„Să ne sinucidem? ". Palestinienii strămutaţi se întreabă unde să meargă după un an de război

Mai mulţi taţi palestinieni din Gaza spun că familiile lor nu se pot confrunta cu un nou val de strămutări, deoarece forţele israeliene au lansat duminică noi atacuri aeriene şi terestre în nordul Gazei.

Urmărește
132 afișări
Imaginea articolului „Să ne sinucidem? ". Palestinienii strămutaţi se întreabă unde să meargă după un an de război

„Să ne sinucidem? ". Palestinienii strămutaţi se întreabă unde să meargă după un an de război

Imaginile CNN din Jabalya au arătat băieţi pe bicicletă şi vânzători care ocupau tarabe de piaţă slab aprovizionate. Ecourile copiilor mici umpleau zona în timp ce femeile mergeau obosite de-a lungul străzilor prăfuite. Armata israeliană le-a spus oamenilor să evacueze nordul Gazei către „zona umanitară” desemnată de Israel, Al-Mawasi din Khan Younis.

Dar locuitorii spun că se feresc să încerce să părăsească cartierul asediat în căutare de refugiu.

„Nu ştiu unde să mă duc”, a declarat pentru CNN un bărbat cu barbă căruntă. „Ce am făcut noi? Avem copii, avem femei, avem bătrâni. Unde ar trebui să mergem cu toţii? Ce ar trebui să facem? Ar trebui să ne sinucidem?.

„Voi muri şi nu voi merge în sud”, a spus el, adăugând că încearcă să protejeze alte 20 de rude de bombardamentele Israelului. „Rezistăm şi nu vom părăsi nordul, chiar dacă voi muri aici”.

Ofensiva israeliană din Gaza de la atacurile din 7 octombrie conduse de Hamas a dus la strămutarea a 1,9 milioane de persoane, potrivit ONU. Duminică, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni a avertizat că enclava „a devenit un loc impropriu pentru oameni”, citând distrugerea, foametea şi bolile.

„Ne-au umilit şi ne-au minţit... Întreaga mea familie trăieşte în sud, într-un cort, şi nu este deloc în siguranţă”, a declarat Mohammad Ibrahim, tatăl a doi copii din Jabalya, pentru CNN.

Profesorul de profesor de istorie a spus că ar prefera să rămână cu cei doi fii ai săi la ei acasă, preferând să moară „cu demnitate”.

„Sunt mulţi ca mine care vor rămâne în Jabalya. Nu avem prieteni, rude sau un adăpost sigur real şi, din moment ce moartea este aceeaşi, vom rămâne”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici