- Home
- Life-Inedit
- MADRID, (08.04.2023, 00:00)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Descoperire revoluţionară în Spania. Ce făceau strămoşii noştri în urmă cu 3.000 de ani, potrivit unui nou studiu
Oamenii foloseau droguri halucinogene în Spania în urmă cu aproximativ 3.000 de ani, potrivit unor noi cercetări, citate de BBC.
Urmărește
9330 afișări
Sursa foto: Profimedia
Oamenii de ştiinţă spun că părul provenit dintr-un sit funerar din Menorca arată că civilizaţiile umane antice foloseau droguri derivate din plante şi arbuşti.
Se crede că aceasta este cea mai veche dovadă directă din Europa a consumului de droguri halucinogene de către oameni.
Cercetătorii au descoperit că acestea ar fi indus delir şi halucinaţii.
Descoperirile, publicate în revista Scientific Reports, au arătat semne de activitate umană în peştera Es Càrritx, în partea de sud-vest a insulei Menorca.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Peştera adăposteşte peste 200 de morminte umane şi se crede că a servit ca loc ritual şi funerar timp de aproximativ 600 de ani, până în anul 800 î.Hr.
Cercetătorii au descoperit că substanţele, care aveau potenţialul de a fi destul de puternice, este posibil să fi fost folosite ca parte a ritualurilor organizate în peşteră. Este posibil ca acestea să fi implicat şamani „care erau capabili să controleze efectele secundare ale drogurilor vegetale”.
Analiza încuietorilor, care au fost vopsite în roşu în timpul ritualurilor antice şi care ar fi putut proveni de la mai multe persoane, a detectat trei substanţe psihoactive.
Pe lângă atropină şi scopolamină, care induc halucinaţii, oamenii de ştiinţă au găsit efedrină, care stimulează energia şi vigilenţa.
De asemenea, cercetătorii au observat că în peşteră au fost găsite recipiente cu motive spiralate sculptate pe capace. Unii cercetători, potrivit raportului, au considerat că acestea reprezintă „stările modificate de conştiinţă” ale unei persoane aflate sub influenţa halucinogenelor.
Dovezile anterioare privind consumul de droguri în preistorie în Europa se bazau pe dovezi indirecte, cum ar fi apariţia plantelor de droguri în reprezentările artistice.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Midii perlate, pe cale de dispariţie, au fost descoperite pentru prima dată în lacurile scoţiene
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe