Legea maghiara anti-migraţie încalcă legislaţia europeană. Victorie pentru Comisia Europeană în lupta cu guvernul Viktor Orban

  • Legea maghiară a imigraţiei, care incriminează ajutorul solicitantului de azil, încalcă legislaţia Uniunii Europene
  • Verdictul instanţei supreme a forului european precizează că nu se pot respinge prin lege cererile de azil
  • Comisia Europeană înregistrează o nouă victorie în faţa guvernului maghiar după contradicţii de ani de zile asupra migraţiei
Urmărește
1491 afișări
Imaginea articolului Legea maghiara anti-migraţie încalcă legislaţia europeană. Victorie pentru Comisia Europeană în lupta cu guvernul Viktor Orban

Sursa foto: profimedia

Legea maghiară anti-migraţie împiedica oamenii să solicite azil dacă veneau în Ungaria dintr-o ţară în care viaţa şi libertatea lor nu era pusă în pericol. De asemenea, a interzis cetăţenilor şi organizaţiilor să-I ajute pe migranţii aflaţi illegal pe teritoriul ţării în demararea procedurilor necesare pentru obţinerea statutului de refugiat. 
 
După ce Ungaria a adoptat legea controversată în 2018, pe care a numit-o sugestiv „Stop Soroş”, după omul de afaceri devenit o ţintă frecventă a guvernului, Comisia Europeană s-a sesizat şi a acţionat în instanţă guvernul maghiar, pe care l-a acuzat de încălcarea directivelor Uniunii Europene privind procedurile de azil şi condiţiile de primire. 
 
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a constatat că, prin adoptarea unei astfel de legi, Ungaria nu şi-a îndeplinit obligaţiile de membru conform legislaţiei uniunii. CJUE a motivat verdictul prin faptul că Ungaria nu poate respinge cererile de azil din motivele prezentate în legea sa, mai ales că la nivelul blocului comunitar există deja o listă unanim acceptată de motive pentru care un imigrant nu poate primi statutul de azilant, relatează Politico.
 
„Motivul de inadmisibilitate introdus de legislaţia maghiară nu corespunde nici uneia dintre situaţiile acceptate la nivelul Uniunii Europene ”, a declarat instanţa.
 
Curtea a decis, de asemenea, că Ungaria nu poate incrimina asistenţa pentru solicitanţii de azil, prin restrângerea drepturilor consacrate de UE persoanelor care intermediază şi oferă consiliere juridică imigranţilor.
 
Verdictul este cea mai recentă realizare juridică a Comisiei Europene în lupta sa de ani de zile cu premierul Viktor Orbán şi partidul său de guvernământ, Fidesz. Guvernul maghiar a recunoscut hotărârea CJUE, dar nu-şi va schimba abordarea asupra imigraţiei.
 
Orbán a acuzat în repetate rânduri Bruxelles-ul că lucrează împotriva interesului naţional al ţării şi că se amestecă în politica sa internă.
 
„Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri împotriva activităţilor ONG-urilor finanţate din străinătate, inclusiv a celor finanţate de George Soroş, care urmăresc să câştige influenţă şi putere politică prin promovarea migraţiei. Poziţia Ungariei cu privire la migraţie rămâne neschimbată: ajutorul trebuie luat acolo unde există probleme. Nu vrem să importăm problemele aici. Cu alte cuvinte, migraţia către Europa trebuie oprită, iar viitorul Europei trebuie să se bazeze pe familia naţională”, a declarat Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al premierului Orbán. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici