Războiul din Ucraina, ziua 955. The Times: Jumătate din obuzele utilizate de Rusia în Ucraina provin din Coreea de Nord / Polonia, pregătită să antreneze voluntari pentru Legiunea Ucraineană / Pierderi masive ale trupelor ruseşti de elită lângă Vuhledar

  • Rusia lansează tot mai multe drone de tip necunoscut împotriva Ucrainei.
  • Stoltenberg sugerează că Ucraina ar putea obţine aderarea la NATO chiar şi cu teritorii ocupate de Rusia.
  • The Times: Jumătate din obuzele utilizate de Rusia în Ucraina provin din Coreea de Nord.
  • Ucraina a neutralizat peste 533.000 de dispozitive explozive din februarie 2022.
  • Polonia, pregătită să antreneze voluntari pentru Legiunea Ucraineană.
  • Pierderi masive ale trupelor ruseşti de elită lângă Vuhledar.
Urmărește
6792 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 955. The Times: Jumătate din obuzele utilizate de Rusia în Ucraina provin din Coreea de Nord / Polonia, pregătită să antreneze voluntari pentru Legiunea Ucraineană / Pierderi masive ale trupelor ruseşti de elită lângă Vuhledar

Ruşii au atacat de două ori un sat din regiunea Harkov, omorând o persoană şi rănind alta

Un om a fost ucis şi altul rănit în urma unui atac rusesc asupra satului Nyzhche Solone, regiunea Harkov.

Bărbatul ucis avea 49 de ani, iar cel rănit are 87 de ani.

Zelenski: Ucraina va continua să-şi convingă partenerii că dronele nu sunt de ajuns

Volodimir Zelenski a declarat că, la o reuniune a Grupului de contact pentru apărare al Ucrainei în formatul Ramstein, partea ucraineană va continua să-şi convingă partenerii că dronele ucrainene singure nu sunt suficiente.

Zelenski le-a mulţumit trupelor speciale pentru distrugerea logisticii militare ruseşti şi mai ales pentru lovirea aerodromurilor militare ruseşti.

„Acesta este cel mai necesar lucru. Fiecare bază militară rusă distrusă, fiecare bază aeriană rusă distrusă, fiecare depozit distrus cu bombe aeriene salvează vieţile ucrainenilor şi oferă un sprijin real pentru front. Şi vom continua să ne convingem partenerii că doar dronele noastre nu sunt de ajuns. Sunt necesare mai multe măsuri decisive - şi sfârşitul acestui război va fi mai aproape. Sunt sigur de asta!” a declarat Zelenski.

2 persoane ucise şi 6 rănite într-un atac rusesc asupra regiunii Doneţk

Doi civili au fost ucişi şi alţi şase au fost răniţi în urma unui atac rusesc asupra regiunii Doneţk sâmbătă.

Biroul Procurorului Regional din Doneţk a raportat acest lucru pe aplicaţia de mesagerie Telegram, potrivit Ukrinform.

Ruşii pregătesc o ofensivă în regiunea Zaporojie

Forţele de apărare ale Ucrainei anticipează că trupele ruse îşi vor intensifica operaţiunile de asalt în apropierea aşezărilor Orikhiv şi Mala Tokmachka din regiunea Zaporojie în zilele următoare, cu scopul de a obţine controlul asupra rutelor logistice ucrainene, potrivit purtătorului de cuvânt al Forţelor de Apărare din Sudul Ucrainei, Vladyslav Voloshyn.

Voloshyn a menţionat că „noi acţiuni de asalt sunt în curs de desfăşurare şi sunt pregătite în această zonă”.

„Informaţiile noastre indică faptul că noi grupuri de asalt sunt asamblate în apropiere de Orikhiv şi Robotyne - inamicul desfăşoară personal acolo, efectuează misiuni de recunoaştere, informaţii, asigură sprijin logistic şi este probabil să intensifice noi acţiuni de asalt în curând, în câteva zile”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Zelenski va prezenta „planul de victorie” la reuniunea de la Ramstein

Rusia lansează tot mai multe drone de tip necunoscut împotriva Ucrainei

În ultimele săptămâni, Rusia a intensificat atacurile cu drone împotriva Ucrainei, utilizând nu doar drone de tip Shahed, ci şi modele „nespecificate”, potrivit fostului purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene, Yurii Ihnat. Acesta a declarat pe 5 octombrie pentru Ukrainska Pravda că în cadrul ultimului atac, 10 drone erau de tipuri necunoscute, care pot fi identificate doar după examinarea lor la sol.

Rusia a atacat zilnic oraşele şi satele ucrainene în luna septembrie, iar acest ritm s-a menţinut şi în primele zile din octombrie. Deşi Ihnat nu a specificat tipurile exacte de drone, se ştie că Rusia a utilizat în trecut mii de drone de tip Shahed, proiectate în Iran, iar acum a început să le producă intern.

În iulie, Rusia a introdus un nou tip de dronă fabricată din placaj şi spumă de plastic, folosită pentru a identifica sistemele de apărare aeriană şi pentru a acţiona ca momeală. Unele dintre acestea pot transporta o cameră şi o cartelă SIM ucraineană pentru a trimite filmări înapoi în Rusia. De asemenea, consilierul prezidenţial ucrainean, Vladyslav Vlasiuk, a confirmat că o altă dronă, denumită „Gerbera”, a fost utilizată în număr limitat într-un atac în iulie.

Dronele “Dragon” din Ucraina distrug tancuri ruseşti

Ministerul Apărării al Ucrainei a publicat pe 4 octombrie un videoclip în care o dronă “dragon” a distrus un tanc rusesc. Videoclipul ilustrează un vehicul rusesc oprit de ceea ce pare a fi foc de artilerie, urmat de o dronă care zboară deasupra tancului, “împrăştiind termit topit”, înainte de a arăta vehiculul cuprins de flăcări. 
 
Arma dispersează mii de mici particule de metal topit care ard la temperaturi ce depăşesc 2.000 de grade Celsius, având capacitatea de a topi anumite vehicule blindate. Cei de la The Kyiv Independent nu au putut verifica veridicitatea videoclipului.
 
Primele videoclipuri cu acest nou tip de dronă au apărut pe 2 septembrie, circulând pe reţelele sociale şi arătând o dronă care împrăştie metal alb fierbinte pe un câmp de luptă.
 
Pe 4 septembrie, Ministerul Apărării al Ucrainei a confirmat că forţele sale sunt responsabile pentru dronele denumite “dragon”, iar de atunci au apărut mai multe videoclipuri. Dronele şi alte arme de incendiu pot provoca răni devastatoare, incluzând arsuri severe.
 
Atât Ucraina, cât şi Rusia au investit masiv în tehnologia dronelor, revoluţionând modul în care se desfăşoară războiul. Dronelor le revine un rol crucial în atacarea navelor de război ruseşti, bazelor navale şi infrastructurii în teritoriile ocupate.

Stoltenberg sugerează că Ucraina ar putea obţine aderarea la NATO chiar şi cu teritorii ocupate de Rusia

Într-un interviu acordat pe 4 octombrie, Jens Stoltenberg, fostul secretar general al NATO, a afirmat că Ucraina ar putea deveni membră a alianţei, chiar dacă anumite părţi din teritoriul său rămân sub ocupaţia Rusiei. Această afirmaţie vine în contextul discuţiilor privind articolul 5 din tratatul NATO, care stipulează apărarea reciprocă şi care ar putea duce la implicarea directă a alianţei în conflictul cu Rusia.
 
Stoltenberg a subliniat că ar putea exista modalităţi de a eluda această problemă, specificând că Ucraina ar trebui să controleze teritoriul considerat parte a NATO, dar nu neapărat graniţele recunoscute internaţional. El a adus exemple istorice pentru a ilustra posibilitatea unor compromisuri sau garanţii de securitate care să asigure protecţia Ucrainei.
 
Deşi Ucraina a solicitat aderarea la NATO în septembrie 2022, aceasta nu a primit încă o invitaţie formală. Recent, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a prezentat un plan în cinci puncte pentru a obţine victoria, inclusiv cererea de a fi invitat să se alăture NATO.

The Times: Jumătate din obuzele utilizate de Rusia în Ucraina provin din Coreea de Nord

Rusia a pierdut 659.220 de soldaţi în Ucraina din februarie 2022

Potrivit raportului Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, Rusia a înregistrat pierderi de 659.220 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, pe 24 februarie 2022.
 
Numărul include 1.280 de soldaţi căzuţi doar în ultimele 24 de ore.
 
De asemenea, raportul detaliază pierderile Rusiei în materie de echipamente, care includ 8.916 tancuri, 17.658 de vehicule blindate de luptă, 25.905 vehicule şi rezervoare de combustibil, 19.037 de sisteme de artilerie, 1.216 sisteme de lansare multiplu de rachete, 970 de sisteme de apărare aeriană, 368 de avioane, 328 de elicoptere, 16.529 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.

Ucraina a neutralizat peste 533.000 de dispozitive explozive din februarie 2022

De la începutul invaziei Rusiei pe 24 februarie 2022, echipele pirotehnice ale Serviciului de Urgenţă al Ucrainei au detectat şi dezamorsat peste 533.200 de dispozitive explozive. Până în prezent, aproximativ 148.858 de hectare de teritoriu au fost curăţate, inclusiv 4.018 bombe aeriene.
 
În ultimele 24 de ore, unităţile de intervenţie au răspuns la 173 de apeluri, eliminând 293 de explozibili şi evaluând încă 127.630 de hectare.
Regiunile cele mai frecvent vizate pentru intervenţii includ Harkov, Herson, Doneţk, Kiev, Mykolaiv, Cernihiv şi Sumî. 
 
Ucraina rămâne ţara cea mai minată din lume, cu 144.000 de kilometri pătraţi de teren încă periculos.

Polonia, pregătită să antreneze voluntari pentru Legiunea Ucraineană

Polonia este pregătită să înceapă antrenarea voluntarilor pentru Legiunea Ucraineană, a anunţat pe 4 octombrie viceministrul apărării, Pawel Zalewski. Consulatul Ucrainei din Lublin a început recrutarea ucrainenilor care locuiesc în Polonia şi doresc să se alăture acestei unităţi militare voluntare. Voluntarii vor fi antrenaţi de forţele armate poloneze.
 
Deşi Polonia era pregătită să înceapă antrenamentele în septembrie, lipsa de voluntari a amânat procesul. Ministrul apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că Ucraina a intensificat eforturile de recrutare şi promovare, ceea ce ar putea duce la rezultate mai bune.
Legiunea Ucraineană, formată din bărbaţi ucraineni aflaţi în Polonia, a fost lansată în cadrul unui acord de securitate semnat de preşedintele Volodimir Zelenski şi premierul polonez Donald Tusk în iulie 2023.
 
Zalewski a subliniat că Polonia a antrenat deja peste 20.000 de soldaţi ucraineni printr-un program al Uniunii Europene şi că sprijinul pentru apărarea Ucrainei este crucial pentru securitatea Poloniei. Polonia continuă să caute modalităţi de a furniza resurse Ucrainei, inclusiv prin proiecte internaţionale pentru achiziţia de muniţie.

Pierderi masive ale trupelor ruseşti de elită lângă Vuhledar

Conform unui raport al BBC din 4 octombrie, trupele de elită ale Rusiei au suferit pierderi semnificative lângă Vuhledar, în regiunea Doneţk, depăşindu-le pe cele din războiul din Cecenia (1999-2009), scrie The Kyiv Independent. Unităţile marinei ruse 155 şi 40, cunoscute sub numele de Beretele Negre, au pierdut de patru ori mai mulţi soldaţi într-un an de lupte intense decât în zece ani de conflict cecen.
 
În timpul asediului asupra Vuhledarului, susţinut de vehicule blindate şi unităţi motorizate, cel puţin 211 soldaţi din Brigada 155 au fost ucişi, iar alţi 42 au fost daţi dispăruţi. De asemenea, BBC a confirmat moartea a 72 de soldaţi din Brigada 40. Gravitatea pierderilor a determinat folosirea unităţilor Storm-Z, formate din condamnaţi.
 
De cealaltă parte, Brigada 72 Mecanizată a Ucrainei a apărat Vuhledarul timp de doi ani, retrăgându-se abia în octombrie 2023 pentru a întări o nouă linie defensivă. Trupele ucrainene continuă să reziste în aceeaşi direcţie strategică, deşi sunt sub presiunea intensă a trupelor ruseşti.
 
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat într-o adresare din 30 septembrie că situaţia de pe front rămâne extrem de dificilă, trupele ucrainene fiind forţate să se retragă şi din alte localităţi, cum ar fi Pokrovsk şi Toreţk. De asemenea, Rusia pare să pregătească noi atacuri în regiunea Zaporojie.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici