- Home
- Life-Inedit
- CLUJ-NAPOCA, (12.05.2017, 06:30)
- Vasile Magradean
O nouă familie de reptile mezozoice din Transilvania a fost descoperită de cercetătorii UBB
O nouă familie de reptile mezozoice care a trăit în urmă cu 70 de milioane de ani în Transilvania a fost descoperită de cercetătorii UBB, după găsirea unei şopârle de 20 de centimetri la Oarda de Jos, lângă Alba Iulia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
1532 afișări
O nouă familie de reptile mezozoice din Transilvania a fost descoperită de cercetătorii UBB
Potrivit unui comunicat transmis, joi, de UBB, şopârla descoperită la Oarda de Jos, lângă Alba Iulia, a vieţuit pe un uscat insular, numit Insula Haţeg, din dispărutul Ocean Tethys.
”Paleontologii UBB Cluj-Napoca şi ai Muzeului Ţării Crişurilor Oradea au publicat rezultatele cercetării fosilelor unei şopârle care dovedeşte prezenţa unei noi familii de reptile denumite de către aceştia Barbatteidae. Şopârla descoperită la Oarda de Jos, lângă Alba Iulia, încadrată într-un nou gen şi nouă specie, a fost denumită Oardasaururs glyphis. Ea atingea în jur de 20 cm lungime şi a vieţuit la finele Mezozoicului în Cretacic, acum circa 70 milioane de ani, pe un uscat insular, numit Insula Haţeg, din dispărutul Ocean Tethys, care ocupa la acea vreme o bună parte a Transilvaniei actuale”, se arată în comunicat.
Prof. dr. Vlad Codrea de la UBB Cluj-Napoca arată în comunicat că descoperirea este remarcabilă atât prin poziţia sistematică a fosilei, nouă pentru ştiinţă, cât şi prin faptul că îmbogăţeşte biodiversitatea Insulei Haţeg de la final de Mezozoic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia cere NATO să retragă promisiunea de aderare a Ucrainei făcută la Bucureşti, ca condiţie pentru pace
-
Donald Trump ar putea dobândi o putere pe care niciun preşedinte nu a mai avut-o din 1947
-
Reuters: Ceasul ticăie pentru Bucureşti. România luptă pentru a evita retrogradarea la junk, nerecomandată investiţiilor
”Este o dovadă a faptului că mai sunt încă suficiente elemente de cunoaştere care pot fi adăugate acestui uscat insular, de faimă mondială prin evoluţia lumii vii care l-a caracterizat. Această mică şopârlă a vieţuit în umbra dinozaurilor specifici acestei insule, parte dintre ei celebri prin faptul că au devenit pitici pe parcursul istoriei lor din cauza vieţii în mediul insular. Dacă şopârla de la Oarda nu impresiona prin dimensiuni, fiind mai degrabă mică, o formă înrudită denumită Barbatteius, definită de aceiaşi cercetători, ajungea la nu mai puţin de 80 de centimetri lungime”, a spus Codrea.
La rândul său, dr. Márton Venczel, de la Muzeul Ţării Crişurilor, afirmă că ceea ce este caracteristic acestei noi şopârle ”este sculptura foarte evidentă a acoperişului cranian, cu creste separate de şanţuri care imprimă celui care priveşte imaginea generală a unei scrieri”.
”De aici vine denumirea speciei de glyphis, care înseamnă cu scriere, prin sculptare”, spune Venczel.
Citeşte şi: INTERVIU: "Românii – povestea unui neam" sau despre suferinţele unui proiect cinematografic unicat
Citeşte şi: GALERIE FOTO Retrospectiva unei nopţi de UNITER
Citeşte şi: GALERIE FOTO Retrospectiva unei nopţi de UNITER: Gala din 2017 văzută prin ochii spectatorului şi ai omului de teatru
Citeşte şi: Domul Romano-Catolic din Timişoara va fi reabilitat în cadrul unui proiect de 5 milioane de euro. Lăcaşul de cult, în circuitul turistic
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Semnificaţii istorice pentru ziua de 11 mai
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Teofan Sasca, băiatul unui preot din Botoșani, muncește pe tractor și face senzație pe Youtube
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe