Şeful ONU vorbeşte despre „coşmarul” din Palestina: Niciun loc nu este sigur în Gaza

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat marţi că i-a scris premierului israelian Benjamin Netanyahu, avertizându-l că proiectul de lege israelian care ar împiedica agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA) să activeze pe teritoriul palestinian ocupat ar fi o „catastrofă”.

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului Şeful ONU vorbeşte despre „coşmarul” din Palestina: Niciun loc nu este sigur în Gaza

Şeful ONU vorbeşte despre „coşmarul” din Palestina: Niciun loc nu este sigur în Gaza

„Coşmarul din Gaza intră acum în al doilea an, unul atroce şi abominabil. A fost un an marcat de crize. Criză umanitară. Criza politică. Criză diplomatică. Şi o criză morală”, a declarat Antonio Guterres, citat de Al Jazeera.

Guterres a criticat uciderea jurnaliştilor şi a lucrătorilor umanitari şi a menţionat că i-a scris lui Netanyahu pentru a-şi „exprima îngrijorarea profundă” cu privire la proiectul de lege care ar putea împiedica UNRWA să opereze în Gaza.

„Marea majoritate a celor ucişi făceau parte din coloana vertebrală a operaţiunilor de ajutor umanitar din Gaza – UNRWA”, a spus el. „În mijlocul acestor tulburări, UNRWA este mai indispensabilă ca niciodată, de neînlocuit”. De asemenea, el a avertizat că „din punct de vedere operaţional, legislaţia ar putea provoca o lovitură devastatoare pentru răspunsul umanitar internaţional din Gaza”.

Guterres a „condamnat ferm” toate încălcările dreptului internaţional umanitar în Gaza şi a cerut din nou eliberarea captivilor deţinuţi de Hamas.

„Dreptul internaţional nu este ambiguu: civilii de pretutindeni trebuie respectaţi şi protejaţi, iar nevoile lor esenţiale trebuie satisfăcute, inclusiv prin asistenţă umanitară”, a spus el. „Niciun loc nu este sigur în Gaza şi nimeni nu este în siguranţă”.

În iulie, parlamentul israelian a dat aprobare preliminară unui proiect de lege care declară UNRWA o organizaţie teroristă şi propune întreruperea relaţiilor cu aceasta, Israelul acuzând-o că ar colabora cu Hamas, acuzaţie negată vehement de agenţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici