Preşedintele Consiliului European îndeamnă la investigarea rapidă şi transparentă a alegerilor din Georgia

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a insistat duminică pentru o investigaţie rapidă şi transparentă a presupuselor nereguli din timpul alegerilor din Georgia şi a declarat că va pune subiectul pe ordinea de zi a unui summit al UE în noiembrie, scrie Reuters.

Urmărește
144 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Consiliului European îndeamnă la investigarea rapidă şi transparentă a alegerilor din Georgia

Şeful Consiliului European îndeamnă la investigarea rapidă şi transparentă a alegerilor din Georgia

„Presupusele nereguli din timpul alegerilor din Georgia trebuie clarificate şi abordate cu seriozitate”, a declarat el într-o postare pe platforma de socializare X.

Partidul de guvernământ din Georgia a obţinut aproape 54% din voturi la alegerile parlamentare de sâmbătă, a declarat duminică comisia electorală, în timp ce partidele de opoziţie au contestat rezultatul, iar observatorii voturilor au raportat încălcări semnificative.

Rezultatul, cu aproape toate secţiile de votare numărate, a fost o lovitură pentru georgienii pro-occidentali care au considerat alegerile drept o alegere între un partid de guvernământ care a aprofundat legăturile cu Rusia şi o opoziţie care vizează integrarea rapidă cu Europa.

Michel a declarat că va pune subiectul pe ordinea de zi a summitului informal al UE de la Budapesta din 8 noiembrie, care va „evalua situaţia şi va stabili următorii paşi în relaţiile noastre cu Georgia”.

De asemenea, el a făcut apel la conducerea georgiană să îşi demonstreze angajamentul ferm faţă de calea ţării către UE.

„Dialogul constructiv şi incluziv în întregul spectru politic este acum primordial”, a spus el.

Potrivit Comisiei, partidul de guvernământ din Georgia, Visul Georgian, care se îndreaptă acum spre un al patrulea mandat, va obţine 89 de locuri în parlament, cu unul mai puţin decât în 2020, iar patru partide de opoziţie pro-occidentale vor primi 61 de locuri în total.

O serie de încălcări au fost raportate duminică de către trei misiuni de monitorizare separate, care au declarat că presupusele încălcări, inclusiv falsificarea buletinelor de vot, mită, intimidarea alegătorilor şi violenţe în apropierea secţiilor de votare, ar fi putut afecta rezultatul, dar nu au calificat rezultatul drept fraudulos.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici