PARADĂ GAY în Franţa: Zeci de mii de persoane au defilat pe străzile Parisului - GALERIE FOTO

Câteva zeci de mii de activişti şi simpatizanţi ai cauzei homosexuale defilau sâmbătă după-amiaza pe străzile Parisului, cu ocazia unui Gay Pride, la exact o lună de la oficierea primei căsătorii între persoane de acelaşi sex în Franţa.

Urmărește
729 afișări
Imaginea articolului PARADĂ GAY în Franţa: Zeci de mii de persoane au defilat pe străzile Parisului - GALERIE FOTO

Zeci de mii de persoane participă la Gay Pride la Paris (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Pe muzică tehno, coloana a pornit la ora locală 14.00 (15.00, ora României) din Piaţa 18 iunie 1940, în apropiere de Gara Montparnasse, şi urma să traverseze centrul Parisului, spre Piaţa Bastilia, pe celălalt mal al Senei, unde urmează să aibă loc un concert.

O serie de personalităţi ale vieţii politice au participat la acest marş, inclusiv primarul socialist al capitalei franceze Bertrand Delanoë şi ministrul ecologist al Locuinţei Cécile Duflot, în deschiderea căruia era purtată o banderolă pe care se putea citi "LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali), să mergem până la capăt în privinţa egalităţii".

Mulţimea purta steaguri-curcubeu, baloane şi pancarte reclamând "PMA (procereare medicală asistată) pentru toţi" sau "Aceeaşi familie, aceleaşi drepturi".

O pariziană brunetă, Martine, în vârstă de 63 de ani, a venit cu un grup de prieteni.

"Anul acesta este mai special. Este absolut necesar să fii aici, este necesar să îţi depăşeşti frica", spune ea, referindu-se la ostilitatea opozanţilor căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi adoptării de copii de către cuplurile homosexuale, dintre care unii continuă să manifesteze, în pofida intrării în vigoare a legii pe 18 mai.

"Deşi s-a înregistrat un avans major în (domeniul) juridic anul acesta, odată cu adoptarea legii privind căsătoria pentru toţi, unui anumit număr dintre revendicările noastre nu li s-a dat curs", a declarat Nicolas Gougain, un purtător de cuvânt al Inter-LGBT, într-o conferinţă de presă înainte de manifestaţie.

În opinia sa, acest "avans foarte important este necesar să aducă şi altele", în privinţa PMA, drepturilor persoanelor transsexuale şi luptei împotriva discriminării în viaţa de zi cu zi.

"Aceasta este o ocazie să arărăm celor care voiau să ne trimită în dulap, în ultimele luni, că existăm", a adăugat el.

Prima căsătorie a doi bărbaţi a fost oficiată la Montpellier (sud) pe 29 mai. De atunci, câteva zeci de căsătorii gay au fost oficiate în întreaga Franţă.

Primarul din Arcangues, o comună mică situată în sud-vestul ţării, care refuza să căsătorească în localitate un cuplu de bărbaţi, a acceptat, până la urmă, ca unul dintre viceprimari să oficieze căsătoria, după ce a fost ameninţat de o hotărâre judecătorească cu plata unor penalizări în valoare de 1.000 de euro pe zi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici