LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 955. Polonia, pregătită să antreneze voluntari pentru Legiunea Ucraineană / Pierderi masive ale trupelor ruseşti de elită lângă Vuhledar

  • Ucraina a neutralizat peste 533.000 de dispozitive explozive din februarie 2022.
  • Polonia, pregătită să antreneze voluntari pentru Legiunea Ucraineană.
  • Pierderi masive ale trupelor ruseşti de elită lângă Vuhledar.
Urmărește
789 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 955. Polonia, pregătită să antreneze voluntari pentru Legiunea Ucraineană / Pierderi masive ale trupelor ruseşti de elită lângă Vuhledar

Războiul din Ucraina, ziua 955.

Rusia a pierdut 659.220 de soldaţi în Ucraina din februarie 2022

Potrivit raportului Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, Rusia a înregistrat pierderi de 659.220 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, pe 24 februarie 2022.
 
Numărul include 1.280 de soldaţi căzuţi doar în ultimele 24 de ore.
 
De asemenea, raportul detaliază pierderile Rusiei în materie de echipamente, care includ 8.916 tancuri, 17.658 de vehicule blindate de luptă, 25.905 vehicule şi rezervoare de combustibil, 19.037 de sisteme de artilerie, 1.216 sisteme de lansare multiplu de rachete, 970 de sisteme de apărare aeriană, 368 de avioane, 328 de elicoptere, 16.529 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.

Ucraina a neutralizat peste 533.000 de dispozitive explozive din februarie 2022

De la începutul invaziei Rusiei pe 24 februarie 2022, echipele pirotehnice ale Serviciului de Urgenţă al Ucrainei au detectat şi dezamorsat peste 533.200 de dispozitive explozive. Până în prezent, aproximativ 148.858 de hectare de teritoriu au fost curăţate, inclusiv 4.018 bombe aeriene.
 
În ultimele 24 de ore, unităţile de intervenţie au răspuns la 173 de apeluri, eliminând 293 de explozibili şi evaluând încă 127.630 de hectare.
Regiunile cele mai frecvent vizate pentru intervenţii includ Harkov, Herson, Doneţk, Kiev, Mykolaiv, Cernihiv şi Sumî. 
 
Ucraina rămâne ţara cea mai minată din lume, cu 144.000 de kilometri pătraţi de teren încă periculos.

Polonia, pregătită să antreneze voluntari pentru Legiunea Ucraineană

Polonia este pregătită să înceapă antrenarea voluntarilor pentru Legiunea Ucraineană, a anunţat pe 4 octombrie viceministrul apărării, Pawel Zalewski. Consulatul Ucrainei din Lublin a început recrutarea ucrainenilor care locuiesc în Polonia şi doresc să se alăture acestei unităţi militare voluntare. Voluntarii vor fi antrenaţi de forţele armate poloneze.
 
Deşi Polonia era pregătită să înceapă antrenamentele în septembrie, lipsa de voluntari a amânat procesul. Ministrul apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că Ucraina a intensificat eforturile de recrutare şi promovare, ceea ce ar putea duce la rezultate mai bune.
Legiunea Ucraineană, formată din bărbaţi ucraineni aflaţi în Polonia, a fost lansată în cadrul unui acord de securitate semnat de preşedintele Volodimir Zelenski şi premierul polonez Donald Tusk în iulie 2023.
 
Zalewski a subliniat că Polonia a antrenat deja peste 20.000 de soldaţi ucraineni printr-un program al Uniunii Europene şi că sprijinul pentru apărarea Ucrainei este crucial pentru securitatea Poloniei. Polonia continuă să caute modalităţi de a furniza resurse Ucrainei, inclusiv prin proiecte internaţionale pentru achiziţia de muniţie.

Pierderi masive ale trupelor ruseşti de elită lângă Vuhledar

Conform unui raport al BBC din 4 octombrie, trupele de elită ale Rusiei au suferit pierderi semnificative lângă Vuhledar, în regiunea Doneţk, depăşindu-le pe cele din războiul din Cecenia (1999-2009), scrie The Kyiv Independent. Unităţile marinei ruse 155 şi 40, cunoscute sub numele de Beretele Negre, au pierdut de patru ori mai mulţi soldaţi într-un an de lupte intense decât în zece ani de conflict cecen.
 
În timpul asediului asupra Vuhledarului, susţinut de vehicule blindate şi unităţi motorizate, cel puţin 211 soldaţi din Brigada 155 au fost ucişi, iar alţi 42 au fost daţi dispăruţi. De asemenea, BBC a confirmat moartea a 72 de soldaţi din Brigada 40. Gravitatea pierderilor a determinat folosirea unităţilor Storm-Z, formate din condamnaţi.
 
De cealaltă parte, Brigada 72 Mecanizată a Ucrainei a apărat Vuhledarul timp de doi ani, retrăgându-se abia în octombrie 2023 pentru a întări o nouă linie defensivă. Trupele ucrainene continuă să reziste în aceeaşi direcţie strategică, deşi sunt sub presiunea intensă a trupelor ruseşti.
 
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat într-o adresare din 30 septembrie că situaţia de pe front rămâne extrem de dificilă, trupele ucrainene fiind forţate să se retragă şi din alte localităţi, cum ar fi Pokrovsk şi Toreţk. De asemenea, Rusia pare să pregătească noi atacuri în regiunea Zaporojie.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici