- Home
- Life-Inedit
- (22.07.2024, 20:53)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ultima descoperire a roverului marţian Curiosity surprinde oamenii de ştiinţă
- Roverul Curiosity a găsit roci compuse în întregime din sulf pur în canalul Gediz Vallis, o formaţiune marţiană veche de aproximativ trei miliarde de ani.
- NASA explorează modul în care procesele geologice, precum inundaţiile antice şi alunecările de teren, au contribuit la formarea acestor roci neobişnuite.
- Curiosity a forat şi a prelevat un eşantion din roca ”Mammoth Lakes” pentru a investiga mai departe şi a înţelege mai bine mediul marţian şi misterioasa prezenţă a sulfului.
Urmărește
2391 afișări
Sursa foto: NASA
Roverul Curiosity a făcut o descoperire remarcabilă: roci compuse în întregime din sulf pur, scrie The Register. Această descoperire a avut loc în timp ce roverul naviga pe canalul Gediz Vallis, o formaţiune despre care se crede că a fost modelată de un râu acum aproximativ trei miliarde de ani. Zona este cunoscută pentru sulfaţii săi, care sunt săruri formate atunci când apa se evaporă, făcând-o un punct de interes major pentru explorare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
-
Klaus Iohannis: Următoarele alegeri vor avea mai multă transparenţă, lecţiile au fost învăţate
-
Iohannis: România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă
Pe măsură ce Curiosity traversa canalul, a zdrobit o rocă care ulterior s-a dovedit a fi compusă în întregime din sulf pur. Investigaţiile ulterioare au dezvăluit mai multe roci în vecinătate care păreau similare cu eşantionul de sulf. Prezenţa sulfului pur în această zonă este atât intrigantă, cât şi neaşteptată, deoarece sulful se formează de obicei în condiţii specifice.
Ashwin Vasavada, om de ştiinţă în cadrul proiectului Curiosity de la Laboratorul de Propulsie cu Reacţie al NASA, şi-a exprimat entuziasmul cu privire la descoperire, comparând-o cu găsirea unei oaze în deşert. Această descoperire îndeamnă oamenii de ştiinţă să explice prezenţa sa în peisajul marţian, subliniind entuziasmul explorării planetare.
NASA nu a oferit încă o teorie pentru prezenţa sulfului, dar a menţionat că Curiosity a observat dovezi ale unor diferite procese geologice în canalul Gediz Vallis. Aceste procese includ inundaţii antice şi alunecări de teren, care probabil au contribuit la formarea marilor movile de resturi. Unele dintre aceste movile conţin roci rotunjite tipice depunerilor de râu, în timp ce altele constau în roci mai ascuţite, probabil lăsate de avalanşele uscate.
Pentru a investiga mai departe, Curiosity a prelevat un eşantion dintr-o rocă din apropiere numită ”Mammoth Lakes”, aleasă pentru proximitatea sa faţă de rocile de sulf şi pentru compoziţia sa mai robustă. Aceasta marchează cea de-a 41-a operaţiune de forare pe Marte realizată de rover. Eşantionul va fi analizat de Instrumentul de Analiză a Eşantioanelor de pe Marte (SAM) al roverului Curiosity pentru a obţine informaţii suplimentare despre mediul marţian şi descoperirea misterioasă a sulfului.
Această descoperire subliniază importanţa continuării explorării şi a potenţialului pentru descoperiri neaşteptate care pot avansa semnificativ înţelegerea noastră despre Marte şi istoria sa geologică.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe