Chiuariu sesizează luni DNA cu privire la avizele emise de Macovei pentru transferuri de teren

Ministrul demisionar al Justiţiei Tudor Chiuariu va sesiza, luni, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cu privire la cele 230 de avize emise de predecesorul său, Monica Macovei, privind hotărâri de Guvern referitoare la transferuri de terenuri.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Chiuariu sesizează luni DNA cu privire la avizele emise de Macovei pentru transferuri de teren

Chiuariu sesizează luni DNA cu privire la avizele emise de Macovei pentru transferuri de teren

Ministrul demisionar al Justiţiei Tudor Chiuariu a indicat, într-o conferinţă din 13 decembrie, trei volume de documente privind avize de hotărâri de Guvern emise de Monica Macovei, acte similare pentru care Chiuariu a intrat în vizorul DNA, după ce procurorii anticorupţie s-au autosesizat de la o emisiune tv, care are o mică audienţă.

De altfel, Chiuariu a ironizat DNA, întrebând dacă la conferinţa de presă se află şi reporterii postului tv, urmărit de procurori anticorupţie, în sensul că se vor putea autosesiza cu privire la cele 230 de avize emise de Macovei.

Documentele indicate săptămâna trecută de Chiuariu se referă la transferuri de teren similiare cu cele privind terenul deţinut de compania Poşta Română. Volumele de documente conţin 230 de avize emise în perioada când Macovei era şeful Ministerului Justiţiei.

Despre interesul DNA privind terenul companiei Poşta Română a vorbit prima dată, în 9 septembrie, preşedintele PIN Cozmin Guşă, care susţinea că Tudor Chiuariu este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru fapte penale, susţinând că demnitarul ar fi avizat o asociere ilegală dintre Poşta Română şi o firmă privată.

În ziua următoare, Biroul de presă al DNA informa că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în cadrul dosarului penal 218/P/2006, înregistrat în luna septembrie 2006 (când era ministru al Justiţiei Monica Macovei şi nu Tudor Chiuariu-n.r.), efectuează acte premergătoare cu privire la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, precum şi cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor săi, în diferite societăţi comerciale, şi cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public şi privat al statului, ca urmare a acestor activităţi.

În cadrul acestui dosar, ca urmare a unei ştiri apărute în 25 aprilie 2007 pe postul de televiziune "The Money Channel" legată de asocierea Poştei Române cu două societăţi comerciale pe acţiuni, procurorii au extins verificările cu privire la modul în care imobilul situat în Bucureşti, Calea Victoriei 133-135, definit ca fiind proprietate publică a statului, conform HG 550/1996 şi HG 1034/2001, a fost constituit de către Compania Naţională Poşta Română ca aport la capitalul social al firmei private Imopost Developments SA.

Cercetările presupun, între altele, şi verificarea împrejurărilor emiterii HG 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Ministerul Justiţiei, precum şi a documentaţiei şi avizelor necesare, preciza DNA.

În replică, Ministerul Justiţiei preciza că la avizarea HG 377/2007 privind terenul din calea Victoriei 133-135 din Capitală s-a avut în vedere certificatul de atestare a dreptului de proprietate al Companiei Poşta Română şi că decizia Executivului nu scoate terenul în cauză din proprietatea statului.

Totodată, Tudor Chiuariu declara că dosarul de la DNA se referă la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, neavând legătură cu HG 377/2007 privind intrarea unui teren în administrarea companiei.

Tudor Chiuariu adăuga că a avizat favorabil proiectul Hotărârii de Guvern privind un teren al CN Poşta Română după ce a cerut o nouă opinie, din partea unui consilier ministerial.

În 25 septembrie, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, declara că dosarul referitor la ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu s-a constituit la două-trei zile după ce s-a adoptat HG 377 din 25 aprilie, hotărâre referioare la Poşta Română.

Daniel Morar a adăugat că s-a constituit dosarul cu două săptămâni înainte de data de 8 mai, când ministrul Justiţiei a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) revocarea din funcţie a procurorului şef Doru Ţuluş, solicitare soldată cu controlul la DNA, care relevă deficienţe în activitatea Secţiei a 2-a condusă de Ţuluş.

Constuirea dosarului referitor la HG 377 a fost dezvăluită de Cosmin Guşă după ce în diferite ziare au fost apărut date din raportul inspectorilor CSM, care au constatat deficienţe în activitatea procurorilor anticorupţie, respectiv declanşarea de cercetări cu conotaţii politice.

Terenul de pe Calea Victoriei aparţinând Poştei Române, în legătură cu care sunt cercetaţi mai mulţi miniştri ai Guvernului Tăriceanu, aparţine companiei din 1996, fiind intabulat în acest sens încă din 2002.

"Compania Naţională Poşta Română (CNPR) este proprietara terenului situat în Calea Victoriei 133-135, sectorul 1, Bucureşti. Terenul şi clădirea au intrat în administrarea Regiei Autonome Poşta Română în baza Hotărârii de Guvern 550 din 17 iulie 1996, modificată prin HG 1034 din 18 octombrie 2001. Odată cu transformarea Regiei Autonome Poşta Română în Compania Naţională Poşta Română SA, prevazută de HG 371 din 3 iulie 1998, toate bunurile administrate până atunci de regie au trecut în proprietatea nou-înfiinţatei companii. În aceeaşi hotărâre de guvern se menţionează explicit, la articolul 3, aliniatul 1, faptul că CNPR «nu are în administrare bunuri din domeniul public al statului»", preciza compania într-un comunicat.

Pentru a susţine cele afirmate, Poşta Română a prezentat titlul de proprietate asupra respectivului teren, şi anume "certificatul emis de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei la data de 1 martie 2002, în baza prevederilor HG 371 din 3 iulie 1998". Intabularea terenului a fost facută de CNPR în aprilie 2002.

În acelaşi document, CNPR a dat detalii şi despre licitaţiile organizate, conform legii, pentru asociere în vederea valorificării potenţialului terenului respectiv.

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a cerut, la jumătatea lunii septembrie, acordul Comisiei speciale de la Cotroceni pentru începerea urmăririi penale a ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi a fostului ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy.

Solicitarea lui Morar survenea plângerii penale formulată de Chiuariu împotriva lui Ţuluş, în care îl acuză de abuz în serviciu, dosar înregistrat la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme şi în care nu s-a făcut nimic până în prezent, potrivit unor surse judiciare.

Potrivit DNA, Szolt Nagy, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada decembrie 2004 - iunie 2007, şi Tudor Chiuariu, ministrul Justiţiei, sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice având ca urmare obţinerea unui avantaj patrimonial pentru altul, infracţiune conexă celor de corupţie.

Hotărârea de Guvern 377 este semnată de premierul Călin Popescu Tăriceanu şi contrasemnată de fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy, şi de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Mai mult, nota de fundamentare a HG 377 privind terenul din Calea Victoriei 133-135 explică împrejurările în care din 1996 imobilul şi terenul aferent au intrat în administrarea Regiei Autonome "Poşta Română" (acum Compania Naţională "Poşta Română") din cea a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Nota de fundamentare - publicată pe site-ul Guvernului - este semnată de fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici