- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (22.11.2009, 20:40)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Manolescu, Agopian, Cipariu, Breban şi Stan îşi dispută luni, preşedinţia Uniunii Scriitorilor
Criticul literar Nicolae Manolescu şi scriitorii Ştefan Agopian, Dan Mircea Cipariu, Nicolae Breban şi Constantin Stan candidează la funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), alegerile urmând să aibă loc luni, începând cu ora 09.00, la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB).
Urmărește
26 afișări
Nicolae Manolescu, actualul preşedinte al USR (Imagine: Geroge Călin/Mediafax Foto)
Candidaţii la funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, pentru un mandat de patru ani, îşi vor expune programele, pe larg, luni, în cadrul Conferinţei Naţionale a USR, organizată începând cu ora 9.00, la Sala Amfiteatru a TNB.
Nicolae Manolescu (născut în 1939), actualul preşedinte al USR, a fost ales în această funcţie în 2005, aflându-se, atunci, la primul mandat în fruntea Uniunii. Acesta este membru corespondent al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi politician. Ambasador al României la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Manolescu va candida, luni, pentru un nou mandat în frunte USR, principalele punctele din programul său pentru şefia uniunii fiind "redefinirea raporturilor USR cu statul român" şi provocarea care rezultată din "tendinţa de marginalizare a literaturii şi a lecturii pe plan social".
"Supravieţuirea breslei noastre depinde de capacitatea ei de a se dota cu mijloacele materiale adecvate epocii actuale şi care nu pot fi obţinute fără o organizare de felul asociaţiilor, patronale sau sindicale, din numeroase alte domenii. Scriitorii nu se pot lipsi de o asociaţie proprie care să lupte pentru drepturile lor ca oameni şi care să le protejeze operele. Chiar dacă legea nu ne permite în cadrul USR un organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor, promitem să găsim alte pârghii pentru o mai eficientă protecţie a drepturilor scriitorilor", se arată în programul lui Nicolae Manolescu pentru un nou mandat.
Ştefan Agopian (născut în 1947), un alt candidat la preşedinţia Uniunii Scriitorilor, a declarat în mai multe rânduri că actualul preşedinte, Nicolae Manolescu, cheltuieşte "iresponsabil" banii USR, în timp ce Manolescu a susţinut că banii au fost cheltuiţi cu acordul comitetului de conducere USR din care face parte şi Agopian.
"Suntem în plină criză economică, criză accentuată de criza politică şi este aproape o certitudine că, în 2010, criza se va accentua şi că ea nu va ocoli Uniunea Scriitorilor. De aceea cred că lansarea unor programe generoase, a unor promisiuni la fel de generoase, dar fără acoperire, este o utopie, cel puţin pentru 2010. Cine va promite marea cu sarea este fie prost, fie nebun, fie mincinos. Teoria actualului preşedinte (Nicolae Manolescu, n.r.), pusă în practică pe durata celor patru ani a mandatului său, a fost: «Cât avem bani, cheltuim; când n-om mai avea, Dumnezeu cu mila!». Este de bănuit că Nicolae Manolescu se va folosi de noul statut (în mare parte întocmit de domnia sa), care este foarte generos la capitolul Cheltuieli, pentru a-şi continua politica", scrie Ştefan Agopian în programul său, postat pe site-ul USR.
"O asemenea afirmaţie mi se pare iresponsabilă", a declarat Nicolae Manolescu, în schimb, pentru MEDIAFAX, în 5 noiembrie. "El, care face parte din comitetul de conducere al USR, ar trebui să ştie că cheltuielile au fost făcute cu aprobarea lui", a declarat Manolescu.
Un alt candidat la preşedinţia USR este Dan Mircea Cipariu (născut în 1972), preşedintele Secţiei de Poezie a Asociaţiei Scriitorilor din România-Filiala Bucureşti.
El are ca propuneri pentru mandatul său de preşedinte al USR, printre altele, realizarea unor proiecte care să atragă sponsori, dar şi realizarea unui anuar care să ajute membrii USR să se cunoască între ei.
"Numai aşa putem îndrepta «sărăcirea» şi de imagine şi materială a scriitorului (...), prin programe, organizare şi marketing cultural. Prin participarea la licitaţiile de finanţări publice locale, regionale, naţionale şi europene, cât şi prin atragerea unor fonduri private. Împreună cu o echipă de specialişti, vom aduce bani pentru perfecţionarea profesională a scriitorilor, bani pentru asistenţa socială şi de sănătate a celor mai săraci dintre scriitori, bani pentru proiecte literare şi multiart, bani pentru premii literare consistente financiar. Putem ieşi din această stare de sărăcie şi criză prin mecanisme şi criterii de selecţie transparente, prin programe dedicate recâştigării prestigiului scriitorului român contemporan", se arată într-un comunicat al scriitorului din 13 octombrie.
Pe de altă parte, romancierul şi eseistul Nicolae Breban (născut în 1934) îşi propune reorganizarea Uniunii Scriitorilor pentru întărirea vizibilităţii USR, dar şi reorganizarea librăriilor şi a punctelor de desfacere ce au fost în proprietatea Uniunii, potrivit programului său, remis MEDIAFAX, în 22 octombrie.
De asemenea, Breban îşi propune "optimizarea supra-structurii administrative a uniunii şi sprijinirea mai decisă a unei autonomii financiare a filialelor din toată ţara, înfiinţarea de cluburi, organizarea de conferinţe pe teme specifice, dar şi mai generale, cu dezbateri publice, care, odată cu prezenţa în librării şi în mass-media a cărţii literare clasice, dar şi contemporane să permită scriitorului de azi, activ, să-şi redobândească importanţa şi prestigiul pierdut în ultimele decenii".
Şi scriitorul Constantin Stan (născut în 1951) candidează pentru a ajunge în frunte Uniunii Scriitorilor din România.
Potrivit programului afişat pe site-ul USR, Constantin Stan propune înfiinţarea unui departament de imagine şi relaţii publice care să stabilească "o strategie de îmbunătăţire a imaginii şi de rebranduire a Uniunii Scriitorilor".
Totodată, Constantin Stan îşi doreşte ca USR să fie "o instituţie democratică şi transparentă". "USR nu trebuie să funcţioneze ca istorie a literaturii, operând pe criterii estetice, subiective de multe ori, în funcţie de persoanele care sunt la conducere, cu «genii», «scriitori de primă mână», «scriitori de mâna a şaptea» (...) Noua conducere a USR va urmări să coopteze nu un număr restrâns de cumularzi de funcţii şi sporuri, ci cât mai mulţi membri capabili, gata să se implice în activitatea Uniunii", spune Constantin Stan. În plus, el îşi propune să realizeze "programe de integrare şi participare la viaţa USR a scriitorilor din afara României".
Societatea Scriitorilor Români (SSR) a fost creată în anul 1909 şi a funcţionat sub această denumire până în martie 1949. USR a apărut în 1949, prin fuziunea între SSR şi Societatea Autorilor Dramatici, potrivit site-ului www.uniuneascriitorilor.ro.
În prezent, USR cuprinde 2.400 de membri, care activează în cele 12 filiale regionale organizate în România şi în filiala Chişinău. În cadrul filialei Bucureşti, cunoscută sub numele de Asociaţia Scriitorilor Bucureşti, înfiinţată în martie 1972 şi care are 1.200 de membri, funcţionează şase secţii, după genurile literare.
(Material realizat de Madalina Cerban, madalina.cerban@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:44
-
astăzi, 19:35