Raport: Schimbările climatice ar putea devasta estul Mediteranei şi Orientul Mijlociu

Schimbările climatice ar putea avea un efect devastator asupra vieţii a milioane de oameni din estul Mediteranei şi din Orientul Mijlociu, unde temperaturile cresc de aproape două ori mai repede decât media globală, a avertizat o echipă internaţională de oameni de ştiinţă.

Urmărește
467 afișări
Imaginea articolului Raport: Schimbările climatice ar putea devasta estul Mediteranei şi Orientul Mijlociu

Potrivit unui raport elaborat de Institutul din Cipru, regiunea ar putea înregistra o încălzire globală de până la 5 grade Celsius sau mai mult până la sfârşitul secolului, în cazul unui scenariu de menţinere a situaţiei actuale, informează Reuters.

Această creştere a temperaturii ar fi de aproape două ori mai mare decât cea anticipată în alte zone ale planetei şi mai rapidă decât în orice altă parte locuită a lumii, se arată în raport. Raportul va fi prezentat la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27), care va avea loc în Egipt în luna noiembrie.

Combinaţia dintre reducerea precipitaţiilor şi încălzirea vremii va contribui la apariţia unor secete severe, compromiţând securitatea apei şi a alimentelor, iar multe ţări nu sunt pregătite pentru creşterea nivelului mării, a declarat un expert.

"Acest scenariu ar implica provocări severe pentru infrastructura de coastă şi pentru agricultură şi poate duce la salinizarea acviferelor de coastă, inclusiv în Delta Nilului, dens populată şi cultivată", a declarat Dr. George Zittis de la Institutul din Cipru, unul dintre autorii raportului.

Îndeplinirea principalelor obiective ale Acordului de la Paris, un pact global al ţărilor pentru reducerea emisiilor, ar putea stabiliza creşterea anuală a temperaturii la aproximativ 2 grade Celsius.

Oamenii de ştiinţă recomandă implementarea rapidă a acţiunilor de decarbonizare, cu un accent deosebit pe sectoarele energiei şi transporturilor.

"Întrucât multe dintre rezultatele regionale ale schimbărilor climatice sunt transfrontaliere, o colaborare mai strânsă între ţări este indispensabilă pentru a face faţă efectelor negative preconizate", a declarat Jos Lelieveld, director al Institutului Max Planck pentru chimie, profesor la Institutul din Cipru şi coordonator al evaluării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici