- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Schimbări climatice: Şefii marilor companii petroliere americane chemaţi în faţa Congresului
Principalii directori de companii petroliere au apărut în faţa parlamentarilor americani pentru a răspunde acuzaţiilor că au indus în eroare publicul cu privire la schimbările climatice, relatează BBC.
Sursa foto: Mediafaxfoto
Marii producători au fost chestionaţi cu privire la impactul combustibililor fosili de pe urma cărora profită şi la impactul acestora asupra mediului.
Audierea, pe care democraţii au salutat-o ca fiind istorică, a marcat prima dată când şefii din industria petrolieră au răspuns la întrebări în mod public şi sub jurământ.
Sesiunea de şase ore a fost marcată de schimburi de replici aprinse, iar firme precum BP şi Shell s-au confruntat cu întrebări dure.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Directorii Exxon Mobil, Chevron, BP şi Shell au vorbit în repetate rânduri despre eforturile lor de a trece la energie curată şi au negat că au indus publicul în eroare.
Sesiunea, în cadrul căreia au fost puse sub lumina reflectoarelor decenii de lobby şi declaraţii publice ale celor mai mari companii din energie, a avut loc cu doar câteva zile înainte de începerea conferinţei ONU privind clima COP26.
Preşedintele Joe Biden urmează să zboare la Glasgow pentru reuniunea liderilor mondiali, care este considerată un moment crucial în lupta globală împotriva schimbărilor climatice.
Audierea a făcut parte dintr-o investigaţie amplă despre care democraţii au spus că va dura un an.
"Pentru prea mult timp, Big Oil a scăpat de răspundere pentru rolul său central în aducerea planetei noastre în pragul unei catastrofe climatice", a declarat preşedintele comisiei, Carolyn B Maloney, în timpul introducerii sale.
Chestionându-l pe directorul executiv al Exxon, ea a spus că a existat un "conflict clar" între ceea ce au declarat public directorii în trecut şi efectele activităţilor companiei asupra climei.
De asemenea, Maloney a condamnat companiile pentru că nu au furnizat documentele interne pe care comisia le-a solicitat înainte de audieri.
Comisia ceruse înregistrări referitoare la "plăţile către grupuri din umbră", firme de relaţii publice şi alte firme, precum şi înregistrări ale comunicărilor directorilor executivi care discută rolul companiilor lor în criza climatică.
Maloney le-a spus directorilor executivi că intenţionează să emită citaţii pentru a-i obliga să predea documentele.
"Am încercat din răsputeri să obţin aceste informaţii în mod voluntar, dar companiile petroliere folosesc aceleaşi tactici pe care le-au folosit timp de decenii în ceea ce priveşte politica climatică: amânare şi obstrucţie", a spus ea.
Pe tot parcursul procedurilor, democraţii au ţinut să facă o paralelă între ancheta lor privind dezinformarea climatică şi investigaţia Camerei Deputaţilor privind Big Tobacco din anii 1990, care, după luni de mărturii, a ajuns la concluzia că firmele producătoare de ţigări au încercat să ascundă dovezi că produsele lor creează dependenţă şi sunt dăunătoare.
O declaraţie emisă miercuri de comisie a declarat că industria a ştiut despre efectele încălzirii globale încă din 1977, dar "timp de decenii a răspândit negarea şi îndoiala cu privire la nocivitatea produselor sale".
Michael Wirth, de la Chevron, a negat că firma sa a minţit cu bună ştiinţă publicul.
"În timp ce opiniile noastre privind schimbările climatice s-au dezvoltat în timp, orice sugestie că Chevron este implicată într-un efort de a răspândi dezinformare şi de a induce în eroare publicul cu privire la aceste probleme complexe este pur şi simplu greşită", a declarat el.
Darren Woods, directorul executiv al Exxon, a declarat că firma sa a recunoscut de mult timp că schimbările climatice sunt reale, dar a spus că nu există "răspunsuri uşoare" şi a insistat că "petrolul şi gazele vor continua să fie necesare în viitorul apropiat".
Niciunul dintre directorii prezenţi nu a fost de acord cu o solicitare a reprezentantului democrat Ro Khanna de a efectua audituri independente pentru a stabili dacă societăţile lor finanţează grupurile care promovează dezinformarea şi negarea schimbărilor climatice.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36