Statele Unite spun că Putin nu trebuie lăsat să învingă în Ucraina. Victoria Rusiei ar putea declanşa o nouă cursă a înarmării nucleare

Invazia Rusiei în Ucraina i-ar putea determina pe autocraţii din întreaga lume să se grăbească să dezvolte arme nucleare, a declarat sâmbătă secretarul apărării Lloyd Austin, ceea ce ar putea declanşa o eră periculoasă de proliferare nucleară.

Urmărește
22593 afișări
Imaginea articolului Statele Unite spun că Putin nu trebuie lăsat să învingă în Ucraina. Victoria Rusiei ar putea declanşa o nouă cursă a înarmării nucleare

Moscova a ameninţat de mai multe ori în ultimele nouă luni că va folosi arme nucleare tactice împotriva Ucrainei, ceea ce a dus la o avalanşă de convorbiri telefonice în această lună între oficialii americani, europeni şi ruşi care au încercat să reducă tensiunile.

Cu o zi înainte de a pleca pentru un turneu de mai multe zile prin Indo-Pacific, Austin a zugrăvit o imagine sumbră a lumii, făcând aluzie la un scenariu în care autocraţii se vor grăbi să deţină bombe nucleare dacă Putin nu va fi respins cu succes, potrivit POLITICO.

"Ei ar putea foarte bine să ajungă la concluzia că obţinerea de arme nucleare le-ar oferi un permis de vânătoare propriu. Iar acest lucru ar putea conduce la o spirală periculoasă de proliferare nucleară", a declarat secretarul de stat în cadrul Forumului Internaţional de Securitate de la Halifax.

Austin a mai avertizat că "Putin ar putea recurge din nou la un joc de săbii nucleare profund iresponsabil" pe măsură ce războiul se prelungeşte şi dacă forţele ucrainene continuă să câştige împotriva trupelor ruseşti.

Secretarul a declarat că a ajuta la apărarea Ucrainei este în interesul naţional şi că nu există altă opţiune decât ofere asistenţă Kievului, deoarece este puţin probabil ca discuţiile de pace să aibă loc în curând.

Comentariile vin pe fondul unei noi runde de teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord, inclusiv o lansare recentă a unei rachete balistice intercontinentale, mişcări care au ridicat din nou temerile că regimul de la Phenian îşi măreşte raza de acţiune şi sofisticarea arsenalului său de rachete cu capacitate nucleară. În acelaşi timp, eforturile internaţionale de relansare a acordului nuclear iranian au intrat în impas, iar Iranul şi-a extins semnificativ programul nuclear.

Senatorul Jim Risch din Idaho, principalul republican din Comisia pentru relaţii externe a Senatului, a declarat că este de acord cu evaluarea lui Austin, în special în ceea ce priveşte Iranul. "Dacă iranienii ar pune mâna pe o armă nucleară, va fi o debandadă de ţări din Orientul Mijlociu şi din alte părţi ale lumii care cred că trebuie să aibă arme nucleare pentru a răspunde", a spus el. "Aceasta nu este o preocupare minoră. Este o mare îngrijorare".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici