Romii bulgari sunt sceptici faţă de un plan al Bruxelles-ului asupra integrării lor

Reprezentanţi ai comunităţii de romi din Bulgaria, una dintre cele mai importante din Uniunea Europeană (UE), au primit cu scepticism, marţi, proiectul autorităţilor de la Bruxelles cu privire la integrarea lor, relatează AFP.

Urmărește
4 afișări

Potrivit acestui proiect al Comisiei Europene (CE), guvernele Uniunii urmează să prezinte, până la sfârşitul anului, strategii naţionale privind "educaţia, locurile de muncă, sănătatea şi asigurarea de locuinţe" pentru comunităţile lor de romi, a declarat comisarul european pentru Muncă şi Afaceri Sociale, Laszlo Andor, în cadrul unui forum, la Sofia.

"Excluderea continuă a romilor de pe piaţa muncii şi din societate nu este o opţiune. Acest lucru nu este acceptabil", a declarat el.

Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale (ONG) prezente la forum şi-au afişat scepticismul faţă de declaraţiile comisarului, unii agitând banderole pe care se putea citi "Opriţi finanţarea excluderii romilor" şi "Nu vă bateţi joc de cele 12 milioane de romi".

Unii militanţi romi şi-au justificat rezerva referindu-se la lipsa de rezultate vizibile a sutelor de strategii elaborate de guvernele precedente.

În plus, birocraţia şi ritmul lent al plăţilor în cadrul unor proiecte anterioare au descurajat ONG-urile romilor să ceară ajutorul Uniunii pentru finanţarea altor proiecte. Andor a recunoscut că sunt necesare "ameliorări" în acest domeniu.

Ponderea romilor bulgari este cea mai ridicată din Uniune, reprezentând 10,3 la sută din populaţia de 7,6 milioane, potrivit datelor comparative ale Consiliului Europei (CoE), dar majoritatea trăiesc în mizerie.

Potrivit unui studiu recent al Institutului Open Society, venitul mediu al romilor bulgari se ridică doar până la 36,6 la sută din media ţării, 12 procente nu beneficiază de apă curentă, iar 60 la sută nu au o toaletă.

Ministrul de Interne, Ţvetan Ţvetanov, preşedinte al Consiliului Guvernamental pentru Probleme Etnice, care a vorbit despre migraţie şi infracţiunile comise de către romi, a fost huiduit. Unii militanţi au părăsit sala, în semn de protest.

"Nu este potrivit ca un reprezentant guvernamental de rang înalt, ca el, să întreţină stereotipurile", a declarat Deian Kolev, preşedinte al ONG-ului pentru dialog interetnic Almalipe.

Vara trecută, mii de imigranţi romi din România şi Bulgaria au fost expulzaţi din Franţa, ceea ce a produs dezbateri aprinse, la scară europeană, asupra situaţiei acestei comunităţi. În total, în Uniunea Europeană trăiesc aproximativ 12 milioane de romi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici