Urme de dinozauri similare dezvăluie o legătură antică între Africa şi America de Sud

  • Peste 260 de urme de dinozauri asemănătoare au fost identificate în Camerun şi Brazilia, datând de aproximativ 120 de milioane de ani, când aceste regiuni erau conectate printr-un coridor de teren îngust.
  • Regiunea Borborema din nord-estul Braziliei şi Bazinul Koum din nordul Camerunului conţin urme aproape identice în vârstă şi formă, demonstrând cum dinozaurii ar fi putut traversa între Africa şi America de Sud.
  • Urmele de dinozauri oferă perspective unice asupra mişcării şi comportamentului acestora, completând informaţiile provenite din oasele fosilizate şi oferind dovezi despre adaptarea şi migrarea dinozaurilor pe terenurile antice.
Urmărește
354 afișări
Imaginea articolului Urme de dinozauri similare dezvăluie o legătură antică între Africa şi America de Sud

Sursa foto: Southern Methodist University

Descoperiri recente au scos la iveală urme de dinozauri în Africa şi America de Sud, evidenţiind o conexiune preistorică semnificativă între aceste continente, relatează Smithsonian Magazine. Aceste urme, găsite în Camerun şi Brazilia, datează de acum aproximativ 120 de milioane de ani, într-o perioadă în care continentele făceau parte din supercontinentul Gondwana (care îngloba actualele America de Sud, Africa, Arabia, Madagascar, India, Australia şi Antarctica).

Cercetătorii au identificat peste 260 de urme de dinozauri similare în aceste regiuni. Regiunea Borborema din nord-estul Braziliei şi Bazinul Koum din nordul Camerunului conţin urme care sunt izbitor de asemănătoare în ceea ce priveşte vârsta, contextul geologic şi forma. În perioada în care dinozaurii se plimbau, Brazilia şi Camerunul erau mult mai aproape, conectate printr-un coridor de teren îngust, care între timp a fost acoperit de Oceanul Atlantic pe măsură ce continentele s-au îndepărtat.

Louis Jacobs, paleontolog la Southern Methodist University, Texas, SUA, a observat că aceste urme asemănătoare oferă dovezi despre cum ar fi putut dinozaurii să se mişte între Africa şi America de Sud. În ciuda distanţei actuale de aproape 6.000 de km între aceste locaţii, ele erau la aproximativ 1.000 de km distanţă atunci când dinozaurii au lăsat aceste urme.

Descoperirile includ în principal urme de teropode cu trei degete, cu unele posibile urme de sauropode (erbivore mari, cu patru picioare, cu gâtul şi coada lungi) sau ornithischieni (dinozauri strâns înrudiţi cu păsările). Mediul antic, asemănător cu pădurile tropicale de astăzi, ar fi oferit un habitat diversificat pentru dinozauri. Deşi identificarea speciilor specifice de dinozauri din aceste urme rămâne o provocare, urmele oferă perspective unice asupra mişcării şi comportamentului lor.

Această cercetare nu doar că întăreşte legătura istorică dintre aceste continente, dar îmbunătăţeşte şi înţelegerea noastră despre viaţa din perioada Cretacicului Timpuriu. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici