- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (09.12.2013, 14:17)
- Departamentul Politic
UE adoptă primul instrument juridic pentru integrarea romilor. Reding: Vorbele să devină fapte
Uniunea Europeană adoptă primul instrument juridic pentru integrarea romilor, statele membre angajându-se să pună în aplicare un set de recomandări propuse de Comisia Europeană pentru a intensifica integrarea economică şi socială a comunităţilor de romi.
Urmărește
657 afișări
UE adoptă primul instrument juridic pentru integrarea romilor. Reding: Vorbele să devină fapte (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Conform unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, recomandarea Consiliului a fost adoptată în unanimitate de miniştrii reuniţi în cadrul Consiliului la mai puţin de şase luni de la prezentarea propunerii de către Comisie.
Prin adoptarea acestei recomandări, care este primul instrument juridic adoptat vreodată de UE pentru integrarea romilor, statele membre se angajează să ia măsuri specifice pentru a reduce decalajele dintre romi şi restul populaţiei.
"Acordul de azi este un semnal puternic arătând că statele membre sunt dispuse să abordeze direct sarcina dificilă a integrării romilor. Miniştrii şi-au exprimat angajamentul unanim de a îmbunătăţi practic situaţia comunităţilor de romi", a declarat vicepreşedintele CE Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
A greşit Zelenski că nu a acceptat propunerile Franţei şi ale SUA de la finalul anului 2022 şi din vara lui 2023, pentru un acord de încetare a focului?
-
Incendiile din California pun sub semnul întrebării organizarea Jocurilor Olimpice din 2028 la LA
"Instrumentele principale de integrare a romilor se află acum în mâinile statelor membre şi este important ca vorbele să fie transpuse în fapte. Nu vom ezita să le reamintim ţărilor UE angajamentele asumate şi ne vom asigura că le vor respecta", a mai spus Reding, conform sursei citate.
"Adoptarea recomandării demonstrează în mod clar angajamentul comun al statelor membre de a spori investiţiile în capitalul uman şi eficacitatea acestora pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai ale populaţiei de etnie romă din întreaga Europă", a declarat şi László Andor, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.
"Nu ne putem permite să îi dezamăgim. Este necesar ca statele membre să aloce fonduri europene substanţiale în perioada 2014-2020, precum şi fonduri naţionale, pentru a ajuta comunităţile rome să îşi valorifice pe deplin potenţialul şi, de asemenea, să demonstreze voinţă politică la toate nivelurile pentru a asigura cheltuirea judicioasă a fondurilor", a mai spus Laszlo Andor.
Potrivit sursei citate, recomandarea Consiliului cu privire la măsurile de integrare efectivă a romilor în statele membre adoptată luni conţine orientări specifice pentru a ajuta statele membre să îşi intensifice şi să îşi accelereze eforturile. Aceasta recomandă statelor membre să ia măsuri specifice pentru a reduce decalajele dintre romi şi restul populaţiei. Recomandarea consolidează Cadrul UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor convenit în 2011 de toate statele membre, stabilind condiţiile unei integrări efective a populaţiei de etnie romă din statele membre.
Bazându-se pe rapoartele Comisiei referitoare la situaţia romilor din ultimii ani, recomandarea se axează pe cele patru domenii în care liderii UE au stabilit obiective comune pentru integrarea romilor în Cadrul UE pentru strategiile naţionale de integrare: accesul la educaţie, la locuri de muncă, la servicii de sănătate şi la locuinţe.
Pentru realizarea acţiunilor vizate, în recomandare se solicită statelor membre să aloce pentru integrarea romilor nu numai fonduri ale UE, ci şi fonduri naţionale şi din sectorul terţiar - un factor-cheie identificat de Comisie în evaluarea sa de anul trecut a strategiilor naţionale ale statelor membre.
În plus, recomandarea oferă statelor membre orientări privind politici transversale pentru integrarea romilor, cum ar fi asigurarea implementării strategiilor la nivel local, asigurarea respectării normelor împotriva discriminării, aplicarea unei strategii de investiţii sociale, asigurarea protecţiei copiilor şi femeilor de etnie romă şi identificarea de soluţii pentru reducerea sărăciei.
Deşi recomandarea nu are caracter juridic obligatoriu, statele membre ar trebui să pună în practică măsuri concrete pentru a îmbunătăţi situaţia populaţiei de etnie romă. Potrivit unui raport privind progresele înregistrate publicat de Comisie în luna iunie, statele membre trebuie să îmbunătăţească punerea în aplicare a strategiilor lor naţionale de integrare a romilor în conformitate cu Cadrul UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor. În primăvara anului 2014, Comisia va elabora un nou raport referitor la progresele înregistrate de statele membre.
Deşi, oficial, nu este obligat să voteze în acest caz, Parlamentul European a sprijinit, la rândul său, Recomandarea Consiliului, în urma unui vot exprimat la 5 decembrie în cadrul Comisiei pentru libertăţi civile (LIBE). Comisia a adoptat un proiect de rezoluţie referitoare la progresele în materie de punere în aplicare a strategiilor naţionale de integrare a romilor, în care s-a subliniat rolul autorităţilor locale şi regionale în elaborarea şi punerea în aplicare a politicilor privind romii, precum şi importanţa alocării unor resurse financiare adecvate pentru politicile de integrare a romilor. Se preconizează ca rezoluţia să fie adoptată în plen de Parlamentul European la începutul anului 2014.
În ceea ce o priveşte, Comisia va continua să evalueze, în propriile rapoarte intermediare din primăvara fiecărui an, progresele înregistrate. De asemenea, constatările vor reprezenta o contribuţie la procesul semestrului european pentru coordonarea politicilor economice. În exerciţiul din mai 2013, pe baza propunerii Comisiei, în cadrul semestrului european, Consiliul a adresat recomandări specifice cu privire la aspecte legate de romi unui număr de cinci state membre (Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România, Slovacia). Astfel, se solicita celor cinci state membre să asigure punerea în aplicare a strategiilor lor naţionale de integrare a romilor şi să integreze măsuri specifice referitoare la romi în politicile orizontale relevante.
Pentru perioada financiară următoare, Comisia a propus ca integrarea comunităţilor marginalizate, printre care se numără şi romii, să devină o prioritate specifică de investiţii. În acest context, au fost propuse condiţii ex ante specifice pentru a garanta că sprijinul UE este inclus într-o strategie cuprinzătoare de integrare a romilor. Pentru a asigura disponibilitatea resurselor financiare corespunzătoare, statele membre trebuie să aloce integrării sociale cel puţin 20 % din creditele care le sunt alocate din Fondul social european, se mai arată în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Situația de pe frontul din Ucraina se deteriorează. Ce îi cere viitoarea Administrație Trump lui Zelenski
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
CANCAN.RO
Cât a plătit un turist român pentru intrarea într-un aquapark cu apă termală, aflat la 20 km de granița României, după aderarea la Spațiul Schengen
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe