- Home
- Externe
- (07.11.2022, 22:30)
- Alexandru Stan , Iulian Moşneagu , Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 257. Zelenski susţine că Rusia suferă pierderi grele pe frontul de est / Kievul se va confrunta astăzi cu întreruperi de curent majore / Explozii în Doneţk / Ce mai debitează Medvedev / Unicef livrează generatoare de energie pentru Herson / Ungaria se opune ca UE să ia credite pentru a ajuta Ucraina
- Rusia suferă pierderi grele în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, şi pregăteşte noi atacuri asupra infrastructurii energetice ucrainene, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
- Capitala Ucrainei se va confrunta pe 7 noiembrie cu pene de curent majore din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice.
- Aproape 90% dintre cetăţeni cred că Ucraina va fi o „ţară membră UE foarte prosperă” în următorii 10 ani
- Ucraina este pregătită să negocieze cu viitorul preşedinte rus
- Imaginile din satelit arată peste 1.500 de morminte lângă Mariupolul ocupat de ruşi
- Sistemele de apărare antiaeriană NASAMS şi Aspide ajung în Ucraina
Urmărește
10890 afișări
UPDATE 10:30 - Sistemele NASAMS au sosit în Ucraina
UPDATE 19:19 - Sondaj: Aproape 90% dintre cetăţeni cred că Ucraina va fi „ţară membră UE foarte prosperă” în următorii 10 ani
Un sondaj realizat de Institutul Internaţional de Sociologie de la Kiev (KIIS) a sugerat că 88% dintre ucraineni „cred că în 10 ani Ucraina va fi o ţară prosperă în cadrul UE”. Sondajul a remarcat că 96% dintre cei care sunt în favoare sunt „gata să îndure dificultăţi financiare” timp de trei până la cinci ani, în cazul în care Ucraina va deveni membră a UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
UPDATE 19:02- Podolyak: Ucraina este pregătită să negocieze cu viitorul preşedinte rus
Mykhailo Podolyak, un consilier al şefului Biroului Prezidenţial al Ucrainei, a declarat că „Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze” cu Rusia, dar că preşedintele rus Vladimir Putin nu este pregătit să facă acest lucru. Podolyak a spus că, în schimb, Kievul „va discuta cu următorul lider” al Federaţiei Ruse.
UPDATE 18:12 - Guvernator: Locuitorii aşezărilor din Cernihiv sunt îndemnaţi să evacueze regiunea
Guvernatorul regiunii Cernihiv, Vyacheslav Chaus, a declarat pe 7 noiembrie că forţele ruse au atacat regiunea de 234 de ori în ultima săptămână şi de 87 de ori în săptămâna anterioară. Chaus a menţionat că autorităţile locale au ajutat deja unii locuitori din Novhorod-Siverskyi să evacueze şi i-au încurajat pe cei care locuiesc în zone potenţial vulnerabile să facă acelaşi lucru.
UPDATE 16:51 - The Economist: „Aranjamente au fost deja făcute” ca Iranul să aprovizioneze Rusia cu rachete
Teheranul şi Moscova au ajuns la un acord pentru ca rachetele iraniene Fateh-110 şi Zolfaghar să fie livrate pe calea aerului Crimeei anexate şi pe mare în porturile ruseşti din Marea Caspică, a scris The Economist, citând informaţiile militare ucrainene şi alţi oficiali. „Ştim că s-au făcut deja aranjamente”, a declarat Vadym Skibitskiy, şef adjunct al informaţiilor militare ucrainene, pentru The Economist.
UPDATE 16:15 - BBC: Imaginile din satelit arată peste 1.500 de morminte noi lângă Mariupolul ocupat de ruşi
.Noile imagini din satelit ale lui Maxar arată că trei locuri de înmormântare în masă din apropiere de Mariupol ocupat au crescut „în mod constant” din primăvară, potrivit BBC. Există aproximativ 1.500 de morminte noi la unul dintre ele – în Staryi Krym, la nord de Mariupol, scrie. În total, în Staryi Krym, au fost săpate peste 4.600 de morminte de la începutul invaziei totale a Rusiei.
UPDATE 15:50 - Reznikov: Sistemele de apărare antiaeriană NASAMS şi Aspide ajung în Ucraina
Ucraina a primit mult aşteptate sisteme de apărare aeriană occidentală pentru a doborî mai eficient „ţintele inamice”, potrivit ministrului Apărării, Oleksii Reznikov. „Aceste arme vor întări semnificativ armata ucraineană şi ne vor face cerul mai sigur”, a spus Reznikov pe 7 noiembrie.
UPDATE 15:15 - Mass-media rusă: Rusia intenţionează să restabilească pe deplin traficul pe Podul Crimeei până la sfârşitul lunii decembrie
Traficul în porţiunea distrusă a podului rutier şi feroviar care leagă Rusia de Crimeea anexată va fi reluat complet până la sfârşitul lunii decembrie, a raportat agenţia de presă controlată de Rusia Kryminform pe 6 noiembrie. Presa susţine că una dintre cele două benzi distruse de către Rusia.va fi finalizată pe 5 decembrie, iar cealaltă bandă pe 20 decembrie.
UPDATE 15:00 Kiev: Melitopol, o regiune repopulată de ruşi, ceceni şi oseţi
Mai mult de jumătate dintre locuitorii din Melitopol din sud-estul Ucrainei şi-au părăsit casele. În oraşul ocupat de ruşi au mai rămas 50-60.000 de locuitori. Cartierul a fost repopulat masiv de ruşi, ceceni, oseţi (n.r. - cetăţeni din Osetia), primarul exilat Ivan Fedorov a anunţat acest lucru. „Mai mult de jumătate dintre locuitorii Melitopolului au fost evacuaţi pe teritoriul controlat de ucraineană sau în străinătate. Au rămas până la 60.000 de locuitori din Melitopol. În schimb, oraşul şi cartierul au fost populate masiv de ocupanţi ai Federaţiei Ruse: ruşi, ceceni, oseti”, a spus Fedorov.
UPDATE 14:30 Ungaria se opune „noilor credite UE pentru a ajuta Kievul”
„Ungaria este pregătită să continue să sprijine financiar Ucraina pe o bază bilaterală, dar nu vom accepta în niciun caz ca UE să-şi ia credit pentru a plăti în acest scop”, a spus ministrul maghiar Peter Szijjarto, potrivit celor anunţate într-un tweet de purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs. Opoziţia maghiară ar putea bloca aprobarea noului pachet de sprijin financiar pentru 2023.
UPDATE 14:00 Kiev: acord încheiat de Rusia cu Iranul pentru achiziţionarea de rachete Fateh 110 şi Zolfaghar
Pentru a ataca infrastructura civilă a Ucrainei, Rusia a folosit aproximativ 80% din rachetele sale, a afirmat reprezentantul principalului departament de informaţii al Ministerului Apărării ucrainean, Vadim Skibiţki, citat de Ukrainska Pravda, adăugând că Rusia „mai are 120 de rechete”.
Potrivit lui Skibiţki, serviciile de informaţii militare ucrainene au aflat despre planurile Kremlinului de a achiziţiona rachete balistice Fateh-110 şi Zolfaghar din Iran şi de a le trimite pe calea aerului în Crimeea , dar şi pe mare, în porturile ruseşti de la Marea Caspică. „Ştim că s-au ajuns deja la acorduri”, a explicat el.
UPDATE 13:00 Kremlinul este deschis unor negocieri
Rusia „rămâne deschisă” negocierilor cu Ucraina, dar „momentan nu vede o asemenea posibilitate”, deoarece Kievul a sancţionat prin lege interzicerea oricăror negocieri cu Moscova. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi, citat de TASS.
UPDATE 12:50 Ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit: Sunak va vizita Kievul „în curând”
Ambasadorul ucrainean în Regatul Unit, Vadim Pristaiko, a declarat pentru Sky News, la Londra, că noul premier britanic, Rishi Sunak, va vizita ţara „în curând”.
UPDATE 12:40 Kiev: avion rusesc doborât pe cerul Hersonului
Soldaţii ucraineni au doborât un avion de luptă rusesc Su-25 deasupra cerului regiunii Herson. Acest lucru a fost raportat de comandamentul forţelor aeriene ale armatei ucrainene, citat de UNIAN. Su-25 a decolat pentru prima dată pe 22 februarie 1975. Avioanele de acest tip sunt în funcţiune din 1981 şi au participat la mai multe conflicte militare.
UPDATE 12:30 Preot rus ucis pe front
UPDATE 12:00 Şeful Bisericii Ucrainene se întâlneşte cu Papa la Vatican. Este prima dată când acesta părăseşte ţara de la începutul războiului
Şeful Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Sviatoslav Shevciuk, se va întâlni azi cu Papa Francisc la Vatican. Este prima dată când Shevciuk părăseşte ţara de la începutul războiului, pe 24 februarie, cu excepţia unei scurte întâlniri în Polonia. Arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, sosit ieri la Roma, va rămâne în capitală timp de o săptămână, ca „să aducă strigătul poporului ucrainean în inima creştinismului, cu speranţa pentru o pace dreaptă pentru poporul ucrainean atacat”.
UPDATE 11:30 Potrivit Bloomberg, iahturile ruseşti confiscate costă Italia 40 de milioane de dolari pe an
Întreţinerea iahturilor confiscate de la oligarhii ruşi costă Italia 40 de milioane de dolari pe an. Cel puţin conform relatărilor Bloomberg, care dedică un articol lung, detaliat, consecinţelor arestării acestor „mega-jucării”. Potrivit Bloomberg, menţinerea unui iaht în funcţiune poate costa între 10% şi 15% din valoarea sa, o taxă pe care bogaţii o plătesc de bunăvoie, dar care le dă gaură în buzunare contribuabililor.
UPDATE 11:00 Ucraina: Unicef livrează 29 de generatoare de energie în regiunea Herson
Odată cu livrarea de către UNICEF a 29 de generatoare de energie electrică în colaborare cu autorităţile Oblastului Herson, sursele stabile de energie electrică pentru instalaţiile medicale şi de apă şi încălzire vor fi restabilite în zonele nou accesibile din regiune, în beneficiul a aproximativ 12.000 de persoane.
„Lucrăm la reabilitarea teritoriilor ocupate, dar nu se pot repara toate conductele de apă şi liniile de transport electric înainte de începerea sezonului de iarnă. Generatoarele de energie electrică vor ajuta la satisfacerea nevoilor acute înainte de iarnă şi acesta este un ajutor substanţial pentru populaţia locală”, a spus şeful administraţiei militare regionale a Hersonului, Yaroslav Ianuşevici.
UPDATE 10:30 Medvedev: Ucraina a vrut să reia programul atomic, împotriva Rusiei
Decizia Rusiei de a organiza o operaţiune militară specială a fost influenţată în mare măsură de ameninţările Kievului de a-şi relua programul nuclear, a scris astăzi secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, pe pagina sa VKontakte, a informat Tass.
Medvedev a declarat că regimul de la Kiev „deplânge profund decizia luată în baza Memorandumului de la Budapesta din 1994 de a retrage arsenalul nuclear moştenit de la URSS aflat pe teritoriul lor”. „Şi, în plus, liderii ucraineni au spus că o vor folosi împotriva noastră şi a cetăţenilor lor cu mare plăcere”, a adăugat Medvedev. „Ceea ce l-au sugerat fără echivoc, ameninţând cu reluarea programului nuclear care a provocat în mare parte operaţiunea militară specială”, a mai scris el.
UPDATE 09:30 Herson în întuneric şi fără apă, pro-ruşii acuză Kievul
Herson, cel mai mare oraş ucrainean ocupat de ruşi, nu are curent şi apă, susţin autorităţile pro-ruse care controlează oraşul. Pe Telegram, Iuri Sobolevski, adjunctul şefului consiliului regional Herson, a declarat că alimentările cu energie electrică şi apă au fost întrerupte din cauza unui „atac terorist” care a deteriorat într-o parte trei linii electrice de pe autostrada Berislav-Kahovka, care a ocupat regiunea. Sobolevski a explicat că în jur de 10 aşezări din regiune au fost afectate, pe lângă oraşul principal.
UPDATE 09:00 Explozii în Doneţk-ul ocupat
Numeroase explozii au fost raportate peste noapte în zona Doneţk, ocupată de ruşi, relatează Kyiv Independent, citând presa de stat rusă. Potrivit informaţiilor preliminare, un incendiu mare a izbucnit într-o clădire a administraţiei feroviare din districtul Voroshylivskyi. Nu există ştiri despre răniţi sau victime.
⚡️Explosions reported in Russian-occupied Donetsk.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) November 7, 2022
Numerous explosions were heard in Russian-occupied Donetsk overnight on Nov. 7, according to media reports.
UPDATE 08:00 Kiev: mesaje pentru moralul cetăţenilor la TV şi la metrou
Menţinerea moralului ridicat al populaţiei ucrainene este esenţială în faţa invaziei ruse. Din acest motiv, se înmulţesc mesaje pozitive, sfaturi privind sănătatea mintală şi exemple despre cum să „îţi joci rolul” în ecosistemul informaţional al ţării, pentru a susţine spiritul ucrainenilor în timpul războiului. „Alături de victorie”, „Curajul merge mai departe” sau „Doar un pic şi va deveni mai uşor” sunt câteva dintre mesajele motivaţionale de la metrou, relatează The Guardian.
Şi aproape în fiecare zi, psihologii sunt invitaţi la emisiuni de televiziune pentru a oferi sfaturi despre cum să gestionaţi anxietatea, în timp ce pauzele publicitare sunt pline cu videoclipuri în sprijinul armatei. Experţii spun că această abordare va juca un rol semnificativ în sprijinirea ucrainenilor în ceea ce probabil va fi o iarnă aspră.
Canalele de televiziune ucrainene difuzează o serie de anunţuri cu privire la modul în care oamenii pot economisi energie, pe fondul cererilor guvernului de a reduce consumul. Sub sloganul „Regulile unei ţări calde”, un videoclip îi sfătuieşte pe oameni să folosească metode alternative de încălzire, inclusiv folosirea sticlelor cu apă caldă sau îmbrăţişarea pisicilor, precum şi să se întâlnească cu vecinii.
Pe reţelele de socializare, ucrainenii distribuie infografice despre care aparate folosesc cel mai mult electricitate. Pentru această iarnă, Ucraina se confruntă cu perspectiva unor temperaturi sub zero cu perioade de lipsă de electricitate, apă şi chiar încălzire. În ultima lună, Rusia a vizat infrastructura energetică ucraineană cu rachete şi cu drone.
UPDATE 07:00 Ucraina: întrerupe de curent de urgenţă mai lungi la Kiev, astăzi
Astăzi, la Kiev, alimentarea cu energie electrică va fi supusă întreruperilor de curent de urgenţă mai lungi decât se aştepta, pentru a face faţă crizei energetice provocate de raidurile asupra infrastructurilor ucrainene. Serhiy Kovalneko, CEO al furnizorului Yasno, a anunţat că pe 7 noiembrie deficitul de energie electrică va creşte cu 32% faţă de aşteptat. „Este mult şi se datorează forţei majore”, a explicat el citat de presa ucraineană, potrivit căreia penele vor începe dimineaţa devreme. Potrivit operatorului de reţea de stat Ukrenergo, sunt planificate întreruperi de curent în Kiev şi în alte 6 regiuni: Cernihiv, Cherkasy, Jytomyr, Sumy, Harkov, Poltava.
Oficial american: Afirmaţia Iranului potrivit căreia nu a livrat drone Rusiei după 24 februarie este falsă
Robert Malley, trimisul special al SUA pentru Iran, a declarat că Iranul a furnizat zeci de drone de luptă Rusiei în cursul acestei veri.
De asemenea, Iranul are personal militar în părţile ocupate de Rusia în Ucraina, a mai spus el.
În ciuda dovezilor copleşitoare privind livrările de drone iraniene către Rusia, Iranul a negat iniţial furnizarea acestora.
La 5 noiembrie, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a recunoscut pentru prima dată că ţara sa a furnizat drone Rusiei, dar a susţinut că acest lucru s-a întâmplat înainte de invazia Rusiei.
Kievul va avea pene de curent pe 7 noiembrie din cauza lipsei de electricitate
Serhiy Kovalenko, directorul general al furnizorului de energie Yasno, a declarat că penuria de energie electrică va fi cu 32% mai mare decât se aştepta. "Este mult şi este un caz de forţă majoră", a spus el.
Penele de curent vor fi mai lungi decât cele prevăzute în programele oficiale de întreruperi de curent pentru 7 noiembrie, iar întreruperile pot începe "de dimineaţă", a spus el.
Potrivit operatorului de reţea de stat Ukrenergo, sunt programate pene de curent în Kiev şi în 7 regiuni ucrainene: Kiev, Cernihiv, Cerkasy, Zhytomyr, Sumî, Harkov şi Poltava.
Rusia suferă pierderi grele în est
Rusia suferă pierderi grele în continuarea atacurilor "feroce" în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, şi pregăteşte noi atacuri asupra infrastructurii energetice ucrainene, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
"Atacurile foarte feroce ale Rusiei în regiunea Doneţk continuă. Inamicul suferă pierderi serioase acolo", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.
Zelenski a spus că el crede că Rusia "concentrează forţe şi mijloace pentru o posibilă repetare a unor atacuri în masă asupra infrastructurii noastre, în primul rând asupra energiei".
Rezumatul zilei 256 de război
- Administraţia Biden îi încurajează în privat pe liderii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia şi să renunţe la refuzul lor public de a se angaja în discuţii de pace dacă preşedintele Vladimir Putin nu este înlăturat de la putere, a relatat sâmbătă Washington Post
- Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Iranul de "minciună" şi de "cooperare teroristă" prin susţinerea războiului Rusiei în Ucraina
- Un general-colonel rus ar fi fost înlocuit în ultima dintr-o "serie de demiteri" de comandanţi militari ruşi de rang înalt de la invazia Rusiei în Ucraina, afirmă Ministerul britanic al Apărării
- Ucraina colaborează îndeaproape cu partenerii occidentali pentru a obţine mai multe tancuri, blindate, artilerie şi apărare aeriană, a spus Zelenski
- Forţele ruseşti au încercat să spargă liniile de apărare ale Ucrainei de 40 de ori în regiunile Doneţk, Luhansk, Harkov şi Zaporojie pe 5 noiembrie, potrivit armatei ucrainene.
- Deminarea întregii regiuni Luhansk ar dura cel puţin 10 ani, potrivit guvernatorului acesteia, Serhiy Haidai.
- Barajul ucrainean Nova Kakhovka, aflat sub control rusesc, a fost avariat de bombardamentele forţelor ucrainene, anunţă duminică agenţiile de presă ruse
- Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a mulţumit celor 17 ţări UE care au pus la dispoziţia ţării 500 de generatoare de energie electrică pentru a contribui la rezolvarea problemelor de aprovizionare cu energie electrică
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe