- Home
- Marius Tuca Show
- (05.11.2020, 10:05)
- Geanina Sandu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marius Tucă Show. Ion Cristoiu: “Donald Trump a fost singurul politician din istoria Americii căruia i s-a rupt de presă”.
- Ion Cristoiu: “Donald Trump a fost singurul politician din istoria Americii căruia i s-a rupt de presă”.
- Marcela Feraru: „Un câine depistează pacienţii cu Covid cu o acurateţe mai mare decât un test PCR”.
- Bogdan Teodorescu: „Avem de-a face cu o ciocnire între două lumi. Moare o lume a tradiţiei şi a unui anumit tip de abordare a realităţii sociale, politice, a confortului, a dorinţei de viaţă şi se naşte o altă lume”.
Urmărește
965 afișări
Toată lumea e cu ochii pe SUA, iar ediţia de aseară “Marius Tucă Show” nu putea să rateze evenimentul care, ne place sau nu, influenţează toată lumea. Vorbim de alegeri într-o ţară care, până nu de mult, era considerată cea mai mare putere a lumii, naţiunea naţiunilor, cea mai tare şi mai mare şi mai puternică. Unii mai cred în dominanţa absolută a acestei super-puteri, alţii nu.
Ediţie incendiară, aseară, în platoul Aleph News, unde invitaţii lui Marius Tucă au explicat implicaţiile acestor alegeri asupra configuraţiei mondiale, au analizat cum arată America după patru ani de mandat ai lui Trump şi au identificat punctele forte şi tarele contracandidatului său. O analiză la rece a realităţii de peste ocean, care nu pare să arate deloc bine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
“Trump sau Biden, aceasta e întrebarea”, iar provocarea asta s-a transformat într-un pariu făcut în direct de către Marius Tucă şi Ion Cristoiu, care, fără să se declare un susţinător al lui Biden, a spus că acesta va câştiga alegerile. În câtva timp vom afla şi cine va rechiziţiona stiloul pus la bătaie de ziarist, care crede că Trump va fi câştigat alegerile.
S-a discutat mult despre păcatele lui Trump în administraţia lui, iar Ion Cristoiu a remarcat că unul dintre ele e releţia preşedintelui cu presa – deloc una confortabilă. Trump nu a fost politicos cu presa, nu făcut frumos în faţa ei, iar asta l-a costat mult la capitolul imagine.
Nu s-a făcut preş în faţa presei, a înfruntat-o de cte ori a avut ocazia, iar asta nu i-a folosit la nimic. Ca să parafrazăm o cunoscută melodie, “presa te-nvaţă, presa te-nalţă”. Trump nu a avut susţinerea ziariştilor iar asta s-a văzut şi în modul aproape deşănţat cu care mari conglomerate media l-au susţinut, pe faţă, pe contracandidatul său, Joe Biden.
Experienţa asta arată nu doar puterea presei, dar şi fptul că aceasta s-a dezis de mult de idealurile originale, de obiectivitate, de neimplicare emoţională în alte afaceri ale statului.
Ion Cristoiu: “Donald Trump a fost singurul politician din istoria Americii căruia i s-a rupt de presă”.
Tucă: Haideţi să vă dau eu câteva argumente ca să fiţi cu Trump. Până acum am înţeles care sunt argumentele pentru care nu mai sunteţi cu Trump. Şi unul dintre ele au fost legate de Iohannis pentru că l-a trimis pe Zuckerman aici. Să vă dau câteva exemplu. Uitaţi-vă cum e manifetsă New York Times şi CNN, ca să vorbim de două instituţii pentru care noi erau un fel de temple ale presei scrise, online, de televiziune. Susţinerea lor faţă de Biden nu numai că e pe faţă, dar fac orice ca să fie împotriva lu Trump şi gsim aici nenumrate fake-news-uri cu ghilimelele de rigoare.
Cristoiu: Ei nu-l susţin pe Biden Că putea să fie în locul lui Biden şi linia de metrou.
Tucă: Îl atacă pe Trump.
Cristoiu: În “America paralizată” el are un capitol dedicat presei. Cartea a fost scrisă în 2015 . Nici măcar nu era candidcatul prtidului republican. El spune din start câteva lucruri foarte importante entru presă. Spune că sunt politicieni care alintă presa, care se poartă frumos cu presa şi că el nu se poartă. El fiind şi el vedetă de tv, din start a pornit prin a nu face frumos în faţa presei. Toţi preşedinţii americani au făcut frumos, au alintat-o. I-au spus presei c e frumoasă, că nu e veşnic tânără, cutare.
Tucă: Adică nimeni până la Trump n-a intrat în război cu presa.
Cristoiu: Dinadins. Pentru că nimeni n-a câştigat un război cu presa. Acolo presa s-a năpustit asupra lui Trump nu din motive ideologice sau măcar democratice, ci din orgoliu. Adică presa s-a obişnuit. Era cam cum eram noi prin 96 – 97, ne dădeam mari, facem preşedinţi, dăm joi preşedinţi. Din cauza asta în America, cel puţin, politicienii, preşedinţii fac curte presei. Adică dacă cumva presei, care e o persoană, o jună, i se pare că i-a spus că nu-i frumoasă , ea se supără, ei imediat dau napoi. Donald Trump a fost singurul politician din istoria Americii căruia i s-a rupt de presă.
Jurnalista Marcela Feraru, corespondentul Aleph Media la Paris, a intrat prin zoom în legătură directă şi a comentat despre cum se văd alegerile din Parisul în lockdown. Marcela Feraru a spus că între SUA şi Franţa e o poveste lungă de tipul “Je t’aime moi non plus”. Francezii, potrivit acesteia, ar prefera ca Biden să devină preşedintele Americii, iar presa din Hexagon a preferat să se aşeze într-o poziţie de mijloc în această ecuaţie, cu atât mai mult cu cât relaţiile dintre Macron şi Trump nu au fost deloc fericite de-a lungul timpului.
Telespectatorii Aleph Media au putut să afle, numai de la Marius Tucă Show, despre cum antrenează francezii câini pentru a depista persoanele infectate cu noul coronavirus. Reportajul filmat de Marcela Feraru arată cum câinii sunt dresaţi la o şcoală veterinară să identifice acest virus, pentru că, se pare, persoanele infectate au un miros aparte, ucru care a şi stat la baza acestui demers de succes.
Câinii sunt pregătiţi timp de cinci - şase săptămâni, iar pe urmă vor putea fi olosiţi în spaţiile aglomerate pentru a identifica persoanele infectate. E o chestie minunată, dacă stai să te gândeşti că aceste depistări pe care le fac câinii au o acurateţe mai mare decât chiar testele PCR.
Marcela Feraru: „Un câine depistează pacienţii cu Covid cu o acurateţe mai mare decât un test PCR”.
Tucă: ce se-ntâmplă cu lockdown-ul în Franţa?
Marcela Feraru: Mă faci să zâmbesc. Toată lumea e afară. Eu nu înţeleg ce fel de confinare e asta, pentru că, dacă în martie toată lumea respecta, acuma toată lumea e afară. Dacă n-ai şti, nici nu ţi-ai da seama că e vorba de o confinare. Cred că s-a ajuns la o suprasatuaţie. Îsă cifrele care ne vin de la Ministerul Sănătăţii spun că totui sntem pe o pant descendentă. Adică există o anumită cifră care include toţi factorii: se numeşte factorul R , e destul de greu de interpretat, dar el ne arată că dacă n urmă cu o săptămână, rata de infectare era de 1, 64%, acuma e de 1,11. Asta înseamnă că zece persoane infectează unsprezece alte persoane. Deci poate că totui sunte în decsreştere.
Tucă: Ai făcut şi un reportaj pentru Aleph News.
M. Feraru: Ceea ce se vede aici este antrenarea unor câini la şcoala veterinară pentru a depista covidul. Deci câinele acesta a mirosit mai multe tuburi care sunt negatve. Ultimul dintre ele, cel la care s-a oprit, este un tub în care se află o probă pozitiviă de covid. E un sistem care a fost pus a punct la şcoala veterinară din Paris, pornind de la un teste care se face de doi ani pentru depistarea cancerului. Se depistează camcerul de colon, de vezică, de sân, plămâni şi au sus dacă depistează caceruul, ar trebui să putem să depistăăm şi covidul. S-au făcut teste, sunt câini care sunt antrenaţi, poti fi folosiţi în aerorturi, î locuri foarte aglomerate. Ei au observat că au intrat într-un salon de covid şi şi-au dat seama că e un miros diferit al celor care sunt bolnavi de covid. Din acel moment au făcut câteva teste cu câinii, durează cinci şase săptămâni ca să antrenezi un cine să fie fiabil, Este mai fiabil decât un test PCR.
O temă interesantă a abordat-o Marius Oprea, invitat în studioul Aleph News, care a punctat pe ideea că avem de-a face cu o trecere la o lume nouă, o lume a ideilor radicalizate, o lume a manipulării, a extremismului. Un progresism de tip nou deja se iţeşte de sub fustele democraţilor, de care chiar şi republicanii vor trebui să ţină cont, fie că le place, fie că nu. “Minorităţile vor face legea împreună cu majoritatea”, a spus Marius Oprea, care a adăugat că se va termina cu lumea credinţei, odată cu apusul erei Trump, chiar dacă, timp de milenii credinţa a fost cea care a ţinut lumea. Nu mai e cazul. Odată cu apusul erei trump, se conturează o lume lipsită de credinţă, a bigotismului ideologic, a secularizării prin excelenţă a oricărei valori morale.
Ba chiar, spune istoricul, vorbim de un război civil, indifferent de cine va câştiga alegerile. “E o falie ireductibilă care va duce la războaie de stradă. Iar poliţia nu va ţine foarte mult să intervină în toată treaba sta. Dacă vor ţine partea democraţilor vor ţine partea celor care le dau banii. Din partea simpatizanţilor lui Trump vor fi extrem de reticenţi”, a spus Marius Oprea.
Că America va da tonul schimbării ideologice de tip progresist în lume a spus-o şi analistul Bogdan Teodorescu, în direct prin telefon, în platoul emisiunii. Nu sună bine deloc viitorul ăsta propus nu de Biden în persoană, ci de lumea care-l susţine. Dacă, până acum câtva timp, era de necrezut, Trump a devenit simbolul unui set de valori pe cale de dispariţie. Activiştii pro-avort vor fi din ce în ce mai vocali, comunităţile de minorităţi, de asemenea, vor deveni din ce în ce mai gălăgioase şi-şi vor subsuma majoritatea, forţând-o să adopte norme discutabile ca valoare intrinsecă.
Bogdan Teodorescu: „Avem de-a face cu o ciocnire între două lumi. Moare o lume a tradiţiei şi a unui anumit tip de abordare a realităţii sociale, politice, a confortului, a dorinţei de viaţă şi se naşte o altă lume”.
„Avem de-a face cu o ciocnire între două lumi: o lume care se stinge şi din care îndrănesc să spun că facem parte şi noi, generaţia noastră, şi una care urcă. Moare o lume a tradiţiei şi a unui anumit tip de abordare a realităţii sociale, politice, a confortului, a dorinţei de viaţă şi se naşte o altă lume. Putem identifica parametrii unei revoluţii. Care, evident, Vine însoţită cu toate excesele, toate atributele dure, toate frazele nelalocul lor care apar n priemel momente. Nu cred că e foarte relevant dacă va câştiga Biden. Lumea din spatele lui Biden va câştiga. Creşte biologic. Este vorba de un tip de conflict care are o componentă generaţională.
Dacă Trump va pierde, o va face mult mai strâns decât s-au aşteptat pentru că adepţii lui Biden şi-au agregat o zonă solidă diin America, zonă solidă din punct de vedere numeric. Din acest motiv am avut această mobilizare în jurul lui Trump, care a făcut destule erori în mandatul său prezidenţial, dar care, culmea, Trump a ajuns să reprezeinte stabilitatea, apărarea poliţiei, apărarea armatei, apărarea instituţiilor statelor Unite, apărarea bisericilor, este un demers despre stabilitatea societăţii tradiţionale pe care o cunoştea America. Societate care se află suub atacul oamenilor care susţin mişcarea care l-a pus în frunte pe Biden. Vorbim de vocile nepolitice (partea radcală a Partidului Democrat), ori acest conflict pe care-l vedem foarte des, pretutindeni, nu-l edem numai în SUA, acest conflict între tradiţie şi anumite valori şi noile generaţii care doresc spulberarea acestor tradiţii şi înlocuirea lor cu alte valori (aşa numiţi progresişti, nu vreau să folosesc termenu ăsta, pentru că are o notă peiorativă). Nu-mi place ce susţin, nu-mi place viziunea lor, nu-mi plac ideile lor, nu-mi plac sloganurile lor, dar, de pe altă parte, uşor uşor lumea asta devine a lor şi este oarecum treaba lor ce fac în lumea asta”.
De ce sună totul atât de trist? Pentru că, aşa cum spune analistul, „se atacă un model de viaţă”, dar că, în ciuda tuturor acestor lucruri, „ar trebui să ne uităm la ce vine cu atenţie, nu cu respingere”. Analistul e de părere că America nu şi-a pierdut dominanţa ba mai mult, că poate să se transforme într-un avanpost al unor idei revoluţionare. Proaste, dar revoluţionare. Pentru că America a exportat mereu ideologie, nu e prima oară când o face.
„Dacă ieşim din paradigma militară care a dominat lumea, constatăm că se mai întâmplă ceva: aceste idei revoluţionare au început să fie emise în America, astfel încât ea se transformă în avanpostul acestor idei. Un anumit complex generaţional îşi va găsi o anumită vocaţie”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:36
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1002. Zelenski: Peninsula Crimeea poate fi redată Ucrainei doar prin diplomaţie / Ucraina susţine că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală pentru prima dată în timpul războiului / Zaharova: Rusia este pregătită pentru o „pace realistă”
-
astăzi, 14:32
Alegeri prezidenţiale 2024: Vineri dimineaţă începe primul tur al alegerilor prezidenţiale