- Home
- Life-Inedit
- (06.09.2024, 19:04)
- Bianca Popa
Cercetătorii descoperă cum un prădător de vârf devine pradă în ocean
- Cercetătorii au documentat primul caz cunoscut în care un rechin porbeagle, considerat un prădător de vârf, ar fi devenit pradă pentru un alt animal.
- Rechinul, o femelă gestantă marcată de oameni de ştiinţă, a fost monitorizat timp de cinci luni înainte de a dispărea brusc, datele sugerând că a fost consumat de un prădător mai mare.
- Teoria principală indică un rechin alb mare sau un rechin mako cu înotătoare scurte ca fiind prădătorul, deşi unii experţi rămân sceptici cu privire la interpretarea datelor.
Urmărește
38870 afișări
Sursa foto: Jon Dodd
Cercetătorii au descoperit recent un eveniment surprinzător în lanţul trofic oceanic: posibilitatea ca un rechin porbeagle să fi fost pradă pentru un alt animal, scrie Smithsonian Magazine. Rechinii porbeagle sunt prădători de vârf, în general feriţi de pericolul atacurilor. Cu toate acestea, un studiu publicat în revista Frontiers in Marine Science documentează ceea ce pare a fi primul caz cunoscut în care un rechin porbeagle devine pradă.
Rechinul în cauză era o femelă gestantă, marcată de oamenii de ştiinţă în octombrie 2020, în nord-vestul Oceanului Atlantic. Scopul era de a-i urmări migrarea şi de a obţine informaţii despre habitatele importante pentru specia pe cale de dispariţie a rechinilor porbeagle. Echipată cu doi transmiţători, unul care să semnalizeze când rechinul ieşea la suprafaţă şi altul care urma să se desprindă şi să trimită date după o anumită perioadă, femela a fost monitorizată timp de mai multe luni.
În primele cinci luni, rechinul a urmat un tipar consistent: înota la adâncimi de 600 până la 800 de metri în timpul zilei şi urca la adâncimi de 100 până la 200 de metri noaptea. Temperaturile variau între 6 şi 23,5 grade Celsius. Dar, la sfârşitul lunii martie 2021, cu patru zile înainte ca eticheta să iasă la suprafaţă, s-a întâmplat ceva neobişnuit. Adâncimea a variat semnificativ, însă temperatura a rămas constantă la 22 grade Celsius, contrar aşteptărilor bazate pe temperaturile cunoscute ale coloanei de apă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Această anomalie i-a făcut pe cercetători să suspecteze că eticheta, şi posibil chiar rechinul, au fost consumate de un alt prădător. Deşi ideea ca un prădător de vârf precum un rechin porbeagle să fie mâncat părea improbabilă, datele sugerează altceva. Teoria principală este că prădătorul ar fi fost un rechin mai mare, cum ar fi un rechin alb mare sau un rechin mako cu înotătoare scurte, deoarece orcile —un alt posibil prădător— au fost eliminate din cauză că temperatura înregistrată era prea scăzută pentru un mamifer marin cu sânge cald.
Unii oameni de ştiinţă rămân sceptici, punând la îndoială că datele dovedesc în mod concludent că rechinul porbeagle a fost cu adevărat mâncat sau dacă poate doar eticheta a fost înghiţită. Cu toate acestea, dacă un prădător a reuşit să vâneze rechinul porbeagle, ar fi obţinut o masă semnificativă, mai ales având în vedere că rechinul era gestant.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump