Statele UE „nu investighează corespunzător” informaţiie privind încălcarea drepturilor la frontiere

  • Autorităţile din statele membre ale UE nu fac suficient pentru a investiga informaţiile credibile privind încălcări ale drepturilor omului, inclusiv decese, la frontierele lor, susţine un organism UE pentru drepturile omului.
  • Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE se referă în special la Grecia, Croaţia şi Ungaria.
Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului Statele UE „nu investighează corespunzător” informaţiie privind încălcarea drepturilor la frontiere

Statele UE „nu investighează corespunzător” informaţiie privind încălcarea drepturilor la frontiere

Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA) a declarat că agenţiile pentru drepturile omului şi ONG-urile au raportat „încălcări grave, recurente şi generalizate ale drepturilor migranţilor şi refugiaţilor în timpul gestionării frontierelor”, dar în ciuda informaţiilor „credibile”, multe dintre acestea nu au fost investigate.

Un număr tot mai mare de cazuri ajung în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, ridicând semne de întrebare cu privire la gestionarea frontierelor în cel puţin trei ţări, a declarat aceasta, conform The Guardian.

„Autorităţile din Grecia, Croaţia şi Ungaria nu au investigat în mod eficient incidentele de rele tratamente şi pierderi de vieţi omeneşti în timpul gestionării frontierelor. Printre exemple se numără eforturile insuficiente de a localiza şi audia victimele şi martorii, împiedicarea avocaţilor în activitatea lor şi lipsa accesului la probe esenţiale (de exemplu, imagini de la supravegherea frontierelor)”.

Cazul navei Adriana

Politicile de migraţie ale Greciei au fost în centrul atenţiei de când Adriana, o navă de pescuit supraaglomerată, s-a scufundat în luna iunie a anului trecut. Între 500 şi 650 de vieţi au fost pierdute atunci. FRA a citat cinci exemple care evidenţiază ceea ce consideră a fi o abordare defectuoasă a pierderilor de vieţi omeneşti şi a acuzaţiilor de violenţă în statele de frontieră ale Europei. Într-unul dintre cele mai flagrante cazuri, aceasta a citat descoperirea unui copil neînsoţit care a fost găsit inconştient, cu craniul fracturat şi buza umflată, în Franţa, de către voluntari. Copilul fusese prins de poliţie după ce se ascunsese într-un camion destinat Regatului Unit. Cazul şi acuzaţiile privind posibila implicare a poliţiei au fost raportate procurorului din Boulogne-sur-Mer, însă copilul nu a putut fi găsit ulterior.

În 2020, poliţia croată a interceptat patru afgani care au intrat neregulamentar în ţară. Potrivit agenţiei pentru drepturile omului, aceştia au fost reţinuţi timp de două zile, umiliţi şi bătuţi. Incidentul este în curs de investigare, dar, potrivit avocatului victimelor, autorii nu au fost identificaţi.

În aprilie 2020, autorităţile malteze au instruit o navă de pescuit să ducă înapoi în Libia o barcă aflată în pericol. În şase zile pe mare, 12 persoane au murit sau au fost date dispărute. Un magistrat a concluzionat că nu existau dovezi prima facie pentru acuzaţii penale, a declarat FRA.

În iunie 2022, doi palestinieni recunoscuţi de Grecia ca refugiaţi ar fi fost supuşi unor abuzuri fizice şi sexuale şi abandonaţi pe o plută de salvare în mare, după ce au fost opriţi de poliţie în Kos. Paza de coastă turcă i-a salvat, iar o plângere oficială este încă în curs de examinare la procurorul grec.

„Există prea multe acuzaţii de încălcare a drepturilor omului la frontierele UE. Europa are datoria de a trata pe toată lumea la frontiere în mod corect, respectuos şi în deplină conformitate cu legislaţia privind drepturile omului", declară directorul FRA, Sirpa Rautio.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici