- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (04.02.2025, 12:40)
- Cosmin Pirv
Republica Moldova depăşeşte şantajul energetic rusesc cu sprijinul Uniunii Europene
- Republica Moldova depăşeşte şantajul energetic rusesc cu sprijinul UE.
- Premierul Dorin Recean şi Comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, au semnat marţi o scrisoare de intenţie care prevede strategia prin care Republica Moldova îşi va consolida securitatea energetică.
Urmărește
166 afișări
Republica Moldova depăşeşte şantajul energetic rusesc cu sprijinul Uniunii Europene
Premierul Dorin Recean şi Comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, aflată în vizită oficială la Chişinău, au semnat, marţi, o scrisoare de intenţie care prevede strategia prin care Republica Moldova îşi va consolida securitatea energetică şi paşii pe care îi va întreprinde în următorii 2 ani pentru a nu fi afectată sub nicio formă de şantajul energetic rusesc, se arată într-un comunicat al Guvernului de la Chişinău.
„Kremlinul a creat o problemă umanitară, acum partenerii europeni vin să o rezolve. Pachetul oferit de UE ne va permite să continuăm acordarea compensaţiilor, să evităm o criză umanitară şi să investim în securitatea energetică a Republicii Moldova. Când falşii prieteni închid gazul, prietenii adevăraţi europeni deschid braţele şi pornesc ajutoarele. Vom continua să lucrăm împreună cu partenerii noştri din Uniunea Europeană ca să asigurăm independenţa definitivă a întregii ţări de şantajul gazului”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.
„Strategia pe care am convenit-o astăzi va ajuta Republica Moldova să se apropie mai rapid de Uniunea Europeană şi să se integreze în sistemul energetic al UE. Acest fapt va spori rezilienţa şi independenţa energetică a Moldovei şi va creşte investiţiile în eficienţa energetică. Ca prim pas, vom ajuta la reducerea costurilor ridicate la energie şi vom sprijini toţi cetăţenii moldoveni, în special gospodăriile cele mai vulnerabile, şcoli, spitale şi afaceri”, a spus Comisarul european pentru Extindere, Marta Kos.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Scandal în Parlament după ce s-a aflat că în bugetul CCR erau incluşi 700.000 de lei pentru medicamente
-
Dosarul Nordis: 11 persoane reţinute. Procurorii au ridicat peste 50 de laptopuri, telefoane şi bani
-
Tanczos Barna: Propunerea privind limitarea tranzacţiilor cash nu îi va afecta pe cetăţeni
Documentul semnat prevede un pachet de suport complex prin care Republica Moldova va primi sprijin financiar pentru depăşirea consecinţelor scumpirii energiei electrice, investiţii în sectorul energetic moldovenesc, dar şi un set de reforme necesare. Pachetul urmăreşte 3 etape de sprijin.
Primul a fost suportul financiar de 30 de milioane de euro alocat Republicii Moldova pentru a depăşi efectele crizei umanitare din stânga Nistrului provocată de Rusia şi Gazprom, care a oprit livrarea gazelor în regiune de la 1 ianuarie 2025. Din aceste surse, 20 de milioane au fost alocate pentru achiziţia gazelor pentru regiunea transnistreană. Volumul procurat a permis reluarea livrării de gaz în regiunea transnistreană, pe data de 1 februarie.
Cea de-a doua etapă presupune oferirea unui suport financiar de 250 de milioane de euro, dintre care 100 de milioane urmează a fi transferate până la mijlocul lunii aprilie.
Din suma menţionată, 151 milioane de euro vor fi direcţionate pentru compensarea creşterii preţului la energia electrică pentru primii 110 kwh, pentru toate familiile şi consumatorii casnici din Republica Moldova. De asemenea, cu 15 milioane de euro va fi suplinit bugetul de compensare pentru companiile din sectorul alimentar. Tot din cele 250 milioane de euro, va fi acoperită integral creşterea facturilor la energia electrică pentru instituţiile de importanţă socială - şcoli, grădiniţe, spitale, centre sociale, afectate de scumpiri. Totodată, va fi oferită o finanţare suplimentară, cu o valoare totală de 50 de milioane de euro, pentru proiectele de eficienţă energetică, iar pentru a acorda plăţi unice persoanelor vulnerabile - va fi creat un fond suplimentar.
Etapa a treia, potrivit scrisorii de intenţie, se referă la Planul de acţiuni de 2 ani privind creşterea rezilienţei şi independenţei energetice a Republicii Moldova. Planul va conţine o strategie de finanţare - inclusiv granturi, împrumuturi şi asistenţă tehnică - şi va fi conectat la agenda de reforme prevăzută în Planul de creştere pentru Republica Moldova.
„Pentru stânga Nistrului, Uniunea Europeană vine cu o ofertă condiţionată de 60 milioane de euro, pentru a acoperi necesităţile energetice ale regiunii până la mijlocul lunii aprilie. Asistenţa va fi condiţionată de elaborarea unui plan coordonat şi acceptat de Guvernul Republicii Moldova, prin care în regiunea transnistreană vor fi actualizate tarifele la energie la preţurile de piaţă. Activităţile care consumă multă energie nu vor putea beneficia de acest suport. Totodată, printre condiţionalităţi se numără elaborarea unui angajament privind paşii concreţi prin care în regiune se va asigura respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi care trebuie convenit cu Guvernul Republicii Moldova, până la valorificarea grantului”, a transmis Guvernul într-un comunicat.
Conform acestuia, începând cu 1 ianuarie 2025, compania rusă „Gazprom” a suspendat nejustificat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz”, chiar dacă există un contract valabil până în 2026, lăsând consumatorii din regiunea transnistreană fără gaze naturale şi, respectiv, fără căldură şi apă caldă. În acelaşi timp, pentru că MGRES/Centrala de la Cuciurgan, care a trecut la funcţionarea pe cărbune, nu putea acoperi consumul de energie electrică necesar regiunii, a fost introdus un program de deconectări în evantai a consumatorilor casnici, declanşând o criză umanitară.
Pentru a evita consecinţele crizei umanitare pe malul stâng al Nistrului, autorităţile de la Chişinău au venit cu mai multe propuneri de identificare a alternativelor de livrare a gazelor naturale în regiunea transnistreană, care, însă, au fost respinse de către Tiraspol. La 27 ianuarie, Uniunea Europeană a pus la dispoziţia Republicii Moldova un pachet de sprijin pentru siguranţa livrărilor de energie electrică în perioada imediat următoare pe ambele maluri ale Nistrului, dar şi reducerea presiunii tarifelor pentru oameni.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Germania, Franţa, Polonia: 2024 a fost doar începutul unui val de distrugeri de locuri de muncă şi restructurări de personal care se va extinde în 2025
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
CANCAN.RO
ORAȘUL din România, între primele 10 destinații de vacanță recomandate britanicilor în 2025: „Un oraș de poveste, cu un farmec medieval”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe