- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Seism puternic în insula indoneziană Sumatra, urmat pentru scurt timp de o alertă de tsunami
Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a fost resimţit miercuri dimineaţă în nordul insulei indoneziene Sumatra, declanşând pentru scurt timp o alertă de tsunami şi provocând o stare de panică, au anunţat autorităţile şi Institutul de geofizică american (USGS), în timp ce serviciile de urgenţă au menţionat că peste zece persoane au fost rănite.
Seism puternic în insula indoneziană Sumatra, urmat pentru scurt timp de o alertă de tsunami (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Alerta de tsunami a fost ridicată la scurt timp după ora 07.00 (03.00, ora României), în provincia Aceh.
Seismul, localizat la o adâncime de 46 de kilometri, a avut epicentrul la 205 kilometri nord-vest de Sibolga, pe coasta de nord-vest a insulei Sumatra, şi s-a înregistrat la ora locală 05.15 (01.15, ora României), potrivit USGS.
Agenţia indoneziană de geologie a evaluat la 7,2 magnitudinea seismului şi epicentrul la 60 de kilometri sud-est de Sinabang, pe insula Simeulue.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
La scurt timp după producerea cutremurului, Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific a emis alerte privind posibile tsunami-uri locale, precizând însă că nu preconizează un val seismic de proporţii.
În Thailanda, o alertă de tsunami a fost emisă pentru coasta Andaman, unde populaţia a fost încurajată să meargă în locuri sigure. Alerta a fost de asemenea anulată la mai puţin de două ore.
Centrul naţional de prevenire a catastrofelor apreciase că un "tsunami este foarte probabil pe coasta Andaman".
"Am ridicat alerta la ora 07.20 (03.20, ora României), după ce am constatat că nu s-a format decât un mic tsunami de mai puţin de 15 centimetri", a declarat un oficial din cadrul centrului, Sarun Dabbhasuta.
Autorităţile indoneziene declaraseră anterior că nu au primit informaţii despre pagube importante la Sinabang. "Poliţiştii noştri nu au constat nimic semnificativ", a declarat comandantul poliţiei locale, Dedi Junaidi, la postul de televiziune MetroTV.
Furnizarea de electricitate a fost întreruptă la Banda Aceh, capitala provinciei Aceh, dar telefoanele mobile puteau fi folosite.
Locuitorii au resimţit puternicul cutremur. Foarte mulţi au decis să îşi părăsească domiciliul, de teama unui tsunami.
"A durat aproape un minut. Oamenii au intrat în panică şi au ieşit afară. Cei care locuiesc lângă mare şi-au folosit motocicletele pentru a se refugia în zonele mai înalte", a precizat corespondentul AFP.
Peste zece persoane au fost rănite, dintre care patru grav, în timp ce locuinţele lor au fost avariate pe insula Simeulue, în largul coastelor din nord-vestul Sumatrei, potrivit serviciilor de urgenţă.
Această regiune, situată în provincia Aceh, a fost cea mai afectată de tsunami-ul devastator care s-a soldat cu 220.000 de morţi în Asia, în decembrie 2004.
"Dormeam când s-a produs cutremurul. Mi-am trezit soţia şi copiii şi ne-am urcat repede pe motocicletă, pentru a ajunge într-o zonă mai înaltă", a povestit Agus, în vârstă de 30 de ani, care şi-a pierdut mama şi doi apropiaţi în catastrofa din 2004.
"Am văzut că vecinii mei au intrat şi ei în panică. Nu vreau să mă întorc imediat în locuinţa mea, care este aproape de mare", a adăugat el.
La 26 decembrie 2004, aproximativ 168.000 de persoane au murit în provincia Aceh, din cauza valului uriaş ce a urmat unui cutremur cu magnitudinea de 9,3 grade.
Seismul de miercuri "a fost provocat de tensiuni între plăcile indo-australiană şi eurasiatică, ca şi în 2004", a declarat un oficial al agenţiei de geofizică, Suharjono. "Este o zonă în permanenţă instabilă. Nu putem prezice când se va produce următorul cutremur de proporţii şi trebuie deci să rămânem vigilenţi", a adăugat el, precizând că au existat cel puţin patru replici.
Indonezia este situată în zona numită "Cercul de Foc" al Pacificului, unde activitatea vulcanică şi seismică este foarte puternică.
Peste 1.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în timpul unui cutremur cu o magnitudine de 7,6 grade, care a a zguduit vestul insulei Sumatra în septembrie 2009.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO