- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tensiuni între SUA şi China. O navă de război americană a contestat pretenţiile teritoriale chineze în Marea Chinei de Sud
Un distrugător cu rachete ghidate al Marinei Statelor Unite a contestat joi pretenţiile de suveranitate ale Chinei în interiorul şi în jurul insulelor din Marea Chinei de Sud, un comunicat al Marinei afirmând că astfel de pretenţii încalcă dreptul internaţional, relatează CNN.
USS Benfold a navigat în jurul Insulelor Paracel, cunoscute sub numele de Insulele Xisha în China, în ceea ce Marina numeşte o operaţiune de libertate de navigaţie (FONOP), a declarat locotenentul Mark Langford, purtătorul de cuvânt al Flotei a 7-a americane, în comunicat.
Insulele Paracel sunt un grup de 130 de insule mici de corali şi recife în partea de nord-vest a Mării Chinei de Sud. Acestea nu sunt populate, existând doar garnizoane militare chinezeşti care însumează 1.400 de persoane, potrivit CIA Factbook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Insulele sunt revendicate şi de Vietnam şi de Taiwan, dar sunt deţinute Chinei de peste 46 de ani.
Comunicatul Marinei americane a precizat că Benfold a contestat, de asemenea, şi pretenţiile Vietnamului şi Taiwanului.
"Toţi cei trei reclamanţi cer fie permisiunea, fie o notificare prealabilă înainte ca o navă militară să se angajeze în trecerea prin marea teritorială. În conformitate cu dreptul internaţional ... navele tuturor statelor - inclusiv navele lor de război - se bucură de dreptul de trecere nevinovată prin marea teritorială. Impunerea unilaterală a oricărei cerinţe de autorizare sau de notificare prealabilă pentru trecerea nevinovată este ilegală", se arată în declaraţia Marinei americane.
Afirmarea dreptului la libertatea de navigaţie presupune navigarea în limita teritorială de 12 mile de la linia de coastă a unei naţiuni, recunoscută de dreptul internaţional.
China a reacţionat cu furie la prezenţa Benfold în ceea ce ea susţine că sunt apele sale teritoriale.
"Ceea ce a făcut SUA încalcă grav suveranitatea şi securitatea Chinei şi este încă o dovadă clară că urmăreşte hegemonia maritimă şi militarizează Marea Chinei de Sud. Faptele dovedesc pe deplin că SUA este un "generator de riscuri" în Marea Chinei de Sud şi "cel mai mare distrugător" al păcii şi stabilităţii în Marea Chinei de Sud", a declarat armata chineză.
China revendică aproape întreaga suprafaţă de 1,3 milioane de mile pătrate din Marea Chinei de Sud ca teritoriu suveran.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO