Turcia vrea să devină principalul furnizor de gaze al UE, după ce acordul de tranzit de gaz dintre Rusia şi Ucraina a expirat

  • Turcia lansează un efort diplomatic pentru a relua negocierile cu UE, dorind să devină un furnizor important de gaze naturale.
  • Anterior, discuţiile au fost blocate în 2019 de disputele cu Cipru.
Urmărește
1105 afișări
Imaginea articolului Turcia vrea să devină principalul furnizor de gaze al UE, după ce acordul de tranzit de gaz dintre Rusia şi Ucraina a expirat

Turcia vrea să devină principalul furnizor de gaze al UE, după ce acordul de tranzit de gaz dintre Rusia şi Ucraina a expirat

Ambasadorul Turciei la UE, Faruk Kaymakcı, a declarat, într-un interviu pentru POLITICO, faptul că relaţia cu UE în domeniul energiei va fi în centrul agendei sale.

Propunerea venită din partea Turciei are loc în contextul în care ţări membre ale UE precum Ungaria şi Slovacia caută alternative la gazul rusesc, după ce un acord de tranzit care le permitea să importe prin Ucraina a expirat la începutul anului.

„Avem Coridorul sudic de gaze”, a declarat Kaymakcı. „Avem 18 miliarde de metri cubi de gaz, provenind în principal din Azerbaidjan - şi putem extinde cu uşurinţă acest lucru, conectându-l la gazul mediteranean. Rolul nostru este acolo, potenţialul nostru este acolo”, a afirmat ambasadorul turc.

O serie de discuţii în legătură cu acest subiect au mai avut loc şi în trecut, însă au fost suspendate în anul 2019. La momentul respectiv, liderii UE au declarat că nu vor avea loc întâlniri „deocamdată” din cauza unei dispute între Ankara şi Cipru, ţară membră, cu privire la drepturile de forare a gazelor în Marea Mediterană.

Potrivit unei declaraţii a Consiliului European, companiile turceşti căutau să extragă combustibili fosili „în apele teritoriale cipriote”.

În prezent, Turcia importă combustibil din Rusia prin conducta TurkStream pe sub Marea Neagră. După ce acordul Kremlinului cu Ucraina s-a încheiat la 1 ianuarie, legătura subacvatică este singura rută pe care Moscova o mai are la dispoziţie pentru a trimite provizii către Europa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici