Agenţia Spaţială Europeană descoperă o ”cicatrice” imensă pe Marte

  • Aganippe Fossa, de 600 km, care depăşeşte Marele Canion din SUA, traversează terenul de la baza vulcanului Arsia Mons, unul dintre cei mai mari vulcani de pe Marte.
  • Imaginile capturate de satelitul Mars Express arată terenuri cu movile neregulate, caracteristice aureolei vulcanului Arsia Mons.
  • Aureola înconjurătoare a vulcanului Arsia Mons, formată probabil de gheţari antici, se află predominant pe flancul nord-vestic, modelată de vânturile predominante.
Urmărește
8989 afișări
Imaginea articolului Agenţia Spaţială Europeană descoperă o ”cicatrice” imensă pe Marte

Sursa foto: ESA

O formaţiune geologică impresionantă, mai mare decât Marele Canion, a fost descoperită pe Marte, conform Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), informează Indy100. Numită Aganippe Fossa, această ”cicatrice” de 600 de kilometri este întunecată, neregulată şi traversează terenul la baza vulcanului Arsia Mons.

Arsia Mons, unul dintre cei mai mari vulcani de pe Marte, măsoară 435 de kilometri în diametru şi se ridică peste 9 kilometri deasupra împrejurimilor sale, întrecând cel mai înalt vulcan adormit de pe Pământ, Ojos del Salado, care se înalţă la 7 kilometri.

Această regiune, cunoscută sub numele de Tharsis, găzduieşte câţiva dintre cei mai mari vulcani de pe Marte, inclusiv Olympus Mons, cel mai înalt vulcan cunoscut din sistemul nostru solar. Formarea Aganippe Fossa rămâne incertă, dar probabil a rezultat din întinderea şi crăparea crustei marţiene datorită magmei ascendente de sub vulcanii masivi din zonă.

Mars Express, un satelit care captează imagini ale suprafeţei marţiene din 2003, a furnizat imaginile care dezvăluie Aganippe Fossa. Imaginile arată două tipuri distincte de teren: teren cu movile neregulate, caracterizat prin movile şi văi neregulate, şi teren cu relief încreţit, format din resturi de rocă şi stânci blânde. Aceste terenuri sunt tipice aureolei vulcanului Arsia Mons, un disc de 100.000 de kilometri pătraţi în jurul bazei vulcanului, probabil format de gheţari antici. Aureola se află predominant pe flancul nord-vestic al vulcanului, probabil influenţată de vânturile predominante.

În plus, în regiune, praful şi nisipul purtate de vânt au creat modele asemănătoare cu cele ale zebrelor, depunând material întunecat pe terenul mai deschis, sau invers. Zona arată, de asemenea, dovezi ale fluxurilor de lavă din perioada când vulcanul era activ, oferind informaţii suplimentare despre istoria geologică a planetei Roşii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici