto: profimedia
Comisia Europeană publică un raport de evaluare a normelor UE privind combaterea terorismului.
„Ca urmare a directivei, statele membre şi-au consolidat abordarea asupra terorismului din punctul de vedere al justiţiei penale. Existenţa unor standarde minime pentru definirea şi sancţionarea infracţiunilor de terorism în cadrul UE are o valoare adăugată clară, prevenind existenţa unor lacune juridice care ar putea fi exploatate de terorişti. Directiva a contribuit, de asemenea, la consolidarea nivelului de asistenţă şi protecţie oferit victimelor terorismului. Impactul acesteia asupra drepturilor fundamentale a fost evaluat a fi just proporţionat. În pofida acestei evaluări pozitive, există în continuare mai multe provocări în ceea ce priveşte punerea în aplicare a normelor, iar Comisia va continua să colaboreze cu statele membre pentru a aborda aceste aspecte”, arată Comisia într-un comunicat de presă transmis vineri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
De exemplu, unele state membre raportează dificultăţi în dovedirea intenţiei de a comite acte de terorism, în special în ceea ce priveşte culegerea de probe situate în afara teritoriului naţional. Pentru a aborda acest aspect, Comisia şi Serviciul European de Acţiune Externă vor continua să sprijine utilizarea informaţiilor de pe câmpul de luptă pentru identificarea, depistarea şi urmărirea penală a luptătorilor terorişti străini care se întorc, prin stabilirea celor mai bune practici, prin schimbul de informaţii, precum şi prin finanţarea de proiecte.
De asemenea, Comisia încurajează statele membre să utilizeze informaţiile „de pe câmpul de luptă” privind persoanele suspectate de terorism pentru a crea alerte în Sistemul de Informaţii Schengen.
Un alt aspect identificat în unele state membre se referă la provocările legate de clasificarea actelor violente de extremă dreaptă drept acte de terorism.
„În curând, Comisia le va transmite statelor membre o imagine de ansamblu a acţiunilor de combatere a extremismului violent de dreapta. În cele din urmă, victimele transfrontaliere ale terorismului se confruntă în continuare cu dificultăţi în ceea ce priveşte primirea de asistenţă şi protecţie. Comisia îndeamnă insistent statele membre să desemneze puncte unice de contact pentru victimele terorismului. Pe lângă sprijinul pe care îl acordă statelor membre, Comisia îşi exercită competenţele care îi revin în temeiul tratatelor atunci când este necesar şi a iniţiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva a 13 state membre, solicitându-le să asigure transpunerea corectă a normelor. Raportul urmează să fie prezentat Parlamentului European şi Consiliului”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, Agenţia pentru Drepturi Fundamentale va publica vineri un raport mai detaliat care va include principalele constatări. Directiva este principalul instrument de justiţie penală pentru combaterea terorismului în întreaga Europă. Aceasta include dispoziţii care incriminează şi sancţionează infracţiunile legate de terorism, cum ar fi deplasarea în străinătate pentru a comite o infracţiune de terorism, întoarcerea în UE sau deplasarea în interiorul acesteia pentru astfel de activităţi, instruirea în scopuri teroriste şi finanţarea terorismului, oferindu-le totodată victimelor terorismului dreptul la protecţie, sprijin şi asistenţă. Directiva constituie o parte importantă a Agendei UE privind combaterea terorismului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe