- Home
- Life-Inedit
- (09.07.2024, 09:18)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Agenţia Spaţială Europeană descoperă o ”cicatrice” imensă pe Marte
- Aganippe Fossa, de 600 km, care depăşeşte Marele Canion din SUA, traversează terenul de la baza vulcanului Arsia Mons, unul dintre cei mai mari vulcani de pe Marte.
- Imaginile capturate de satelitul Mars Express arată terenuri cu movile neregulate, caracteristice aureolei vulcanului Arsia Mons.
- Aureola înconjurătoare a vulcanului Arsia Mons, formată probabil de gheţari antici, se află predominant pe flancul nord-vestic, modelată de vânturile predominante.
Urmărește
8987 afișări
Sursa foto: ESA
O formaţiune geologică impresionantă, mai mare decât Marele Canion, a fost descoperită pe Marte, conform Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), informează Indy100. Numită Aganippe Fossa, această ”cicatrice” de 600 de kilometri este întunecată, neregulată şi traversează terenul la baza vulcanului Arsia Mons.
Arsia Mons, unul dintre cei mai mari vulcani de pe Marte, măsoară 435 de kilometri în diametru şi se ridică peste 9 kilometri deasupra împrejurimilor sale, întrecând cel mai înalt vulcan adormit de pe Pământ, Ojos del Salado, care se înalţă la 7 kilometri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Această regiune, cunoscută sub numele de Tharsis, găzduieşte câţiva dintre cei mai mari vulcani de pe Marte, inclusiv Olympus Mons, cel mai înalt vulcan cunoscut din sistemul nostru solar. Formarea Aganippe Fossa rămâne incertă, dar probabil a rezultat din întinderea şi crăparea crustei marţiene datorită magmei ascendente de sub vulcanii masivi din zonă.
Mars Express, un satelit care captează imagini ale suprafeţei marţiene din 2003, a furnizat imaginile care dezvăluie Aganippe Fossa. Imaginile arată două tipuri distincte de teren: teren cu movile neregulate, caracterizat prin movile şi văi neregulate, şi teren cu relief încreţit, format din resturi de rocă şi stânci blânde. Aceste terenuri sunt tipice aureolei vulcanului Arsia Mons, un disc de 100.000 de kilometri pătraţi în jurul bazei vulcanului, probabil format de gheţari antici. Aureola se află predominant pe flancul nord-vestic al vulcanului, probabil influenţată de vânturile predominante.
În plus, în regiune, praful şi nisipul purtate de vânt au creat modele asemănătoare cu cele ale zebrelor, depunând material întunecat pe terenul mai deschis, sau invers. Zona arată, de asemenea, dovezi ale fluxurilor de lavă din perioada când vulcanul era activ, oferind informaţii suplimentare despre istoria geologică a planetei Roşii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe