Descoperire revoluţionară în Spania. Ce făceau strămoşii noştri în urmă cu 3.000 de ani, potrivit unui nou studiu

Oamenii foloseau droguri halucinogene în Spania în urmă cu aproximativ 3.000 de ani, potrivit unor noi cercetări, citate de BBC.

Urmărește
9330 afișări
Imaginea articolului Descoperire revoluţionară în Spania. Ce făceau strămoşii noştri în urmă cu 3.000 de ani, potrivit unui nou studiu

Sursa foto: Profimedia

Oamenii de ştiinţă spun că părul provenit dintr-un sit funerar din Menorca arată că civilizaţiile umane antice foloseau droguri derivate din plante şi arbuşti.

Se crede că aceasta este cea mai veche dovadă directă din Europa a consumului de droguri halucinogene de către oameni.

Cercetătorii au descoperit că acestea ar fi indus delir şi halucinaţii.

Descoperirile, publicate în revista Scientific Reports, au arătat semne de activitate umană în peştera Es Càrritx, în partea de sud-vest a insulei Menorca.

Peştera adăposteşte peste 200 de morminte umane şi se crede că a servit ca loc ritual şi funerar timp de aproximativ 600 de ani, până în anul 800 î.Hr.

Cercetătorii au descoperit că substanţele, care aveau potenţialul de a fi destul de puternice, este posibil să fi fost folosite ca parte a ritualurilor organizate în peşteră. Este posibil ca acestea să fi implicat şamani „care erau capabili să controleze efectele secundare ale drogurilor vegetale”.

Analiza încuietorilor, care au fost vopsite în roşu în timpul ritualurilor antice şi care ar fi putut proveni de la mai multe persoane, a detectat trei substanţe psihoactive.

Pe lângă atropină şi scopolamină, care induc halucinaţii, oamenii de ştiinţă au găsit efedrină, care stimulează energia şi vigilenţa.

De asemenea, cercetătorii au observat că în peşteră au fost găsite recipiente cu motive spiralate sculptate pe capace. Unii cercetători, potrivit raportului, au considerat că acestea reprezintă „stările modificate de conştiinţă” ale unei persoane aflate sub influenţa halucinogenelor.

Dovezile anterioare privind consumul de droguri în preistorie în Europa se bazau pe dovezi indirecte, cum ar fi apariţia plantelor de droguri în reprezentările artistice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici