- Home
- Externe
- (07.11.2022, 08:17)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SUA şi China, în centrul atenţiei la COP27. Cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră luptă pentru influenţa pe glob
- Administraţia Biden face tot posibilul pentru a se afirma ca lider global în domeniul acţiunilor climatice la conferinţa ONU privind clima din această săptămână.
- Pentru a face acest lucru va fi nevoie de o confruntare diplomatică cu China.
Urmărește
1623 afișări
China, cel mai mare emiţător actual de gaze cu efect de seră din lume, are un avans faţă de SUA în ceea ce priveşte lansarea în masă a energiei solare şi a vehiculelor electrice. Statele Unite, care sunt al doilea cel mai mare emiţător actual, intenţionează să conteste pretenţia Chinei de a fi lider mondial în ceea ce priveşte acţiunile de combatere a schimbărilor climatice cu o serie de noi iniţiative de reducere a emisiilor de carbon.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Biden se va alătura vineri unei delegaţii formate din 16 înalţi oficiali - inclusiv secretarul de stat Antony Blinken şi consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan - pentru a susţine că era Trump a inacţiunii şi a negaţionismului în domeniul climei s-a încheiat, scrie POLITICO.
Sarcina lui Biden este să restabilească credibilitatea SUA în ceea ce priveşte acţiunile privind clima pentru a contracara curtarea de către China a ţărilor în curs de dezvoltare care se confruntă cu riscurile existenţiale din cauza încălzirii globale. În acelaşi timp, el va depune eforturi pentru a restabili un anumit nivel de cooperare între China şi SUA în domeniul climei, după ce preşedintele chinez Xi Jinping a suspendat un efort bilateral în urma călătoriei preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwan, în luna august.
"Nu există nicio soluţie la problema schimbărilor climatice fără China", a declarat miercuri John Kerry, emisarul pentru climă al Casei Albe, John Kerry. "Suntem pregătiţi să ne aşezăm la masă cu China pe tema climei şi să lucrăm împreună pentru a rezolva ceea ce nu este o problemă bilaterală, ci ceea ce este o problemă universală, globală, existenţială".
Este un lucru ambiţios, având în vedere că Kerry a recunoscut luna trecută că dialogul semnificativ cu omologul său chinez, Xie Zhenhua, a intrat în impas.
Biden are un avantaj la COP27: Xi Jinping nu va fi acolo
Acest lucru îi va permite lui Biden să se poziţioneze mai uşor pe terenul diplomatic ca un lider care va acorda prioritate acţiunilor climatice în ciuda relaţiilor bilaterale tensionate. Iar el le poate arăta personal colegilor şefi de stat sutele de miliarde de dolari în investiţii în surse de energie curată incluse în Legea privind reducerea inflaţiei, pe care a semnat-o în septembrie, ca dovadă a hotărârii sale.
"Concurenţa geopolitică poate fi de fapt utilă... faptul că SUA face mai mult în privinţa climei poate determina China să facă mai mult", a susţinut Alexandra Hackbarth, expert în China în cadrul grupului de reflecţie E3G, care se ocupă de schimbările climatice.
Biden are de recuperat decalajul, deoarece Beijingul - în ciuda dependenţei sale de cărbunele puternic poluant de acasă - a făcut din climă un element cheie al acţiunilor sale diplomatice de ani de zile. Xi a anunţat în 2015 crearea unui fond de 3,1 miliarde de dolari pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să atenueze efectele schimbărilor climatice.
Decizia lui Biden de a participa la COP27 a generat deja aşteptări privind un nou nivel de angajament al SUA în ceea ce priveşte acţiunile în domeniul climei.
"În mod normal, preşedinţii nu se prezintă la aceste evenimente decât dacă aduc ceva cu ei", a declarat Joanna Lewis, profesor asociat la Universitatea Georgetown şi expert în politicile climatice ale Chinei.
Ceea ce Biden aduce probabil sunt bani pentru a sprijini unul dintre obiectivele cheie ale COP27: finanţarea iniţiativelor de atenuare şi adaptare ale ţărilor în curs de dezvoltare cele mai afectate de încălzirea rapidă a lumii. "Facem un efort major în ceea ce priveşte furnizarea de noi finanţări pentru climă", a declarat Kerry.
Dar Biden încearcă să stimuleze şi să convingă China cu privire la măsurile privind schimbările climatice într-un moment în care relaţiile dintre cele două ţări continuă să se deterioreze.
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a lăsat să se înţeleagă săptămâna trecută, într-o convorbire cu Blinken, că Beijingul doreşte ca relaţiile bilaterale să fie pe o "cale de dezvoltare stabilă". Dar el a dublat acest comentariu cu o acuzaţie potrivit căreia SUA urmăreşte "izolarea şi suprimarea" Chinei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Războiul din Ucraina, ziua 257. Zelenski susţine că Rusia suferă pierderi grele pe frontul de est / Kievul se va confrunta astăzi cu întreruperi de curent majore / Explozii în Doneţk / Ce mai debitează Medvedev / Unicef livrează generatoare de energie pentru Herson / Ungaria se opune ca UE să ia credite pentru a ajuta Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe