Zelenski: Atacul de la Kursk va exercita presiuni asupra Rusiei şi va „restabili dreptatea”

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a lansat o incursiune pe teritoriul Rusiei pentru a „restabili dreptatea” şi a pune presiune pe forţele Moscovei, în prima sa recunoaştere a ofensivei surprinzătoare a Kievului în regiunea vestică Kursk.

Urmărește
1000 afișări
Imaginea articolului Zelenski: Atacul de la Kursk va exercita presiuni asupra Rusiei şi va „restabili dreptatea”

Imagine cu caracter ilustrativ

Duminică, forţele Moscovei se aflau în a şasea zi de luptă intensă împotriva celei mai mari incursiuni a Kievului pe teritoriul Rusiei de la începutul războiului, care a lăsat vulnerabile părţile sud-vestice ale Rusiei înainte de sosirea întăririlor, scrie Reuters.

Autorităţile ruse s-au grăbit să evacueze locuitorii şi au impus sâmbătă un regim de securitate extins în trei regiuni de frontieră, după atacul care, potrivit analiştilor militari, a luat Kremlinul prin surprindere.

Belarus, un aliat ferm al Moscovei, a trimis, de asemenea, mai multe trupe la graniţa sa cu Ucraina, acuzând Kievul de încălcarea spaţiului său aerian.

În discursul său video nocturn, Zelenski a declarat că a discutat despre operaţiune cu comandantul ucrainean de vârf Oleksandr Syrskyi, promiţând să răspundă la fel după ce Rusia a lansat invazia la scară largă a vecinului său în februarie 2022.

„Astăzi, am primit mai multe rapoarte de la comandantul-şef Syrskyi cu privire la liniile de front şi la acţiunile noastre de a împinge războiul pe teritoriul agresorului”, a declarat el sâmbătă noaptea.

„Ucraina dovedeşte că poate într-adevăr să restabilească dreptatea şi asigură exact tipul de presiune care este necesar - presiunea asupra agresorului”.

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că a distrus 14 drone ucrainene şi patru rachete balistice tactice Tochka-U peste noapte deasupra regiunii Kursk şi 18 drone deasupra altor regiuni ruseşti pe care Ucraina le atacă frecvent.

Într-o declaraţie, aceasta a calificat incursiunea terestră drept „barbară” şi a afirmat că nu are niciun sens din punct de vedere militar.

Ucraina a ocupat cel mult câteva zeci de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc fără a-l revendica, în timp ce Rusia controlează mai mult de 100.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean recunoscut la nivel internaţional.

Generalul rus de rang înalt, Valery Gerasimov, a declarat miercuri că atacurile au fost oprite, dar Rusia nu a împins forţele ucrainene înapoi peste graniţă.

Bloggeri militari ruşi au declarat că situaţia s-a stabilizat după întăririle Rusiei, deşi au afirmat că Ucraina îşi consolidează rapid forţele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici