- Home
- Externe
- (28.02.2022, 13:50)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vladimir Putin obligă Germania să-şi asume rolul de putere globală
Preşedintele rus Vladimir Putin a reuşit, fără să vrea, ceea ce aliaţii occidentali s-au luptat mult timp să obţină: să determine Germania să îşi asume rolul de mare putere globală, cu o politică externă asertivă susţinută de o armată puternică, în ciuda vinovăţiei sale din timpul celui de-al doilea război mondial.
Urmărește
186826 afișări
Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat duminică o creştere dramatică a cheltuielilor militare în vederea invaziei Rusiei în Ucraina, în ceea ce este considerat un discurs istoric care marchează o schimbare de paradigmă în politica externă şi de apărare a Germaniei.
Scholz a declarat că Germania va investi de acum înainte mai mult de 2% din PIB în apărare, faţă de aproximativ 1,5% în prezent, după ani de zile în care a rezistat solicitărilor aliaţilor din NATO în acest sens, şi a înfiinţat un fond de 100 de miliarde de euro pentru înzestrarea armatei, potrivit Reuters.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
De asemenea, el a prezentat planurile de reducere a dependenţei Germaniei de Rusia pentru jumătate din necesarul de gaze naturale, alimentând speranţele că Berlinul ar putea lua în considerare mai mult preocupările geostrategice în toate relaţiile sale comerciale.
"Războiul lui Putin" a marcat o ruptură în politica externă germană, a spus el, adăugând că "cerinţa este cât mai multă diplomaţie fără a fi naiv".
Germania s-a confruntat timp de zeci de ani cu critici pentru că nu a jucat pe scena mondială un rol pe măsura dimensiunii sale ca cea mai mare economie europeană şi a trecut cu vederea preocupările geostrategice în goana sa după oportunităţi economice.
Această poziţie a fost supusă unei examinări intense pe parcursul crizei din Ucraina, ceea ce i-a determinat pe unii analişti, în special în Statele Unite, principalul aliat în materie de securitate, să numească Germania veriga slabă a alianţei militare occidentale NATO.
Guverne germane succesive au sprijinit construcţia gazoductului baltic Nord Stream 2 pentru a pompa gazul din Rusia direct în Germania, în pofida îngrijorărilor aliaţilor occidentali că aceasta ar submina securitatea Ucrainei, ţară de tranzit tradiţională.
Într-o răsturnare de situaţie la 180 de grade, Scholz a suspendat marţea trecută Nord Stream 2, iar sâmbătă a fost de acord să scoată Rusia din SWIFT şi a declarat că Germania îşi va mări rezervele de cărbune şi gaze şi va pune rapid în aplicare planurile de construire a unor terminale GNL, care au fost suspendate de mult timp.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe