Cercetătorii descoperă cum un prădător de vârf devine pradă în ocean

  • Cercetătorii au documentat primul caz cunoscut în care un rechin porbeagle, considerat un prădător de vârf, ar fi devenit pradă pentru un alt animal.
  • Rechinul, o femelă gestantă marcată de oameni de ştiinţă, a fost monitorizat timp de cinci luni înainte de a dispărea brusc, datele sugerând că a fost consumat de un prădător mai mare.
  • Teoria principală indică un rechin alb mare sau un rechin mako cu înotătoare scurte ca fiind prădătorul, deşi unii experţi rămân sceptici cu privire la interpretarea datelor.
Urmărește
38828 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii descoperă cum un prădător de vârf devine pradă în ocean

Sursa foto: Jon Dodd

Cercetătorii au descoperit recent un eveniment surprinzător în lanţul trofic oceanic: posibilitatea ca un rechin porbeagle să fi fost pradă pentru un alt animal, scrie Smithsonian Magazine. Rechinii porbeagle sunt prădători de vârf, în general feriţi de pericolul atacurilor. Cu toate acestea, un studiu publicat în revista Frontiers in Marine Science documentează ceea ce pare a fi primul caz cunoscut în care un rechin porbeagle devine pradă.

Rechinul în cauză era o femelă gestantă, marcată de oamenii de ştiinţă în octombrie 2020, în nord-vestul Oceanului Atlantic. Scopul era de a-i urmări migrarea şi de a obţine informaţii despre habitatele importante pentru specia pe cale de dispariţie a rechinilor porbeagle. Echipată cu doi transmiţători, unul care să semnalizeze când rechinul ieşea la suprafaţă şi altul care urma să se desprindă şi să trimită date după o anumită perioadă, femela a fost monitorizată timp de mai multe luni.

În primele cinci luni, rechinul a urmat un tipar consistent: înota la adâncimi de 600 până la 800 de metri în timpul zilei şi urca la adâncimi de 100 până la 200 de metri noaptea. Temperaturile variau între 6 şi 23,5 grade Celsius. Dar, la sfârşitul lunii martie 2021, cu patru zile înainte ca eticheta să iasă la suprafaţă, s-a întâmplat ceva neobişnuit. Adâncimea a variat semnificativ, însă temperatura a rămas constantă la 22 grade Celsius, contrar aşteptărilor bazate pe temperaturile cunoscute ale coloanei de apă.

Această anomalie i-a făcut pe cercetători să suspecteze că eticheta, şi posibil chiar rechinul, au fost consumate de un alt prădător. Deşi ideea ca un prădător de vârf precum un rechin porbeagle să fie mâncat părea improbabilă, datele sugerează altceva. Teoria principală este că prădătorul ar fi fost un rechin mai mare, cum ar fi un rechin alb mare sau un rechin mako cu înotătoare scurte, deoarece orcile —un alt posibil prădător— au fost eliminate din cauză că temperatura înregistrată era prea scăzută pentru un mamifer marin cu sânge cald.

Unii oameni de ştiinţă rămân sceptici, punând la îndoială că datele dovedesc în mod concludent că rechinul porbeagle a fost cu adevărat mâncat sau dacă poate doar eticheta a fost înghiţită. Cu toate acestea, dacă un prădător a reuşit să vâneze rechinul porbeagle, ar fi obţinut o masă semnificativă, mai ales având în vedere că rechinul era gestant.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici